Ministerstvo zemědělství ČR pracuje na zákaze označovania vegánskych potravín
Novelizácia vyhlášky č. 69/2016 Zb. by podľa dostupných informácií pradepodobne viedla k zákazu používania konkrétnych "mäsových" názvov ako "paštéta", "špekáčik", "slanina", "šunka", alebo dokonca "mäsiar", "údenár" a pod., za účelom ochrany spotrebiteľstva. Podľa otvoreného listu ale spotrebiteľstvo nie je mätené výrazmi ako "sójový párok" či "rastlinný rezeň".
Naopak, novelizácia vyhlášky by viedla k zákazu výrazov, ktoré spotrebiteľom uľahčujú určiť spôsob používania a prípravu rastlinných výrobkov v kuchyni. Prijatie opisného novo vymysleného "nemasného" názvoslovia ako "sójové plátky" pre produkty, kde je ich označovanie roky známe a ustálené, bráni informovanej voľbe pri nákupe potravín.
Jednalo by sa o dodatočnú reštrikciu v ČR, ktorá ide nad rámec európskej legislatívy v oblasti označovania potravín a mohla by diskriminovať českých výrobcov. Otvorený list tiež upozorňuje na precedensy z iných európskych krajín, ako je Francúzsko, Belgicko a Poľsko, kde podobné snahy boli zastavené alebo zamietnuté po kritike zo strany výrobcov a spotrebiteľov.
Prílišné regulácie potláčajú inovácie na trhu a komplikujú situáciu zvlášť menším českým výrobcom, čo by sa mohlo odraziť na vyššej cene výrobku a následne ovplyvniť aj voľbu spotrebiteľov. "Rastlinné alternatívy nie sú pre Česko hrozbou, ale príležitosťou. Je dôležité, aby štát ponechal ľuďom v Českej republike možnosť informovanej voľby potravín a podporil našich výrobcov," povedala Lucia Milec, Public Affairs špecialistka ProVeg Česko.
Čaká sa na rozhodnutie súdu
Pre český kontext bude kľúčové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vo veci francúzskej vyhlášky o označovaní mäsových rastlinných alternatív, ktoré môže ukázať, že podobné národné vyhlášky chrániace "mäsové" termíny nie sú v súlade s právom EÚ.
"Bitke o tzv. vžité názvy mäsových výrobkov, ktoré potrebujú ochranu, nerozumieme. Navrhované úpravy povedú iba k mäteniu spotrebiteľa, výsledkom budú nezrozumiteľné názvy typu sójová tyčinka s hydinovou príchuťou namiesto vegánskeho párku, čo negatívne dopadne až na 23 % zákazníkov, ktorí už teraz rastlinné alternatívy mäsa nakupujú, ale predovšetkým zhoršia orientáciu nových zákazníkov, ktorí o nákupe rastlinných alternatív uvažujú." uviedla Romana Nýdrle, Riaditeľka pre obchod, Zväz obchodu a cestovného ruchu SR.
"Opakované zmeny a neistota v označovaní rastlinných potravín predstavujú navyše pre obchodníkov aj výrobcov nemalé náklady pri úpravách obalov, likvidácia tých starých a výroba navyše zvyšuje ekologickú záťaž," dodala Nýdrle.
ProVeg Česko a SOCR SR preto apelujú na Ministerstvo poľnohospodárstva SR, aby zvážilo potreby českých výrobcov rastlinných alternatív a aby počkalo na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ktoré sa očakáva začiatkom roku 2025.
zdroj: soucitne.cz