Na COP27 sa bude diskutovať aj o výrobe "potravín" zo zvierat

29.09.2022

Výroba potravín a riešenia založené na potravinách budú po prvýkrát súčasťou globálnych rokovaní o klíme počas nadchádzajúcej konferencie OSN o zmene klímy (COP27) v Egypte. 

Nie je žiadnym tajomstvom, že spôsob, akým sa potraviny vyrábajú na celom svete - najmä pokiaľ ide o poľnohospodárstvo - má veľký vplyv na životné prostredie. Výroba potravín však väčšinou chýbala v takmer troch desaťročiach diskusií o klimatickej stratégii počas výročnej konferencie OSN o zmene klímy.

To sa mení s tohtoročným 27. zasadnutím Konferencie zmluvných strán (COP 27) Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy (UNFCCC). Konferencia, ktorá sa má konať od 6. do 18. novembra v Sharm El Sheikh v Egypte, bude mať vyhradený pavilón potravinových systémov, čo je po prvý raz, čo bude výroba potravín a klimatické riešenia súvisiace s potravinami na programe COP.

Pavilón bude organizovať deväť organizácií vrátane neziskovej organizácie Good Food Institute (GFI) so sídlom v USA, ktorá bude naliehať na globálne vlády, aby preskúmali alternatívy mäsa - z rastlinných aj bunkových zdrojov - ako potravinové riešenia pre klimatickú krízu. 

"Doteraz potraviny a poľnohospodárstvo chýbali v COP, napriek ich významným vplyvom na klímu." So zahrnutím vôbec prvého Pavilónu potravinových systémov na COP27 budú potraviny a riešenia založené na potravinách priamo na programe rokovaní o globálnych klíme," povedala pre VegNews Maia Keerie, manažérka pre médiá a komunikáciu GFI. 

"GFI bude na COP27 povzbudzovať národné vlády, aby do svojich národných klimatických plánov zahrnuli alternatívne proteíny ako kľúčové riešenie založené na potravinách - riešenie, ktoré tiež odstraňuje potrebu antibiotík pri výrobe mäsa a eliminuje príspevok mäsa k riziku pandémie."

Poľnohospodárstvo a klimatická kríza

Všetci potrebujeme jesť jedlo, aby sme prežili, ale produkcia všetkých vecí, ktoré konzumujeme, má vplyv na životné prostredie . Niektoré produkty sú však škodlivejšie ako iné. Čo sa týka chovu zvierat, rastúci počet výskumov ukazuje, že chov zvierat na jedlo - či už ide o mäso, vajcia alebo mlieko - je oveľa škodlivejší pre životné prostredie ako pestovanie rastlín.

"Spôsob, akým svet v súčasnosti produkuje mäso, vedie k potravinovej neistote, odlesňovaniu a 20 percentám emisií skleníkových plynov," hovorí Keerie. 

"Pokiaľ ide o odlesňovanie, poľnohospodárstvo je najväčším hnacím motorom. Rozširovanie pastvín pre dobytok je zodpovedné za takmer polovicu tropického odlesňovania, zatiaľ čo orná pôda na krmivo pre zvieratá je takmer pätina.

Jedným z riešení je odstrániť stredný krok kŕmenia zvierat rastlinami a ich následné zabitie na ľudskú spotrebu. Premena týchto rastlín na náhrady mäsa pochádzajúceho zo zvierat umožňuje spotrebiteľom takmer bezproblémový prechod na zdroj bielkovín, ktorý je menej škodlivý pre životné prostredie.

A zatiaľ čo bunkové poľnohospodárstvo je stále v ranom štádiu, to isté možno povedať o mäse vyrobenom s použitím malej vzorky živočíšnych buniek - čo posúva spôsob výroby mäsa preč od využívania miliónov zvierat na farmách do bioreaktora, kde mäso môže rásť bez zabíjania zvierat.

GFI prinesie tieto diskusie k stolu na COP27 s nádejou, že podnieti zmenu v tom, ako sa svetoví lídri pozerajú na tému živočíšneho poľnohospodárstva vo svetle klimatickej krízy.

"S globálnym dopytom po mäse, ktorý sa do roku 2050 takmer zdvojnásobí, potrebujeme nové spôsoby, ako uspokojiť svetové potreby bielkovín a zároveň znížiť tlak na planétu a zvýšiť odolnosť globálneho potravinového systému," hovorí Keerie. 

"Musíme zmeniť spôsob výroby mäsa, rovnako ako svet mení spôsob výroby energie," hovorí Keerie. "Alternatívne bielkoviny, konkrétne mäso vyrobené z rastlín a kultivované z buniek, sú rozhodujúce pre uspokojenie rastúceho dopytu po mäse s podielom emisií a využívania pôdy v porovnaní s priemyselným chovom zvierat."

COP27 vytvára nový precedens pre rozhovory o klíme

S výrobou potravín na programe sa COP27 bude výrazne líšiť od konferencií o klíme, ktoré jej predchádzali. Na minuloročnom COP26 v Glasgowe v Škótsku sa vynaložilo úsilie zaradiť do jedálneho lístka rastlinné jedlá, pričom všetky jedlá - medzi ktoré patrili hovädzie hamburgery a kuracie pizze - boli označené príslušnými klimatickými vplyvmi. Celkovo viac ako polovica (58 percent) "rastlinného" menu COP26 obsahovala živočíšne produkty.

Táto symbolická iniciatíva zlyhala na mnohých úrovniach, najväčšou je, že klimatické stratégie stále vylučujú diskusie o živočíšnom poľnohospodárstve . Jedným z príkladov bol globálny sľub o metáne, ktorý prezident USA Joe Biden vyhlásil počas COP26 v partnerstve s Európskou úniou. Keďže na palube je už 100 krajín, je tu vysloveným cieľom znížiť emisie metánu o 30 percent do roku 2030. Záväzok sa väčšinou zameriaval na oblasti mimo živočíšneho poľnohospodárstva, a to aj napriek vysokým hladinám metánu, ktoré vypúšťajú kravy a iné prežúvavce. 

Keerie hovorí, že zahrnutie riešení na základe poľnohospodárstva a potravinového systému do rokovaní COP27 je spôsob, ako dosiahnuť zmysluplný pokrok v oblasti globálnych záväzkov v oblasti klímy. "Pre globálne vlády nebude možné splniť Parížsku dohodu bez toho, aby sa zaoberali klimatickými vplyvmi konvenčného živočíšneho poľnohospodárstva," hovorí. "Navyše, záväzky svetových lídrov prijaté na COP26, že ukončia a zvrátia odlesňovanie, nemožno splniť."

Alternatívne proteíny ponúkajú cestu vpred

Začiatkom tohto mesiaca Biden podpísal výkonný príkaz , ktorým sa USA umiestňujú ako líder v biotechnologickom priemysle, vrátane jeho aplikácií v potravinovom systéme, ako je bunkové poľnohospodárstvo. Tento krok spája množstvo krajín, ktoré prijali nové technológie v sektore alternatívnych bielkovín ako súčasť riešenia boja proti klimatickej kríze.

Aby sa dosiahol skutočný pokrok, vedúci predstavitelia COP27 musia konať rýchlo, aby sa svet odklonil od živočíšnej výroby prostredníctvom zmysluplných investícií a politických zmien, rovnako ako v iných oblastiach, ako je solárna energia.

"Na splnenie Parížskej dohody musí svet obnoviť najmenej miliardu hektárov degradovanej pôdy - oblasť veľkosti Číny - aby sa zabezpečila potravinová bezpečnosť a spomalilo vymieranie druhov," hovorí Keerie. "Alternatívne proteíny sú účinným riešením na dosiahnutie globálnych cieľov na zníženie emisií a zvrátenie odlesňovania."

Keerie odhaduje, že svetové vlády musia každý rok investovať 10 miliárd dolárov do vývoja alternatívnych proteínov a ich komercializácie, aby mali zmysluplný vplyv. Ďalšou výhodou je, že škálovanie alternatívnych proteínov môže globálnej ekonomike každý rok priniesť 1,1 bilióna dolárov a vytvoriť približne 10 miliónov pracovných miest.

"Globálne vlády musia investovať do výskumu s otvoreným prístupom a vytvoriť stimuly pre súkromný sektor, aby si uvedomili plné spoločenské výhody rastlinného a pestovaného mäsa a sprístupnili tieto možnosti všetkým. Verejne financovaný výskum vyvolal solárnu revolúciu, ktorá znížila náklady na solárnu energiu," hovorí Keerie. "Vlády teraz musia priniesť proteínovú revolúciu investovaním do výroby rastlinného a pestovaného mäsa tak chutného a dostupného ako konvenčné mäso."

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky