Mlieko: Nebezpečná a zákerná "potravina"
Konzumné mlieko vzniklo v strednej Európe pred tisíckami rokov a stalo sa dôležitým zdrojom kalórií, tukov, bielkovín a vápnika pre mnohých ľudí, predovšetkým v severnej Európe a Severnej Amerike.
Koncom 20. storočia, Got Milk? reklamná kampaň predávala myšlienku mlieka ako výživy v tej najlepšej kvalite s pomocou hovorcov celebrít. Mlieko sa stalo nápojom, ktorý údajne robí majstrovských športovcov a špičkových hudobníkov. Ale je to naozaj potrebné? Rastúci počet štúdií o dopade mlieka na zdravie ukazuje, že konzumácia mliečnych výrobkov môže priniesť zdravotné riziká - a podľa dietológov môžete získať všetky živiny, vďaka ktorým je kravské mlieko "zdravé" z vegánskych zdrojov.
Mlieko - tichý zabijak
Spotreba mlieka podľa údajov Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických od 70. rokov 20. storočia neustále klesá. Ale stále je to základ v chladničkách po celej krajine a Got Milk? kampaň je stále živá a zdravá aj dnes. Dôkazy však ukazujú, že živiny nachádzajúce sa v kravskom mlieku môžete získať z rastlinných zdrojov . Ďalšie štúdie ukazujú, že konzumácia mlieka môže súvisieť s kožnými problémami, slabšími kosťami, srdcovými chorobami, predčasným úmrtím a dokonca aj vyšším rizikom niektorých druhov rakoviny.
Je však tiež dôležité rozpoznať zložitosť individuálneho zdravia. Hlavné štúdie identifikovali súvislosti medzi spotrebou mliečnych výrobkov a určitými zdravotnými rizikami, ale neodhalili definitívnu príčinu a následok, vysvetľuje pre VegNews Krystyn Parks, MS, RD, IBCLC.
"Je naozaj ťažké robiť štúdie tuhej výživy, pretože existuje veľa premenných. Zriedkavo sú jediné rozdiely v dvoch skupinách ľudí, ktorí prijímajú jedno jediné jedlo," hovorí Parks. Na zdravie človeka vplýva aj vek, pohlavie, genetika, sociálno-ekonomický stav, prostredie a faktory životného štýlu, ako je fajčenie, pitie alkoholu a fyzická aktivita. "Moja všeobecná filozofia je, že neexistuje žiadna potravina, ktorú by ste mali mať vo svojej strave alebo ktorej by ste sa mali vyhýbať, okrem alergií."
Ako už bolo povedané, mnohé významné štúdie odhalili súvislosti medzi mliečnymi výrobkami a určitými zdravotnými rizikami a existujú aj iné dôvody, prečo sa mliečnym výrobkom vyhýbať. Z etického hľadiska sa vegáni vyhýbajú mlieku, pretože jeho produkcia závisí od použitia tela kravy na vytvorenie konečného produktu. Mlieko dojníc je primárnym zdrojom potravy pre jej novonarodené teľatá, takže na výrobu mlieka sú bežne impregnované a potom oddelené od svojich detí.
Mliečne výrobky sú tiež hlavným zdrojom globálnych emisií skleníkových plynov, predovšetkým kvôli metánu, ktorý sa uvoľňuje, keď kravy trávia potravu, a potom znova pri hospodárení s hnojom. Hovädzí dobytok tiež uvoľňuje oxid uhličitý a oxid dusný, ale metán má podľa Environmental Protection Agency 25-krát silnejší účinok na globálne otepľovanie ako oxid uhličitý.
Dôvody na vynechanie mlieka siahajú od schopnosti získať potrebné živiny z rastlín až po potenciálne napomáhanie pri prečisťovaní pokožky. Tu je niekoľko dôvodov, prečo zvážiť prechod bez mlieka.
Pre silné kosti nepotrebujete mlieko
Kravské mlieko obsahuje vápnik, vitamín D a fosfor - tri živiny, ktoré sa bežne spájajú so zdravím kostí. Vápnik tiež pomáha s funkciou srdca, svalov a nervov. Vaše telo si vápnik nedokáže vyrobiť samo, preto ho musíte získavať z potravy a doplnkov.
Vápnik môže pochádzať z množstva rastlinných zdrojov , vysvetľuje Parks. "Vápnik možno nájsť v obohatenom tofu, listovej zelenine, mandliach a brokolici. Existujú chia semienka, ktoré sa dajú pridať do množstva rôznych produktov. Veľa rastlinných mliek, ako aj pomarančový džús, sú obohatené aj o vápnik."
Fosfor, druhý najrozšírenejší minerál v ľudskom tele, možno nájsť aj v potravinách rastlinného pôvodu, vrátane strukovín, orechov, semien, paradajok, karfiolu, špargle a celých zŕn, ako je pšenica, ovos, raž a životne dôležitý pšeničný lepok. , hlavná zložka seitanu.
Vitamín D môžete získať z vegánskych zdrojov
Vitamín D reguluje vstrebávanie vápnika a fosforu a napomáha správnej funkcii imunitného systému. Ale mnohé zdroje - losos, vaječné žĺtky a kravské mlieko - nie sú vegánske. (Vedeli ste? Kravské mlieko prirodzene neobsahuje vitamín D. Je pridaný.)
Niektoré vegánske zdroje vitamínu D zahŕňajú obohatené rastlinné mlieko. Huby, ktoré boli vystavené svetlu, obsahujú malé množstvo vitamínu D, ale ten nemusí byť tak biologicky dostupný ako iné zdroje. Bohužiaľ, väčšina obohatených obilnín obsahuje vitamín D vyrobený z lanolínu, zložky získavanej z ovčej vlny. To isté platí pre obohatený pomarančový džús.
Okrem obohateného rastlinného mlieka možno vitamín D získať aspoň 30 minútami slnečného žiarenia alebo z vegánskych doplnkov.
Mlieko a choroby srdca
Jesť veľa plnotučných mliečnych výrobkov môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition, ktorá sledovala 43 000 mužov a 117 000 žien, skúmala súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a srdcovými chorobami v priebehu niekoľkých desaťročí. Vedci zistili, že konzumácia rastlinných tukov alebo polynenasýtených tukov znižuje riziko srdcových ochorení viac ako strava bohatá na mliečne alebo iné živočíšne tuky.
"Tieto výsledky ukazujú, že mliečny tuk nie je optimálnym typom tuku v našej strave. Hoci si človek môže dopriať mierne množstvo plnotučných mliečnych výrobkov, ako je syr, zdravá strava má tendenciu byť rastlinná a má nízky obsah nasýtených tukov," povedal Frank Hu, hlavný autor štúdie.
Ľudstvo má intoleranciu na laktózu
Odhaduje sa, že 60 až 70 percent svetovej populácie má určitý stupeň intolerancie laktózy. Alergia na mliečne výrobky môže spôsobiť množstvo nepríjemných ťažkostí, vrátane kožných reakcií, ako je akné a ekzém, tráviacich ťažkostí, ako je zápcha a hnačka, a ťažkosti s dýchaním. Keď nahrádzate kravské mlieko rastlinnou alternatívou, hľadajte odrodu, ktorá obsahuje vápnik aj vitamín D.
Vynechanie mlieka môže zlepšiť vašu pokožku
Dôkazy ukazujú, že konzumácia mliečnych výrobkov môže spôsobiť akné, podľa štúdie z roku 2020 publikovanej v American Journal of Clinical Dermatology . Odborníci predpokladajú, že to môže byť spôsobené tým, že srvátka zvyšuje hladiny rastového faktora-1 podobnému inzulínu. Mliečne výrobky sú tiež známym spúšťačom kožného ekzému, ktorého symptómy zahŕňajú červené až hnedo-sivé škvrny suchej, svrbiacej kože.
Mlieko môže zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny
Bola preukázaná príčinná súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou mliečnych výrobkov a vyšším rizikom rakoviny prostaty, ktorá je treťou najčastejšou príčinou úmrtia mužov. Výskum tiež ukázal, že konzumácia plnotučného mlieka zvyšuje riziko viac ako nízkotučné mlieko. Naopak, rastlinná strava môže znížiť riziko rakoviny prostaty.
Vysoký príjem mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku je spojený s vyšším rizikom rakoviny vaječníkov. Je však dôležité poznamenať, že riziko rakoviny u človeka ovplyvňuje množstvo faktorov vrátane genetiky, vplyvov prostredia a stravy.
Môže spôsobiť krehkosť kostí
Pitie troch alebo viac pohárov mlieka denne môže podľa švédskej štúdie zvýšiť riziko zlomenín kostí. Okrem toho štúdia zistila, že subjekty, ktoré uviedli, že konzumovali veľa mlieka, mali tiež vyššie riziko úmrtnosti. Výskumníci dospeli k záveru, že by to mohol byť prípad opačnej príčinnej súvislosti, ale výsledky by sa mali interpretovať opatrne. Samostatná štúdia zistila, že vysoký príjem mlieka nie je nevyhnutne spojený s nižším rizikom osteoporózy.
zdroj: vegnews.com