Meatable vie vyrobiť laboratórne mäso za 4 dni
Výrobca pestovaného bravčového mäsa Meatable oznamuje nový výrobný míľnik: od bunky k klobáse za "iba štyri dni".
Tento nový rekord prekonáva predchádzajúci osemdňový proces spoločnosti, čo z neho robí najrýchlejšiu metódu kultivácie buniek na svete, tvrdí spoločnosť. "Tento proces je 60-krát rýchlejší ako tradičný chov ošípaných a nezahŕňa nič viac ako vytiahnutie jednej bunky z ošípaných bez toho, aby spôsobil poškodenie," hovorí holandský startup.
Rekordná rýchlosť
Aby sa bunky premenili na produkt rýchlejšie ako iné metódy pestovania mäsa, spoločnosť Meatable vyvinula nákladovo efektívnu platformu využívajúcu pluripotentné kmeňové bunky (známe svojou schopnosťou samoobnovy a rýchlou proliferáciou) a technológiu nazývanú opti-ox™, ktorú vyvinul spoluzakladateľ Dr. Mark Kotter.
Táto platforma replikuje prirodzený rast buniek, čo im umožňuje rýchlo a s presnou kontrolou diferencovať sa na svaly a tuk a podľa spoločnosti Meatable poskytuje rovnaký nutričný profil ako mäso. Stojí za zmienku, že prvými výrobkami spoločnosti Meatable sú hybridné klobásy a bravčové mäso, nie celé kusy ako steaky.
Pokiaľ ide o množstvo mäsa, ktoré môže spoločnosť vyrobiť pomocou svojej rekordnej rýchlostnej platformy, spoločnosť Meatable neodhalila svoje súčasné škálovanie. Spoločnosť však už skôr oznámila plány na pestovanie bravčových buniek v bioreaktoroch s objemom 200 l (500 l v budúcnosti) vo svojom novom pilotnom zariadení v Bio Science Parku v Leidene.
Medzitým spoločnosť vysvetľuje, že jej výrobný míľnik skracuje čas diferenciácie článkov o 50% a vyžaduje len polovicu počtu bioreaktorov vo veľkom rozsahu, čím sa znižujú náklady na kapitálové výdavky a umožňuje efektívnejšie využitie výrobného priestoru.
"Toto je skutočne pozoruhodný moment pre spoločnosť Meatable a priemysel pestovaného mäsa ako celok, pretože sme práve urobili najrýchlejší proces v priemysle oveľa rýchlejším," povedal Daan Luining, spoluzakladateľ a technický riaditeľ spoločnosti Meatable.
Reštaurácia s laboratórnym mäsom
Spoločnosť Meatable, založená v roku 2018, získala 95 miliónov dolárov, vrátane minuloročného kola série B vo výške 35 miliónov dolárov na spustenie svojho nového pilotného zariadenia v Holandsku.
Ak chcete komercializovať produkty skôr ako na iných trhoch, startup plánuje spustenie reštaurácie v Singapure neskôr v tomto roku (kde usporiadal svoju vôbec prvú ochutnávku produktov) a bude pokračovať v práci na expanzii v USA do roku 2025.
Medzitým v Európe spoločnosť očakáva, že usporiada prvú ochutnávku kultivovaného mäsa v Holandsku po tom, čo získa súhlas odbornej komisie z Cellular Agriculture Netherlands. Holandská vláda podporila odvetvie bunkových ag iniciatívou vo výške 60 miliónov EUR a pokrokovými rozhodnutiami, ako je schválenie ochutnávok pestovaného mäsa a morských plodov, aby pomohla spoločnostiam prezentovať svoje výrobky a získať spätnú väzbu od spotrebiteľov.
Schvaľovanie kultivovaného mäsa v krajine však musí prejsť regulačným procesom EÚ na hodnotenie bezpečnosti nových potravín, o ktorom je známe, že je zdĺhavý a prísny – ale podľa Good Food Institute Europe je jedným z najspoľahlivejších na svete.
Udržateľné a lacné mäso
Tento rok vo februári nás Island prekvapil tým, že hostil prvú ochutnávku kultivovaného mäsa v Európe. Podujatie predstavilo gurmánske jedlá vyrobené z pestovaných prepelíc vyvinutých austrálskou spoločnosťou Vow. "Kultivované mäso je jedným z riešení klimatickej výzvy," povedala islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir, ktorá kultivované mäso ochutnala prvýkrát.
Celkovo spoločnosť Meatable tvrdí, že dokáže produkovať vysoko kvalitné kultivované mäso za nižšie náklady, čo jej umožňuje uviesť na trh udržateľné mäso bez porážok za konkurencieschopnú cenu.
Luining dodáva: "Spoločnosť Meatable sa naďalej intenzívne zameriava na poskytovanie skutočného riešenia mäsa svetu bez poškodenia zvierat alebo životného prostredia a som hrdý na to, že môžem povedať, že skrátenie času diferenciácie buniek nás stavia na cestu k nákladovo efektívnemu dodávaniu našich produktov vo veľkom rozsahu."
zdroj: vegconomist.com