Následky keto diéty: Srdcové choroby, cukrovka a rakovina

13.09.2021

Nová štúdia zistila, že hoci keto diéta podporuje rýchle chudnutie, výrazne zvyšuje aj riziko srdcových chorôb, zlyhania obličiek, Alzeimerovej choroby, cukrovky a rakoviny.

Podľa novej štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Frontiers in Nutrition môžu dlhodobé dôsledky ketogénnej diéty ďaleko prevážiť nad potenciálnymi krátkodobými výhodami . Pre metaanalýzu skupina lekárov, výskumníkov a registrovaných dietológov analyzovala viac ako 100 recenzovaných štúdií o keto diétach, aby identifikovala dlhodobé účinky.

Keto diéty sú známe svojou schopnosťou podporovať rýchle chudnutie, pretože obmedzujú sacharidy a kladú dôraz na bielkoviny a tuky. Cieľom je dotlačiť telo do ketózy, čo je stav, v ktorom telo používa tuk na palivo. Keto diéta sa vo veľkej miere spolieha na červené mäso, ryby, orechy, smotanu, vajíčka, syry, olej a neškrobovú zeleninu, ale vyhýba sa ovociu, škrobovej zelenine, celozrnným výrobkom, fazuli a šošovici. 

Keto diéta bola pôvodne vyvinutá v 20. rokoch minulého storočia ako liečba pacientov s ťažkou epilepsiou odolnou voči liekom a ukázala sa ako účinná v extrémnych prípadoch na zníženie záchvatov. Vedci sa domnievajú, že diéta znižuje záchvaty tým, že sprístupňuje menej glukózy na palivo neurónov.

Publikovaný prehľad zistil, že ľudia, ktorí dodržiavajú keto diétu, majú výrazne zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, nahromadenia LDL cholesterolu, zlyhania obličiek, Alzeimerovej choroby, cukrovky a rakoviny. Autori štúdie tiež zistili, že keto diéty sú obzvlášť nebezpečné pre tehotné ženy alebo ženy. 

Diéta s nízkym obsahom uhľohydrátov je spojená s vrodenými chybami, najmä s poruchami neurálnej trubice a s gestačným diabetom, aj keď tehotná osoba užíva doplnky kyseliny listovej. Navyše, pre tých, ktorí žijú s chronickým ochorením obličiek, vysoké množstvo bielkovín spotrebovaných v keto diéte môže klásť nadmerný tlak na obličky a zhoršiť dlhodobé vnútorné poškodenie choroby. 

Negatívne účinky keto diéty

Autori štúdie naznačujú, že negatívne vedľajšie účinky keto diéty sa pripisujú kvalite živín konzumovaných potravín. Diéta konkrétne podporuje vysoký príjem červeného mäsa, spracovaného mäsa a nasýtených tukov, čo je spojené so zvýšeným rizikom chronických chorôb, ako je rakovina hrubého čreva a srdcové choroby. Keto diéta zároveň obmedzuje zdravé rastlinné potraviny, ako sú ovocie, strukoviny, celozrnné produkty a zelenina bohatá na sacharidy.

"Potraviny, ktoré sú kladené na keto diéte, sú práve produkty, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva, srdcové choroby a Alzheimerovu chorobu," povedal spoluautor štúdie Neal Barnard, MD, prezident Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu (PCRM) a profesor medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Georga Washingtona. "Nový výskum tiež ukazuje, že rovnaké potraviny zvyšujú riziko vážneho ochorenia COVID-19."

Vegán vs. keto

Namiesto toho, aby Barnard akceptoval keto diétu na chudnutie, navrhuje pre lepšie výsledky celorastlinnú stravu. "Pri nízkokalorickej diéte môžu ľudia schudnúť, ale musia byť hladní." Pri keto diéte môžu schudnúť, ale cítia sa previnilo, ak si dajú jablko, banán, krajec chleba alebo sušienku, "povedal Barnard. 

"Pri rastlinnej strave získate to najlepšie zo všetkých svetov: chudnutie, chutné jedlo, lepšie celkové zdravie a nikdy nie ste hladní."

Štúdia z roku 2018 publikovaná denníkom The Lancet Public Healthtiež zistila, že diéty s nízkym obsahom uhľohydrátov a vysokým obsahom živočíšnych tukov môžu skrátiť životnosť jednotlivca až o štyri roky. Vedci zhromaždili údaje, ktoré si sami poskytli od 15 400 jedincov v USA v priebehu 25 rokov, a zistili, že účastníci, ktorí sa vyhýbali konzumácii uhľohydrátov a nahradili kalorický príjem hovädzím, jahňacím, bravčovým, kuracím a syrom, majú zvýšené riziko predčasnej smrti.

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky