Nahradenie mäsa rastlinnými alternatívami výrazne znižuje hladinu cholesterolu

14.08.2020

NAHRADENIE ŽIVOČÍŠNEHO MÄSA RASTLINNÝMI ALTERNATÍVAMI VÝRAZNE ZNIŽUJE HLADINU CHOLESTEROLU, UKAZUJE STANFORDSKÁ ŠTÚDIA

Osemtýždňová štúdia SWAP-MEAT dospela k záveru, že rastlinné produkty zlepšujú niekoľko rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb vrátane zníženia "zlého" cholesterolu.

od NICOLE AXWORTHY

Hadiny LDL cholesterolu - niekedy označované ako "zlý" cholesterol - sú výrazne nižšie, keď si človek vymení svoj proteín z mäsa živočíšneho pôvodu na mäso rastlinného pôvodu. Podľa novej štúdie uskutočnenej Stanfordskou univerzitou a uverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition . Výskum nazvaný "SWAP-MEAT Study" sa skladal z osemtýždňovej štúdie 36 účastníkov, ktorí dostali rastlinné a živočíšne produkty v dvoch fázach, stravovacie poradenstvo, laboratórne hodnotenia, mikrobiómové hodnotenia a antropometrické merania.

Výsledky ukázali, že hladiny LDL cholesterolu klesli v priemere o 10 miligramov na deciliter, čo je štatisticky aj klinicky významné u účastníkov, ktorí prešli z živočíšneho mäsa na rastlinné zdroje bielkovín mäsa. Títo účastníci prišli o časť v priemere dve libry počas rastlinnej časti štúdie a mäso na rastlinnej báze zlepšilo rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb, ako sú napríklad hladiny trimetylamín N-oxidu (TMAO). Vedci tiež zistili podobný príjem sodíka a hladiny krvného tlaku medzi fázami štúdie založenými na živočíšnych a rastlinných produktoch, čo zborilo mýtus, že konzumácia rastlinných mäsových výrobkov má za následok vyšší príjem sodíka.

"Medzi všeobecne zdravými dospelými jedincami, ktorý majú rastlinnú stravu oproti jedincom s príjmom živočíšnych produktov a pri zachovaní podobnosti všetkých ostatných zložiek stravy, rastlinné produkty zlepšili niekoľko rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb vrátane TMAO; z rastlinných výrobkov nedošlo k nepriaznivým účinkom na rizikové faktory, "uzavrela štúdia.

Štúdia bola prvou klinickou skúškou rastlinných výrobkov Beyond Meat a bola financovaná neobmedzeným darom spoločnosti; spoločnosť Beyond Meat sa však nepodieľala na navrhovaní alebo vedení štúdie a nezúčastnila sa na analýze údajov.

Zdroj: vegnews.com


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky