McDonald's zabíja (nie len zvieratá)

24.10.2024

Jedna osoba zomrela, ďalší ľudia hospitalizovaní a desiatky ďalších ochoreli v dôsledku prepuknutia E. coli spojeného s hamburgermi McDonald's Quarter Pounder v USA. Prípady boli hlásené v 10 štátoch.

22. októbra Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo varovanie o bezpečnosti potravín , že McDonald's Quarter Pounders sú kontaminované baktériami a spôsobujú, že ľudia ochorejú. Prebieha vyšetrovanie, aby sa zistilo, ktorá zložka v hamburgeroch je zdrojom kontaminácie. Podľa CDC skoré informácie od Food and Drug Administration poukazujú na cibuľu a mäso.

Doteraz bolo zaznamenaných 49 prípadov otravy jedlom spojených s hamburgermi v 10 rôznych štátoch. Sú to Colorado, Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Nebraska, Oregon, Utah, Wisconsin a Wyoming. V Colorade zomrela jedna osoba a jedno dieťa bolo hospitalizované s vážnym ochorením obličiek.

McDonald's odstránil cibuľu a hovädzie karbonátky používané v hamburgeroch z predaja v niektorých štátoch, kým prebieha vyšetrovanie.

Ako sa potraviny kontaminujú?

E. coli je len v USA zodpovedná za viac ako 2000 hospitalizácií ročne. Najčastejšie sa šíri konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mletého hovädzieho mäsa a nepasterizovaného mlieka. Akékoľvek jedlo sa môže kontaminovať, ale nedostatočne tepelne upravené a surové živočíšne produkty obsahujú patogény, ktoré spôsobujú choroby.

Zelenina sa môže kontaminovať E. coli na rôznych miestach v reťazci výroby potravín. Používanie živočíšneho hnoja je ďalším zdrojom kontaminácie zeleniny, pretože môže obsahovať patogény , ktoré rastú v žalúdkoch zvierat.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky