Nová analýza: Vegetariánstvo môže mierne znížiť výskyt rakoviny. Otázka je ktorý typ

Jesť menej mäsa sa spája s mierne nižším rizikom rakoviny, ale výskum je sporný o tom, ktoré typy.
Skúmanie predchádzajúcich štúdií o stravovaní dospelo k záveru, že vegetariánska strava "nepochybne" mierne znižuje riziko určitých typov rakoviny. Analýza Mathiasa Wellera, publikovaná v časopise BMC Medicine , skúma zistenia z viacerých predchádzajúcich výskumných projektov.
Všetky ukazujú, že redukcia mäsa má pozitívny vplyv na osobné zdravie, pokiaľ ide o výskyt rakoviny. Takéto zistenia viedli Európsky parlament k tomu, že začiatkom tohto roka podporil rastlinnú stravu ako zbraň proti rakovine .
Vegetariánska a pescatariánska strava si zachováva pozornosť počas skúmaných štúdií. Výskum tiež naznačuje, že riziko rakoviny je nižšie u vegánov, hoci to nie je v analýze rozšírené. Wellerova analýza konkrétne ponúka pohľad na nezrovnalosti medzi zisteniami výskumu. Podporuje tiež všeobecné uznanie, že jesť menej mäsa je zdravou voľbou.
Vegetariánska strava a rakovina
Malé štúdie citované vo Wellerovom komentári naznačili, že vegetariáni majú menšiu pravdepodobnosť rakoviny gastrointestinálneho traktu ako ľudia, ktorí jedia mäso. Rakovina žalúdka, lymfatického systému a krvi je tiež menej pravdepodobná. Vegetariáni aj pescatariáni vykazovali znížené riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.
Dve veľké štúdie použili údaje zozbierané od 409 110 a 472 377 účastníkov zo Spojeného kráľovstva. Obaja opäť zistili, že vegetariánska strava mala nižšie riziko všetkých druhov rakoviny.
Tieto dve štúdie zvolili rôzne prístupy, no dospeli k podobným záverom. Jeden, ktorý uskutočnila Oxfordská univerzita , rozdelil účastníkov na "pravidelnú" a "nízku" konzumáciu mäsa, "pescatarian" a "vegetariánsky". Medzitým ostatní rozdelili respondentov na modely "mäso", "ryba-hydina" a "vegetariánske".
Celkovo obaja zistili, že zníženie množstva mäsa koreluje so zníženým rizikom rakoviny, pričom Oxfordská univerzita uvádza 14-percentný pokles pravdepodobnosti. Výskumné projekty sa však líšili v konkrétnych variáciách choroby. Napríklad jeden nezistil žiadne znížené riziko rakoviny prsníka, zatiaľ čo druhý preukázal hmatateľne nižšiu pravdepodobnosť.
Nezrovnalosti
Vzhľadom na výrazne odlišné metódy výskumu, Weller hovorí, že neexistuje žiadna jednostranná dohoda. Veľkosti vzoriek, kategorizácia skupín stravy a techniky modelovania sa medzi jednotlivými štúdiami líšia.
Výsledky ovplyvňujú aj často nezverejnené faktory životného štýlu, vrátane fajčenia a cvičenia. Nehľadiac na nejednotnosť zistení výskumu Weller uzatvára svoju analýzu vyhlásením, že jesť menej mäsa je životaschopným spôsobom prevencie rakoviny.
"Príspevky sú založené na veľkých súboroch údajov a nepochybne odhaľujú, že vegetariánska strava môže skutočne znížiť riziko špecifických typov rakoviny," píše Weller.
Dodal: "Avšak ochranné účinky vegetariánskej stravy na zriedkavé typy rakoviny možno v týchto štúdiách nezistili, pretože počet postihnutých pacientov bol nízky. Dá sa predvídať, že budúce štúdie pravdepodobne odhalia ďalšie súvislosti medzi vegetariánskou stravou a znížením rizika iných typov rakoviny.
zdroj: plantbasednews.org