Na klimatickej konferencii COP28 sa majú prezentovať výhody mäsa a mlieka pre planétu
Vplyvný mäsový a mliečny priemysel sa podľa nedávnych dokumentov pripravuje na významnú úlohu na klimatickom summite COP28.
Kľúčoví hráči v mäsovom a mliečnom priemysle sa pripravujú potvrdiť svoju prítomnosť na nadchádzajúcej klimatickej konferencii COP28, ktorá sa tento týždeň koná v Dubaji. Dokumenty, ktoré získali The Guardian a DeSmog , odhaľujú spoločné úsilie priemyselných odvetví na čele s gigantmi ako JBS, Global Dairy Platform a North American Meat Institute, aby predviedli svoj postoj k otázkam životného prostredia.
Kľúčoví hráči reprezentovaní Globálnou alianciou pre mäso (GMA) sa zameriavajú na podporu vplyvu mäsa na životné prostredie v pozitívnom svetle. Uprostred čoraz väčšej kontroly nad značnými emisiami skleníkových plynov v tomto odvetví – pričom samotný sektor mlieka a mliečnych výrobkov je zodpovedný za 3,4 percenta celosvetových emisií spôsobených ľudskou činnosťou, čím prevyšuje letecký priemysel – sa mäsové a mliekarenské spoločnosti pripravujú na boj proti tomuto príbehu.
Mäso a mlieko "chránia planétu"
Profesorka Jennifer Jacquet z University of Miami zaznamenala rastúcu asertivitu týchto spoločností. "Tieto spoločnosti posilňujú svoju hru, pretože expozícia, ktorej čelia, sa zvyšuje. Kedysi boli chytení na zadnú nohu, ale teraz sú úplne pripravení," povedala pre The Guardian . Dokumenty podčiarkujú zámer priemyslu zdôrazniť ich "vedecké dôkazy" a environmentálne výhody mäsa.
"Akékoľvek dôveryhodné opatrenie na zníženie emisií v potravinárskom sektore nevyhnutne povedie k zníženiu celkového objemu vyrobených mäsových a mliečnych výrobkov. Priemysel je z toho vydesený a používa viacero taktík, aby oddialil nevyhnutné," komentovala Nusa Urbancic, generálna riaditeľka nadácie Changing Markets Foundation, obavy tohto odvetvia a stratégie odporu.
Vplyv týchto odvetví sa neobmedzuje len na ich fyzickú prítomnosť na summite. Ich stratégie zahŕňajú formovanie kľúčových diskusií. Dôkazom toho je odhalenie tlaku priemyslu The Guardian , ktorý viedol k cenzúre správ FAO o úlohe dobytka v emisiách skleníkových plynov. Dokumenty tiež zdôrazňujú plány na usporiadanie podujatí a ovplyvňovanie dialógov v rôznych pavilónoch, pričom zdôrazňujú prepojenia priemyslu s významnými krajinami vyvážajúcimi hovädzie mäso, ako je Austrália a USA.
Tento prístup je ďalej podporený výraznou vládnou podporou. V EÚ a USA dostáva mäsový a mliečny priemysel exponenciálne viac financií v porovnaní s alternatívnymi zdrojmi bielkovín. Táto nerovnováha, ako zdôrazňuje Jacquet, začlenila produkciu mäsa hlboko do politických rámcov, čo sťažuje zmenu stravovacích návykov výlučne prostredníctvom zásahov na strane dopytu.
"Obyčajne sa hovorí o intervenciách na strane dopytu, ako môžete prinútiť školy alebo jednotlivcov, aby sa vzdali mäsa," povedal Jacquet. "Trochu sa však obávam, že časť tejto mäsovej výroby je taká zapečená do dotácií a politiky, že aj pri zníženom dopyte bude tento aparát stále prúdiť."
"Zabíjanie zachraňuje životy"
Komunikačný plán odvetvia zahŕňa prezentáciu mäsa ako "udržateľnej výživy" a podporu "regeneratívneho poľnohospodárstva". Tento príbeh však čelí kritike, keďže Výbor pre svetovú potravinovú bezpečnosť spojený s OSN bráni tvrdeniam priemyslu o úlohe mäsa pri riešení hladu a podvýživy.
Organizácia Spojených národov poznamenáva, že zatiaľ čo mäso a mliečne výrobky tvoria len 18 percent spotrebovaných kalórií, priemyselné odvetvia využívajú 83 percent svetovej poľnohospodárskej pôdy.
Živočíšne poľnohospodárstvo je popredným producentom emisií skleníkových plynov. Podľa OSN je zodpovedný za 60 percent emisií potravinárskeho priemyslu a takmer 20 percent z celkových globálnych emisií skleníkových plynov. Predovšetkým hovädzie mäso a mliečne výrobky sú poprednými producentmi metánu — skleníkového plynu oveľa účinnejšieho ako CO2 .
Zameranie sa na redukciu metánu, významného vedľajšieho produktu hospodárskych zvierat, je ďalším aspektom, ktorý chce priemysel ovplyvniť. Postoj priemyslu bol kritizovaný ako protichodný vzhľadom na vedecký konsenzus o potrebe diétnych zmien na zníženie emisií. Podľa The Guardian sa celosvetové emisie hovädzieho mäsa rovnajú emisiám produkovaným Indiou – treťou krajinou s najväčšou produkciou emisií.
Poprední svetoví klimatickí vedci volali po planetárnom odklone od živočíšnych produktov, aby sa zabránilo klimatickým zmenám. A tento rok sa COP28 zaviazala, že v priebehu dvojtýždňovej konferencie drasticky zníži prítomnosť mäsových produktov na svojom jedálnom lístku.
zdroj: vegnews.com