Podľa novej štúdie spotrebitelia nevedia, že syr je hlavnou príčinou skleníkových plynov

07.06.2022

Nová štúdia zistila, že prechod na rastlinný syr by mohol znížiť vplyv spotrebiteľov na klímu na polovicu, pričom výroba mliečnych syrov je jedným z najväčších producentov skleníkových plynov na svete. 

Výskum tiež odhalil, že 23 % dospelých v USA stále nerozumie tomu, ako súvisia emisie skleníkových plynov a produkcia potravín.  Štúdia vykonaná spoločnosťou Talker Research pozostávala z hodnotenia životného cyklu použitého na určenie vplyvov mliečneho syra na životné prostredie, pričom výsledky ukázali, ako by spotrebitelia mohli znížiť svoj súvisiaci vplyv na klímu aspoň o 50 percent tým, že by sa rozhodli pre alternatívne mliečne výrobky, pričom zdôraznili svetovú ekonomiku. 

Štúdia zistila, že mliečny syr je ešte uhlíkovo náročnejší ako kuracie, bravčové alebo vajcia.

Zistenia tiež odhalili, že zatiaľ čo mnohí americkí spotrebitelia prejavujú záujem o vplyv výroby syra na životné prostredie, takmer štvrtina dospelých (23 %) priznala, že nerozumie súvislosti medzi emisiami skleníkových plynov a produkciou potravín. Tretina opýtaných spotrebiteľov si navyše neuvedomila, že produkcia mlieka a mliečnych výrobkov dokonca produkuje oxid uhličitý.

Budúcnosť mlieka a mliečnych výrobkov

Výskum použil populárnu značku rastlinných mliečnych výrobkov Violife na porovnanie vplyvov na klímu, pričom jej syr vytvára o 3,7 kg menej oxidu uhličitého na kilogram. Viac ako polovica opýtaných spotrebiteľov v USA vyskúšala vegánsku alternatívu syra, zatiaľ čo prevažná väčšina (79 %) sa priznala k pocitu viny za to, že jedli príliš veľa potravín s vysokou uhlíkovou stopou. 15 % nejedlo vôbec žiadny mliečny syr.

"Verejnosť má jasnú túžbu po ďalších informáciách o tom, čo jeme a ako to ovplyvňuje planétu, ale vplyv mlieka a mliečnych výrobkov na životné prostredie často uniká," uviedla Sally Smith, riaditeľka udržateľnosti pre Upfield , majiteľka Violife. "Náš výskum ukazuje, že ak by priemerná štvorčlenná domácnosť v USA prešla na rok z mliečneho syra na vegánsky alternatívny syr Violife, mohla by ušetriť ekvivalentné emisie CO2, ako keby cestovala 1240 km na medzikontinentálnom lete."

zdroj: vegconomist.com
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky