Na klimatickej konferencii COP26 je ukázaná uhlíková stopa každého podávaného jedla

Väčšina potravín ponúkaných počas klimatického summitu pochádza z miestnych zdrojov, tvrdia organizátori.
Organizátori trvajú na tom, že ingrediencie sa používajú naprieč menu, aby sa zabránilo plytvaniu potravinami, zatiaľ čo nápoje sa budú podávať v opakovane použiteľných pohároch.
Jedlá ponúkané na COP26
Väčšina jedálneho lístka je zameraná na rastliny - 40 % jedál je vegánskych - a pre tých, ktorí budú v ponuke, budú aj jedlá ako rastlinné pastrami s strúhaným brokolicovým šalátom a karfiol Bang Bang s hubami Perthshire.
Je zaujímavé, že tam, kde to bolo možné, sa kuchári tiež snažili redukovať mäsové bielkoviny, ako je to znázornené na škótskom hovädzom burgeri, ktorý sa vyrába z hovädzieho mäsa Grants of Speyside, ako aj koreňovej zeleniny a ovsa.
Celkovo 80 percent jedla, ktoré sa má podávať na konferencii, pochádza z celého Škótska, pričom väčšina ingrediencií sa dováža do 100 míľ od miesta konania.
Ďalších 15 percent jedálneho lístka bude vytvorených pomocou dodávateľov z celého Spojeného kráľovstva, čo znamená, že 95 % ponúkaných jedál bude vyrobených z britských surovín.
Vláda Spojeného kráľovstva uviedla, že v snahe ísť príkladom pre ďalšie rozsiahle medzinárodné podujatia COP26 podnikne aj tieto kroky na zabezpečenie trvalo udržateľného prístupu:
- Ingrediencie budú replikované v rámci jedálneho lístka konferencie, aby sa zabezpečilo, že produkt bude možné v prípade potreby znovu použiť na iné jedlá, aby sa predišlo plytvaniu potravinami.
- Poháre používané na podávanie nápojov sa budú dať opakovane použiť a odhaduje sa, že tento prístup ušetrí až 250 000 jednorazových pohárov, ktoré sa dostanú na skládku.
- Dodávatelia stanovujú vysoké štandardy pre trvalo udržateľnú produkciu potravín, od morských rias Mara v Edinburghu, ktoré sú hojné a úplne udržateľné a na pestovanie si nevyžadujú hnojivá, sladkú vodu ani pôdu, až po Benziesovu mrkvu a zemiaky, ktoré využívajú veterné turbíny na poháňanie chladného skladu, biomasu ktorá zabezpečuje vykurovanie a aktívne recyklovanie vody, ktorú používajú.
Kevin Watson, obchodný riaditeľ pre SEC Food, povedal: "Tvrdo sme pracovali na vytvorení menu s nízkym obsahom uhlíka, ktoré sú dostupné pre všetkých. Dúfame, že naša stratégia trvalo udržateľného stravovania bude formovať menu budúcnosti, pretože všetci pracujeme na ochrane našej planéty.
"Popri poskytovaní chutných a výživných jedál sú naše jedálne lístky zamerané na miestne a sezónne zdroje s prístupom zameraným na rastliny. "Sme radi, že môžeme predviesť a spolupracovať s toľkými miestnymi škótskymi dodávateľmi a naše tímy sa tešia na podporu tohto podujatia."
Dezignovaný prezident COP26 Alok Sharma dodal: "Je vzrušujúce vidieť takúto inováciu v ponuke a pochopiť myšlienku a úsilie, ktoré bolo vynaložené na prípravu jedál zdravých, udržateľných a vhodných pre rôzne diéty a požiadavky.
"Veľmi sa tešíme, že našim medzinárodným návštevníkom poskytneme chuť širokej škály kuchyne, ktorú Spojené kráľovstvo ponúka."
zdroj: dailyrecord.co.uk