Mäsový priemysel v Kanade je pobúrený. Mleté mäso má mať výstražné označenie

Oznámenie o povinnom varovaní na mletom mäse vyvolalo pobúrenie medzi výrobcami mäsa, ktorí tvrdia, že sú nespravodlivo terčom útokov.
Mleté mäso, ako je hovädzie a bravčové mäso, by mohlo v Kanade čoskoro vyžadovať varovné štítky kvôli vysokému obsahu sodíka a nasýtených tukov .
Je to súčasť nového návrhu od Health Canada, vládneho oddelenia zodpovedného za národnú zdravotnú politiku. Organizácia chce zaviesť povinné požiadavky na označovanie prednej strany balenia potravín s vysokým obsahom sodíka, nasýtených tukov a cukru.
Podľa návrhu by museli byť predbalené potraviny, ktoré obsahujú 15 percent odporúčaného denného príjmu sodíka, nasýtených tukov a/alebo cukru, jasne označené. Využil by symbol, ktorý je "jednoduchý a intuitívny pre väčšinu Kanaďanov," uvádza Health Canada vo svojej správe , ako napríklad výkričník alebo "stopka".
Pre balené jedlá by prahová hodnota bola 30 percent denného odporúčaného príjmu.
Health Canada dúfa, že štítky pomôžu spotrebiteľom urobiť informovanejšie a zdravšie stravovacie rozhodnutia.
Toto je obzvlášť dôležité vzhľadom na úlohu stravy pri prevencii chorôb; jedlo, ktoré jeme, je úzko spojené s cukrovkou 2. typu , srdcovými chorobami a mozgovou príhodou, čo sú všetky hlavné príčiny úmrtí v Kanade.
Prečo len mleté mäso?
Mnohé potravinárske výrobky by boli vyňaté z politiky napriek vysokému obsahu nasýtených tukov, vrátane celých kusov mäsa a vajec, ako aj plnotučného a dvojpercentného mlieka. Výrobky ako mleté hovädzie a bravčové mäso by na druhej strane vyžadovali štítky (hlavne pre obsah soli a nasýtených tukov).
Sylvain Charlebois, profesor distribúcie potravín a potravinovej politiky na Dalhousie University v Halifaxe, hovorí, že polovica hovädzieho mäsa skonzumovaného v Kanade je mletá. V rozhovore pre BNN Bloomberg Charlebois poznamenal: "V skutočnosti mám pocit, že mleté mäso je vo všeobecnosti diskriminované. Zdá sa, že táto politika je riadená nejakou byrokratickou ideológiou.
"Deväťdesiatjeden percent Kanaďanov skutočne jedáva mäso pravidelne," dodali. "To je veľká väčšina Kanaďanov, takže v podstate označiť tieto produkty za nezdravé? Nemyslím si, že to vysiela správny signál."
Prečo je mäso zlé zo zdravotného hľadiska
Tyler Fulton, prezident Manitoba Beef Producers, hovorí, že návrh je znepokojujúci pre výrobcov mäsa v tejto oblasti. Fulton pre CTV News povedal : "To sa týka farmárov a farmárov v Manitobe a v celej krajine, pretože to skutočne posiela zmiešané správy a obávame sa, že to poškodí dopyt po našom produkte."
Fulton o probléme hovoril aj pre Global News . "Naše obavy z toho sú, že prehliadame výhody, ktoré mleté hovädzie mäso prináša," uviedli pre obchod.
Mleté hovädzie mäso je zdrojom bielkovín, železa a vitamínu B12. Má však tiež vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu zvyšovať cholesterol a následne riziko srdcových chorôb a mŕtvice . Rastúca banka výskumu zistila úzke prepojenie medzi konzumáciou mäsa a množstvom iných zdravotných problémov, vrátane ochorení pečene, cukrovky a rakoviny .
zdroj: plantbasednews.org