Najlepšie vegánske zdroje jódu ktoré môžete pridať do stravy

08.12.2020

Vegáni musia zabezpečiť, aby prijímali dostatočné množstvo jódu vo svojej strave. Tu je šesť najlepších vegánskych zdrojov jódu. 

Príjem dostatočného množstva vitamínov a minerálov je pre každú zdravú výživu nevyhnutný. A pre vegánov je obzvlášť dôležité prijímať dostatočné množstvo výživných látok, ako je vitamín D a B12. Ale tí, ktorí sú vegáni, musia tiež zaistiť, aby konzumovali dostatok iného dôležitého minerálu: jódu. Ale čo to vlastne je jód? Prečo je to také dôležité? A aké sú najlepšie vegánske zdroje jódu?

Čo Je Jód?

Julieanna Hever, MS RD CPT, známa ako dietetička na rastlinnej báze , je autorkou publikácií The Healthspan Solution and Plant-Nutrition Guide (Idiots Guide). Hovorí ŽIVOTNE, že pretože telo netvorí jód prirodzene, je dôležitou súčasťou každej stravy.

"Jód je nevyhnutný stopový minerál, ktorý musí pochádzať z potravy, obohatených potravín alebo doplnkov," hovorí.

"Je to rozhodujúca súčasť hormónov štítnej žľazy, ktoré regulujú metabolizmus v tele a hrajú úlohu pri neurologických funkciách, syntéze bielkovín a imunitných funkciách," dodáva.

Telo potrebuje na výrobu týchto hormónov štítnej žľazy jód. Okrem regulácie metabolizmu tela hormóny štítnej žľazy riadia tráviace, srdcové a svalové funkcie. Jód je dôležitý aj počas tehotenstva a dojčenia, pretože minerál podporuje vývoj mozgu a kostí.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je odporúčaný diétny príspevok pre jód pre priemerného človeka 150 mikrogramov (mcg). Pre tehotné a dojčiace osoby je odporúčané množstvo 250 mcg. Deti do šesť rokov potrebujú 90 mcg denne a deti vo veku od šesť do 12 rokov potrebujú 120 mcg denne.

American štítnej Association (ATA) naznačuje, že pred 1920, nedostatok jódu bol prevláda v veľa z Kanady a mnohých častiach Spojených štátov, vrátane oblasti Veľkých jazier, Appalachian, a severozápad regiónov. Asociácia teraz odhaduje, že približne 30 percent svetovej populácie je ohrozených nedostatkom jódu. Ako sú však na tom vegáni, pokiaľ ide o ich príjem jódu?

Trpia Vegáni Nedostatkom Jódu?

Nedávna štúdia uskutočnená Spolkovým inštitútom pre hodnotenie rizík v Berlíne zistila, že jedna tretina hodnotených vegánov mala nedostatok jódu. Prierezová štúdia však zahŕňala iba veľkosť vzorky 72 dospelých. Vzorky krvi a moču tridsaťšesť ľudí ktorí jedli rastlinne sa porovnali so zvyšnými 36 dospelými, ktorí boli všežravcami.

Je to však indikátorom vegánskej stravy ako celku? Hever tvrdí, že vegáni musia zabezpečiť, aby mali v strave dostatok jódu.

"Jód zostáva problémom verejného zdravia na celom svete." A vegáni sú jednou zo skupín so zvýšeným rizikom nedostatku jódu, " vysvetľuje.

Aké Sú Príznaky Nedostatku Jódu?

Podľa Národných inštitútov zdravia (NIH) môže nedostatok dostatočného množstva jódu brániť schopnosti tela produkovať dostatočné množstvo hormónov štítnej žľazy.

Zdravotné problémy, ktoré sa v dôsledku toho objavia, sa nazývajú poruchy nedostatku jódu. Medzi príklady týchto porúch patrí endemická struma, poruchy učenia a hypotyreóza. Posledný uvedený stav, ktorý vedie k nedostatočnej činnosti štítnej žľazy, je spôsobený závažným a dlhodobým nedostatkom jódu.

Nedostatok jódu si vyžaduje lekársku diagnózu. Medzi príznaky nedostatku jódu patrí hrčka alebo opuch krku, únava, citlivosť na chlad a zápcha. Príliš veľké množstvo jódu v strave však môže mať za následok aj podobné príznaky. NIH naznačuje, že vysoký príjem jódu môže spôsobiť zápal štítnej žľazy alebo dokonca rakovinu štítnej žľazy.

6 Najlepších Vegánskych Zdrojov Jódu

Jód sa bežne nachádza v nevegánskych potravinách, ako sú ryby, vajcia a mliečne výrobky, ako sú syry, jogurty a mlieko. Existuje ale množstvo rastlinných potravín, ktoré sú bohaté na jód. Tu je sedem najlepších vegánskych zdrojov jódu, ktoré vám môžu pomôcť získať viac minerálov vo vašej strave.

1. Morské riasy

"Morská zelenina je jedným z najlepších zdrojov jódu," hovorí Hever. A podľa NIH obsahujú morské riasy ako nori, wakame a kombu kelp niektoré s vyšším obsahom jódu v porovnaní s inými potravinami. Desať gramov sušeného nori - typu morských rias, ktoré sa bežne používajú na prípravu sushi - obsahuje 232 mikrogramov jódu. To je oveľa viac ako 150 mcg odporúčanej dávky pre jód.

2. Jodizovaná soľ

Môžete poďakovať jodidovanej soli za odstránenie väčšiny nedostatkov jódu zistených v USA začiatkom 20. rokov 20. storočia, tvrdí ATA. Aj keď sa podobá na obyčajnú soľ, je jodidovanou soľou kuchynská soľ, ktorá je zmiešaná s malým množstvom rôznych solí jódu. Ale trocha istoty urobí ešte dlhú cestu! Približne štvrtina čajovej lyžičky - alebo 1,5 gramu - jodidovanej kuchynskej soli obsahuje 76 mikrogramov jódu. Zásobte sa tu jodidovanou soľou .

3. Chlieb

Nenechajte sa príliš vzrušiť: Nie každý chlieb má vysoký obsah jódu. Ak ste však potrebovali dobrú výhovorku na občerstvenie pri chlebe - to je ono! Niektoré druhy celozrnného a bieleho chleba sa vyrábajú s jodičnanovým kondicionérom na cesto. Iba jeden krajec týchto druhov chleba obsahuje 198, respektíve 185 mikrogramov jódu.

4. Sušené slivky

Okrem toho, že zdrojom dobrej vitamínov a minerálnych látok, ako je vitamín K, železo, draslík, slivky - ktoré sú sušené slivky - sú ďalší veľký zdroj jódu. Spotreba iba piatich sušených sliviek poskytuje asi deväť percent odporúčanej dennej hodnoty, čo je asi 13 mcg. 

5. Cestoviny

Aj keď samotné cestoviny nie sú dobrým zdrojom jódu - po uvarení vo vode s jodizovanou soľou môžete na jednu porciu dostať 36 mcg jódu. Ak hľadáte chutné recepty na cestoviny, ktoré vám pomôžu doplniť príjem jódu, skúste pripraviť tieto vegánske cestoviny so smotanovou kešu omáčkou s hubami a špargľou.

6. Ovocný koktail v konzerve

Granulované ovocné koktaily z konzervy sú na stupnici obsahu jódu relatívne nízke. Aj keď proces konzervovania znižuje časť ich obsahu vitamínov, pol šálky ovocného kokteilu v konzerve v ľahkom sirupe obsahuje šesť mcg. 

zdroj: livekindly.co

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky