Množstvo predaného mäsa v Nemecku kleslo v prvom polroku 2022 o 11,5 %
Podľa inštitútu pre prieskum trhu GFK klesol objem predaného mäsa a údenín v maloobchodných predajniach od januára do júla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 11,5 %.
Ako jeden z dôvodov inštitút uvádza zvýšené ceny. Rozdiely medzi druhmi mäsa ukazujú, že ceny sú dôležitým dôvodom súčasných poklesov: hovädzie mäso vzrástlo na cene v júli v priemere o 17 % a klesol predaj o 22 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom; Bravčové mäso zdraželo len o 8 % a kleslo v predajoch len o 5 %.⠀
Nie len mäso, ale aj zelenina
Toto zníženie vo vzťahu k zvýšeniu cien sa však nepozorovalo pri všetkých ostatných druhoch mäsa. Mäso nie je jedinou potravinou, ktorej spotrebu znížilo zdražovanie: aj množstvo zeleniny predávanej v maloobchodných predajniach sa medziročne znížilo o viac ako 10 %.
Niekoľko štúdií už skôr ukázalo, že rastúce ceny potravín môžu ovplyvniť správanie spotrebiteľov. Napríklad systematický prehľad a metaanalýza s 26 zahrnutými štúdiami o zmenách cien od roku 2017 ukázali, že zvýšenie cien (napríklad v dôsledku zvýšených daní) nezdravých nápojov a potravín vedie k zníženiu spotreby týchto produktov.
Jedna z týchto štúdií ukázala napríklad, že 10 % zvýšenie ceny nealkoholických nápojov znižuje spotrebu o 8 až 10 %. Údaje ako tento ukazujú, aké dôležité je chrániť zdravé potraviny pred zdražovaním alebo ich aktívne dotovať a zdražovať nezdravé potraviny.
zdroj: vegan-news.de