Med nie je vegánsky: Nehumánny priemysel 

02.04.2021

Podliehajú genetickej manipulácii, ich úle sú zafajčené a krídla a nohy sú odtrhnuté a to všetko preto, aby ľudia mohli ukradnúť ich med - ktorý je ich palivom a životnou prácou a právom patrí im, nie nám

Med sa datuje pred storočiami, ale jeho korene nie sú také organické, ako to dokazuje veľa sériovo vyrábaných značkových značiek. Zatiaľ čo včely opeľujú na celom svete najviac, ich populácia klesá. Mnoho vedcov a vedcov obviňuje použitie pesticídov a metódy intenzívneho poľnohospodárstva. Ale je med vegánsky?

Prírodná sladká omáčka s "magickými" vlastnosťami sa dokonca v minulosti používala ako prísada do balzamovacej tekutiny, ako aj do koláčov a syrov. Súvisí to s mnohými zdravotnými výhodami, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré preukázateľne pomáhajú znižovať krvný tlak .

Veľa vegánov sa tomu úplne vyhýba. Je to tak preto, lebo zahŕňa vykorisťovanie zvierat. Ako uvádza Vegánska spoločnosť, "med vyrábajú včely pre včely". Mnoho vegánov to považuje za rovnaké ako kravské mlieko alebo konzumácia vajec, pretože produkt vyrobený zvieraťom nie je určený pre ľudí.

Čo je to med?

Včely vyrábajú med zbieraním nektáru z kvetov. Potom sa transportuje späť do úľa a premení sa na med. Podľa Vegánskej spoločnosti je to "základné" pre blaho úľa .

Med sa vyrába, keď včely zbierajú nektár z kvitnúcich rastlín a vo svojom žalúdku ho premieňajú zo zložitých cukrov na jednoduché cukry.

Včely medonosné trávia celú jarnú a letnú sezónu výrobou medu, aby ho bolo možné na zimu uložiť vo vnútri úľa.

"Jedia iba nektár a peľ z kvetov, takže keď nie sú žiadne kvety alebo je príliš chladno, aby sa k nim dostali, včely budú hladovať." Nejedná sa o samostatnú včelu, ktorú med kŕmi, ale o kolóniu, ktorú v zime tvorí kráľovná a asi 10 000 včiel robotníc. "

Tvrdí to Alison Benjamin, spoluautorka knihy Svet bez včiel a Good Bee: Oslava včiel a ako ich zachrániť .

Hovorí, že na planéte je viac ako 20 000 druhov včiel a ich dĺžka života je iba pár týždňov - dosť dlhá na to, aby sa mohli rozmnožovať. Všetky druhy sú závislé od potravy, ktorú zbierajú z kvitnúcich rastlín.

Včely a životné prostredie

Benjamin dodáva: "Nektár je sacharid, ktorý poháňa ich let. Peľ poskytuje bielkoviny, ktorými kŕmia ich larvy, aby sa z nich vyvinuli silné a zdravé dospelé včely...

"Keď včely navštevujú kvety kvôli potrave, prenášajú časť peľu z mužskej časti do ženskej časti kvetu, čo im umožňuje množiť semená a plody, a preto sú také dôležité pre poľnohospodárstvo a ekosystém.

"Opeľujú každé tretie sústo, ktoré konzumujeme, rovnako ako orechy, bobule a semená pre vtáky a cicavce v potravinovom reťazci a stromy a inú vegetáciu na planéte, ktorá vylučuje uhlík v atmosfére."

Podľa Statistu je na svete viac ako 90 miliónov včelstiev . Napriek nevyhnutnosti, ktorú má med na prežitie včiel, predstavuje produkcia obrovský trh za niekoľko miliónov dolárov a ich populácia sa zmenšuje .

Okrem toho z 2 000 divo žijúcich druhov včiel v Európe čelí vyhynutiu jeden z desiatich, uvádza The Soil Association.

Ďalšie štatistické údaje vykonané spoločnosťou Bee Culture však ukazujú neustály nárast spotreby medu, ako aj ceny.

Prečo vegáni nejedia med

Pre väčšinu vegánov nie je konzumácia medu možnosťou. Je to preto, že včely sú hmyz a zvieratá a vegáni sa vyhýbajú výrobkom zo zvierat a zo zvierat.

Rovnako sa veľa členov vegánskej komunity stará o životné prostredie - ktoré pri ochrane zohráva veľkú úlohu hmyz. Mnoho vedcov a vedcov sa dohodlo, že pokles počtu opeľovačov znamená katastrofu pre životné prostredie.

Mnoho ovocia a zeleniny by bez nich nemohlo rásť, tvrdí profesorka Johanna Brunet . "Ľudia závisia od rastlín a rastliny závisia od opeľovačov. Musí sa udržiavať rovnováha, aby sa udržal život na zemi a chránilo prežitie a zdravie ľudí, "hovorí.

Ako sa včelám ubližuje v priemysle medu?

Na základe štúdie o pesticídoch používaných na plodinách vedci tvrdili, že hlavnou príčinou poklesu populácie včiel na celom svete je insekticíd Neonicotinoid. Okrem toho, že veda Autori denníka našli chemické bol prítomný v samotnom medu.

Počas vyšetrovania svojej knihy Benjamin objavil, že milióny včiel uhynuli kvôli pesticídom, parazitom a nesprávnej výžive. Dodáva, že je to výsledok spôsobu, akým ľudia hospodária pomocou moderného a intenzívneho poľnohospodárstva. Vo veľkom rozsahu to spôsobuje problémy s chorobami. Benjamin dodáva: "V USA pravidelne hlásia včelári úmrtia veľkého rozsahu najmenej tretinu ich kolónií každý rok.

"Problémom nie je ani výživná strava, pretože včely sa budú prepravovať do jednej monokultúry za druhou, aby opeľovali - v USA sú od seba často vzdialené tisíce kilometrov -, ale neposkytuje im zdravú stravu, takže to opäť spôsobí ich oslabenie. . "

Okrem toho konkrétne šľachtenie včiel na výrobu medu ovplyvňuje populáciu ďalších včiel, uvádza The Vegan Society. To viedlo k dobre zdokumentovanému poklesu druhov čmeliakov. Niektorí včelári zbierajú čo najviac medu a namiesto toho nahradia úľ náhradou cukru. To postráda výživné látky, ktoré sa nachádzajú v mede.

"Zneužité na zisk"

Hlavnou príčinou poklesu populácie včiel je používanie pesticídov na plodinách
Hlavnou príčinou poklesu populácie včiel je používanie pesticídov na plodinách

Riaditeľka organizácie PETA Elisa Allen vyjadruje poľutovanie nad procesom výroby medu a tvrdí, že sú "zneužívané na zisk".

Dodáva: "Podliehajú genetickej manipulácii, ich úle sú zafajčené a krídla a nohy sú odtrhnuté a to všetko preto, aby ľudia mohli ukradnúť ich med - ktorý je ich palivom a ich celoživotné dielo a právom patrí im, nie nám.

"Mnoho včelárov používa nehumánne metódy na zaistenie svojej vlastnej bezpečnosti a na dosiahnutie produkčných kvót, vrátane odrezania krídel včelej kráľovnej, aby nemohla opustiť kolóniu a zabíjať čmeliakov, aby extrahovali spermie, aby kráľovnú oplodnili."

"Je ľahké vyhnúť sa medu výberom lahodných vegánskych možností, ako je agávový nektár alebo javorový sirup."

Včelia materská kašička, látka podobná želatíne, sa tiež často zhromažďuje z žliaz včelích kráľovných. Používa sa v kozmetike. Benjamin hovorí, že ide o "najkrutejšie vyrobený" produkt, pretože ho môžu v priemyselnom meradle vyrábať iba včely "považované čisto za stroje materskej kašičky".

Čo mandle a avokádo?

Niektorí však tvrdia, že každý, kto konzumuje mandle alebo avokádo, by mal zvážiť rovnako škodlivé procesy, aké sa používajú na ich výrobu.

Napríklad milióny včiel sa prepravujú po USA za účelom opeľovania mandľových stromov, načrtol článok publikovaný v časopise Scientific American . Rovnaké postupy sa používajú aj pri opeľovaní avokáda.

Uvádza sa v ňom: "Nútenie včiel zbierať peľ a nektár z rozsiahlych pruhov jednej plodiny ich zbavuje oveľa rozmanitejšej a výživnejšej stravy poskytovanej divými biotopmi. Migrácia tiež neustále vytvára bumerangy včely medonosné medzi dobami hojnosti a hraničným hladom. "

Benjamin súhlasí s tým, že konzumácia mandlí "je pre včely rovnako škodlivá".

Odporúča spotrebiteľom, ktorí si chcú kúpiť med, aby tak urobili, pokiaľ ide o podporu miestnych včelárov, ktorí vlastnia len malý počet včelstiev a "správajú sa k včelám dobre". Tvrdia, že drobní poľnohospodári "berú iba prebytok" a zabezpečujú, aby včely mali dostatok zimy.

Vegánske náhrady za med

Na trhu existuje veľa náhrad za med. Patria sem javorový sirup, datľový sirup, agávový nektár, sirup z hnedej ryže, kokosový nektár a vegánska honea.

Náhradky vegánskeho medu sa vo veľkej miere vyrábajú z prírodných zdrojov. Pre kohokoľvek, kto sa pýta, či má jesť med, môže namiesto toho vyskúšať tieto.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky