Na trh prichádza prvé vegánske rastlinné laboratórne mäso
Švajčiarska potravinárska spoločnosť Planted práve uviedla na trh fermentovaný vegánsky steak.
Značka opísala svoj "planted.steak" ako prvý alternatívny proteín svojho druhu: mäso na spôsob hovädzieho karé vyrobené výlučne z rastlinných a prírodných ingrediencií. Nový produkt bol vyrobený v špičkovom zariadení v Kemptthal vo Švajčiarsku, kde sa fermentáciou pestujú kusy "celého svalu" vegánskeho mäsa.
"Náš planted.steak je navrhnutý tak, aby uspokojil aj tie najnáročnejšie jazýčky. Je to skutočná zmena hry nielen pre nás, ale aj pre celú kategóriu," uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ Planted Pascal Bieri.
Obsahuje kombinované sójové bielkoviny, repkový olej, fazuľu, ryžu a patentovanú zmes mikrobiálnych kultúr na vytvorenie toho, čo spoločnosť opisuje ako šťavnatý, jemný a s príchuťou umami mäso z rastlinného mäsa.
Okrem toho má steak vysoký obsah bielkovín, vlákniny, B12 a železa , ale nízky obsah nasýtených tukov – čo je niečo, čo tradičné hovädzie mäso môže obsahovať obzvlášť veľa .
"Žiadny iný rastlinný steak na trhu nepoužíva iba prírodné ingrediencie, žiadne prísady a má vlastnosti ako šťavnatosť a jemnosť," dodal Bieri. "Spolupracovali sme s viac ako 50 odborníkmi v oblasti gastronómie, aby sme dosiahli steak, ktorý je doslova neskutočný, čo sa týka chuti, textúry, aplikácie a celkového zážitku z jedenia."
Planted.steak vytvára o 97 percent menej emisií CO2e ako tradičné hovädzie mäso
Planted poznamenal, že jej nový vegánsky steak nie je len kulinárskou inováciou, ale je tiež škálovateľným a udržateľným riešením environmentálnych výziev výroby mäsa.
Fermentovaný planted.steak údajne produkuje o 97 percent menej emisií CO2e na hmotnosť produktu ako jeho porovnateľný náprotivok pochádzajúci zo zvierat. Tiež spotrebuje o 81 percent menej vody. Jednou z hlavných prekážok, ktorým čelia alternatívne proteíny, je škálovateľnosť, ktorú Planted verí, že jej vlastná fermentácia a nové špičkové zariadenie môžu pomôcť prekonať.
"Naším cieľom je rýchlo uviesť na trh inovatívne produkty z našej fermentačnej platformy, najmä náš planted.steak, ktorý v súčasnosti využíva najpokročilejšiu a najprevratnejšiu fermentačnú technológiu z hľadiska škálovateľnosti, chuti a kvality produktu," vysvetlil spoluzakladateľ Planted. a člen výkonnej rady Lukas Böni.
Minulý rok udelila švajčiarska inovačná agentúra Innosuisse Planted 2 milióny švajčiarskych frankov v rámci programu Swiss Accelerator Program, ktorý sa zameriava najmä na inovatívne malé a stredné startupy. Tento grant umožnil Planted uviesť na trh fermentovaný steak len o rok neskôr, ako aj postaviť nové špičkové zariadenie v Kemptthal.
"Sme hrdí na to, že sme jedným z mála inovátorov rastlinného mäsa, ktorý preberá všetky kroky vo výrobnom procese, od výskumu a vývoja až po priemyselnú výrobu," dodáva Böni. "[…] nový výrobný závod umožňuje Planted veľmi rýchly obrat z pilotnej fázy do priemyselnej výroby, čím sa výrazne skracuje časová medzera po uvedení na trh.
Nový areál vytvoril 30 technických a prevádzkových pracovných miest a sám bol vybudovaný pomocou rozsiahlej zelenej technológie vrátane ekologického energetického systému, ktorý v priebehu nasledujúcich 30 rokov ušetrí viac ako 44 000 ton CO2.
Planted zatiaľ presne neoznámil, kedy sa jeho nový fermentovaný steak dostane na pulty obchodov.
zdroj: plantbasednews.org