Nová správa: Hoci spotreba mäsa stále rastie, tak si spotrebitelia myslia, že ho jedia menej

25.08.2025

Hoci ľudia jedia mäsa čoraz viac, tak podľa novej správy sa pocitovo takmer štvrtina spotrebiteľov identifikuje ako "reduktariáni mäsa" alebo flexitariáni.

Zdravie je hlavným dôvodom, prečo si spotrebitelia vyberajú alternatívne rastlinné bielkoviny . Niektorí tiež uviedli ako kľúčové faktory pri svojom rozhodnutí vymeniť mäso za rastlinné rozmanitosť stravy a minimalizovaný vplyv na životné prostredie.

Správu s názvom " Trendy na trhu s bielkovinami: Rast a globálne zmeny " publikovala v júli spoločnosť Innova Market Insights. Spoločnosť dodala, že takmer každý štvrtý spotrebiteľ uvádza, že zdravie a pohoda sú "najvyššou prioritou výdavkov", pričom 45 percent ľudí uprednostňuje výživnú stravu ako kľúčový spôsob "zdravého" života, po ktorom nasleduje cvičenie a chudnutie.

Je pozoruhodné, že 42 percent spotrebiteľov uviedlo, že bielkoviny sú "ich najdôležitejšou zložkou". Správa zistila, že rastlinné bielkoviny sa nachádzajú v čoraz rozmanitejšej škále produktov vrátane náhrad rýb a morských plodov , pochutín na báze fazule a v kategórii chladených dezertov .

Dokonca aj pečené výrobky, ako napríklad vegánske sušienky z tmavej čokolády od Bake Me Healthy, obsahujú recyklovaný slnečnicový proteín , ktorý pridáva funkčnosť do toho, čo je tradične "kategória pre potešenie". Celkovo správa zdôraznila záujem spotrebiteľov o výživu, vylepšenú chuť a "čisté označenie" rastlinných produktov so skráteným zoznamom zložiek a menším počtom prísad.

Flexitariánstvo ako nemerateľná dojmológia

Spotrebiteľská správa prichádza krátko po tom, čo systematický prehľad odhalil konsenzuálnu súhrnnú definíciu flexitariánskej stravy. Prehľad naznačil, že flexitariánska strava znamená konzumáciu mliečnych výrobkov, vajec, mäsa alebo rýb aspoň raz za mesiac, ale menej ako raz za týždeň.

Dospelo sa k záveru, že "dodržiavanie flexitariánskeho stravovacieho modelu, teda zníženie alebo obmedzenie červeného mäsa, je uskutočniteľné a dokonca ho implicitne odporúčajú oficiálne stravovacie odporúčania viacerých krajín", čo robí širokú definíciu užitočnou v budúcich odporúčaniach a hodnoteniach.

Minulý rok odborníci odporučili , aby americké stravovacie odporúčania uprednostňovali rastlinné bielkoviny, ako sú fazuľa a šošovica, pred mäsom a mliečnymi výrobkami. Nemecké stravovacie odporúčania teraz výslovne uznávajú zdravotné a nutričné ​​prínosy rastlinnej stravy.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky