Mýty o vegetariánskej a vegánskej strave z pohľadu lekárov

03.11.2020

Až donedávna sa vegetariánstvo všeobecne považovalo za okrajový výber životného štýlu a vegánstvo ešte viac. Čokoľvek na okraji spoločnosti má tendenciu nechtiac povzbudzovať mýty a mylné predstavy.

U niektorých ľudí tiež zúri rozhodnutie o vylúčení živočíšnych produktov. Tento hnev sa prejavuje na rôznych dôvodov, ktoré sú mimo rámec tohto článku a diskutovaných v plnej výške tu . Stačí povedať, že ak je početná skupina obyvateľstva proti niečomu, sú zrelé podmienky na mýty a polopravdy.

Vegetariánstvo a vegánstvo sú celkovo nepochopené:

1. Rastlinná strava je vždy zdravá

V posledných desaťročiach čoraz viac štúdií preukázalo súvislosti medzi konzumáciou červeného mäsa a horšími zdravotnými výsledkami. Napríklad príjem spracovaného a červeného mäsa je spojený s rakovinou hrubého čreva , obezitou , srdcovými chorobami a cukrovkou .

To by mohlo naznačovať, že strava bez mäsa je pre telo lepšia. Rovnako ako nie je všetko mäso červené, tak nie je ani každá vegetariánska alebo vegánska strava zdravá.

Použijem extrémny príklad, ak by jednotlivec jedol iba zemiakové lupienky, bol by vegán, ale určite by nebol prekypujúci vitalitou, energiou a zdravím.

Ako pri každej inej strave, záleží úplne na tom, čo jednotlivec konzumuje.

Chudé biele mäso a ryby navyše nie sú spojené s rovnakými zdravotnými problémami ako spracované a červené mäso.

A niektoré výrobky, ktoré nahrádzajú mäso, môžu mať vysoký obsah soli. V roku 2018 uskutočnila organizácia Action on Salt , "skupina zaoberajúca sa soľou a jej účinkami na zdravie", prieskum mäsových náhrad.

Skúmali výrobky od niekoľkých významných maloobchodníkov vo Veľkej Británii. Keď sa pozreli na hamburgery, zistili, že priemerný obsah soli v hovädzích hamburgeroch bol 0,75 gramu (g) ​​v porovnaní s 0,89 g v prípade vegetariánskych hamburgerov vrátane fazuľových. Podľa ich zistení má vegetariánsky hamburger "viac soli ako veľká časť hranolkov McDonald's".

2. Vegetariánstvo zaručuje chudnutie

Je smutné, že nie. Ako je zrejmé z vyššie uvedenej časti, nie každá vegetariánska a vegánska strava je rovnako zdravá. Je neuveriteľne ľahké konzumovať tisíce kalórií každý deň bez toho, aby boli nejaké spojené so zvieratami.

Kľúčom k chudnutiu je zdravá strava a pravidelné cvičenie, ktoré si nevyžaduje vyhýbanie sa živočíšnym produktom.

Stále však stojí za zmienku dôkaz, že dodržiavanie rastlinnej stravy je spojené s chudnutím. Napríklad recenzia publikovaná v Translational Psychiatry vysvetľuje:

"Našli sme spoľahlivé dôkazy o krátkodobých až strednodobých priaznivých účinkoch rastlinnej stravy v porovnaní s konvenčnými stravami [...] na hmotnostný stav, energetický metabolizmus a systémový zápal."

Toto zistenie platilo pre zdravých účastníkov, ľudí s obezitou a jedincov s cukrovkou 2. typu.

Ako ďalšiu ukážku môžeme uviesť ďalšiu recenziu publikovanú v časopise BMJ Open Diabetes Research and Care , ktorá sa zaoberá dopadom rastlinnej stravy na ľudí s cukrovkou. Okrem ďalších výhod autori zistili, že tieto diéty boli spojené s "významným zlepšením" hmotnosti.

3. Vegetariáni a vegáni nemôžu prijímať dostatok bielkovín

Toto je možno najbežnejší zo všetkých mýtov, ktorým sa dnes venujeme. Stále je to však mýtus . Vo svete potravín je veľa bielkovín.

Pre ľudí, ktorí ich jedia, sú mliečne výrobky a vajcia bohaté na bielkoviny. Vegáni majú tiež množstvo možností, vrátane seitanu, tofu, šošovice, cíceru, mnohých druhov fazule, špaldy, spiruliny, quinoa, ovsa, divokej ryže, semienok a orechov.

Dokonca aj niektoré druhy zeleniny obsahujú bielkoviny, vrátane špenátu, špargle, brokolice, artičokov, zemiakov, hrášku, ružičkového kelu a sladkých zemiakov.

4. Bez mäsa nemôžete budovať svalovú hmotu

Tento mýtus nadväzuje na mýtus o bielkovinách vyššie. Stručne povedané, najdôležitejšou živinou pre budovanie svalov je bielkovina, ktorej sa mimo živočíšnej ríše dá ľahko nájsť v hojnom množstve.

5. Mliečne výrobky sú nevyhnutné pre silné kosti

Mliečne výrobky nie sú nevyhnutné pre silné kosti, ale vápnik áno. V skutočnosti je vápnik dôležitý pre množstvo telesných funkcií, vrátane udržiavania krvného tlaku, kontrakcie svalov, prenosu signálov pozdĺž nervov a zrážania krvi.

Vegáni preto musia zabezpečiť, aby prijímali dostatok vápniku z rastlinných zdrojov.
Rovnako ako v prípade bielkovín, aj tu je veľa miest na zachytenie vápnika, vrátane sójových jedál, fazule, šošovice, hrášku, špenátu, okrúhlice, fíg, ľanu, chia, sezamových semien, morských rias a najmä niektorých orechov - mandlí .

6. B12 nemôžete dostať z vegetariánskej stravy

Toto je mýtus. Zatiaľ čo vegáni často užívajú doplnky B12, aby sa ubezpečili, že majú dostatočnú hladinu, vegetariáni majú množstvo ďalších možností.

Vegetariáni môžu odvodzovať B12 z vajec a mliečnych výrobkov vrátane syra.

Medzitým je skupina B12 obohatená o množstvo vegánskych jedál, vrátane niektorých cereálií, tofu, mliek bez mlieka a nátierok.

B12: Zaujímavosť

Kravy tiež potrebujú B12 a pri výrobe sa spoliehajú na črevné baktérie.

Na produkciu B12 potrebujú črevné baktérie kobalt , ktorý krava zvyčajne získava pasením. Mnoho kráv určených na to, aby sa z nich stalo mäso, však zriedka, ak vôbec, trávi čas na pastvinách a namiesto toho sa kŕmia obilím.

Kvôli tejto neprirodzenej strave sú ich črevné baktérie bez kobaltu a nemôžu produkovať B12.

Krava však stále potrebuje B12, aby sa im dobre darilo, a preto im poľnohospodári musia dodávať doplnky kobaltu alebo B12.

Takže aj verný fanatik do červeného mäsa zafarbeného na vlnu pravdepodobne odvodí svoju B12 z doplnkov - ale v ich prípade je to cez kravu.

7. Sója zvyšuje riziko rakoviny prsníka

V súčasnosti neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz o tom, že konzumácia sójových jedál zvyšuje riziko rakoviny prsníka u ľudí.

Toto nedorozumenie môže prameniť z predchádzajúcich štúdií na hlodavcoch. Vedci preukázali, že keď tieto zvieratá dostali veľké množstvo sójových zlúčenín nazývaných izoflavóny, bolo pravdepodobnejšie, že dostanú rakovinu prsníka. Ľudia však sóju spracúvajú inak ako hlodavce.

Štúdia bola vydaná vo februári 2020 hľadala súvislostí medzi sójou, mliekom a mliečnymi výrobkami a rizikom rakoviny prsníka. Vedci sledovali v USA 52 795 žien bez rakoviny priemerne 7,9 rokov.

Nenašli žiadnu jasnú súvislosť medzi príjmom sóje a rakovinou prsníka, identifikovali však súvislosť medzi mliekom a rakovinou prsníka.

Celkový obraz je však možno o niečo zložitejší. Niektoré ženy používajú doplnky na báze sóje ako prírodnú alternatívu k hormonálnej liečbe počas menopauzy. Jedna veľká štúdia skúmala, či môžu byť tieto doplnky spojené s rizikom rakoviny prsníka.

Vedci nezistili "nijakú súvislosť medzi predchádzajúcim používaním sójových doplnkov a rakovinou prsníka". Zistili však tiež, že užívanie sójových doplnkov môže u niektorých žien zvýšiť riziko rakoviny prsníka, najmä u osôb s rodinnou anamnézou.

Celkovo, ako vysvetľuje Americká rakovinová spoločnosť :

"Dôkazy neukazujú na žiadne riziká konzumácie sóje u ľudí a zdá sa, že zdravotné výhody prevažujú nad potenciálnymi rizikami. V skutočnosti pribúdajú dôkazy o tom, že konzumácia tradičných sójových jedál [...] môže znížiť riziko rakoviny prsníka, najmä u ázijských žien. "

8. Tehotné potrebujú mäso a mliečne výrobky

Počas tehotenstva je dôležité prijímať všetky živiny, ktoré rastúce dieťa potrebuje. Ako sme však videli, prevažná väčšina z nich ich môže poskytnúť rastlinná strava.

Niekto, kto je vegetarián alebo vegán, bude možno musieť urobiť nejaké ďalšie plánovanie, aby si bol istý, že má dostatok živín, najmä na začiatku tehotenstva.
Ako sme už spomenuli vyššie, je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu B12 prostredníctvom doplnkov alebo obohatenej stravy, čo platí najmä počas tehotenstva a dojčenia. Americká dietetická asociácia odporúča suplementáciu vitamínu B12 počas tehotenstva a dojčenia ľuďom s vegánskou alebo vegetariánskou stravou.

Ako vysvetľujú autori prehľadu výskumu o rastlinnej strave počas tehotenstva: "Dostupné dôkazy ukazujú, že dobre naplánovaná vegetariánska a vegánska strava sa môže považovať za bezpečnú počas tehotenstva a laktácie, vyžaduje si však silné povedomie o vyváženom príjme kľúčové živiny. "

zdroj: medicalnewstoday.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky