Mäsový priemysel používa rovnaké taktiky tabakového priemyslu

Výskumníci porovnali mäsový priemysel a tabakový priemysel v štúdii, ktorá skúma marketingové techniky používané v oboch sektoroch.
Varovali, že takáto taktika môže byť zavádzajúca a škodlivá pre verejné zdravie aj pre planétu. Výskumníci z London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) vykonali štúdiu, ktorá je považovaná za prvú svojho druhu.
Štúdia publikovaná v recenzovanom časopise Food Policy obsahovala tematické analýzy obsahu dokumentov pochádzajúcich od šiestich farmárskych organizácií, ktoré zastupujú britský mäsový priemysel.
Organizácie zapojené do výskumu mali tendenciu bagatelizovať vplyvy konzumácie mäsa na zdravie a životné prostredie, uvádza sa v novinách, pričom sa najčastejšie spoliehali na nasledujúce koncepty:
"Pokračujte v jedení mäsa, aby ste boli zdraví," nie je "potrebné obmedziť mäso a byť pri tom zelený", negatívne dôsledky jedenia mäsa sú "stále otvorené diskusii" a že "väčšina ľudí sa nemusí obávať".
Cieľom takýchto správ je "minimalizovať vnímanie škôd" spojených s produkciou mäsa a podporuje ďalšie jedenie mäsa, uviedli vedci. Poznamenali, že tieto prístupy si historicky osvojili výrobcovia "iných škodlivých komodít", akými sú tabak a fosílne palivá.
Jedenie mäsa ako hrozba
"Propagácia odkazov, ktoré minimalizujú potenciálne environmentálne a zdravotné škody spôsobené konzumáciou červeného a spracovaného mäsa, by mohla ovplyvniť vnímanú naliehavosť tohto problému v politickej agende," povedal Dr James Milner, hlavný autor z LSHTM.
"Tieto zistenia by mali pôsobiť ako výzva na akciu pre väčšiu kontrolu priemyslu, pretože riešenie chuti ľudí na mäso bude rozhodujúce pre úsilie o odvrátenie klimatických zmien a zlepšenie verejného zdravia." Vedúca autorka Kathryn Clare zopakovala tento názor.
"Existuje stále viac dôkazov, ktoré naznačujú, že súčasné trendy spotreby červeného a spracovaného mäsa sú hrozbou pre ľudské zdravie aj zdravie planéty, a to sa čoraz viac uznáva v politických sférach Spojeného kráľovstva. Národná potravinová stratégia pre Anglicko do roku 2021 napríklad odporúča, aby sa spotreba mäsa v nasledujúcom desaťročí znížila o 30 percent," povedala Clareová.
"Naše zistenia naznačujú, že mäsový priemysel môže používať rôzne rámce, ktoré pôsobia proti tomuto príbehu."
Clare priznala, že výskumníci nemôžu komentovať, či táto správa "má priamy vplyv na správanie alebo politiku spotrebiteľov". Povedala však, že "je jasné, že mäsový priemysel je silným hlasom a vstup organizácií zastupujúcich tento sektor k otázkam súvisiacim s konzumáciou mäsa by mal vážne znepokojovať tých, ktorí sú zapojení do politiky potravín alebo udržateľnosti."
Kritika výskumu
Národný zväz farmárov (NFU), organizácia, ktorá sa v správe najviac objavuje, sa domnieva, že výskum je "bezohľadný".
Zástupca prezidenta NFU Tom Bradshaw v rozhovore pre The Telegraph povedal: "Je bezohľadné a neopodstatnené, aby táto štúdia porovnávala sektor chovu hospodárskych zvierat v Spojenom kráľovstve s komoditami, ako sú tabak a fosílne palivá, kde existuje veľmi silný vedecký konsenzus o škodlivosti na ľudskom zdraví a prostredie."
"Argumenty o strave a produkcii potravín sú oveľa jemnejšie, komplexnejšie a medzi vedcami sú široko diskutované. Keď zákazníci kupujú britské výrobky z červeného mäsa, kupujú si udržateľné miestne potraviny, často pestované v oblastiach, kde je ťažké pestovať iné potraviny. To isté nemožno vždy povedať o niektorých vysoko spracovaných rastlinných potravinách."
Je rastlinná strava škodlivá pre planétu?
Napriek Bradshawovým obavám sa rastúce množstvo odborníkov zhoduje v tom, že rastlinná strava by mohla byť kľúčom k ochrane planéty, z čoho výsledkom bude veľký prospech pre "dobré životné podmienky zvierat."
Metaanalýza vplyvu poľnohospodárstva na planétu z roku 2018 hodnotila environmentálny vplyv 38 700 fariem a 1 600 spracovateľov a maloobchodníkov, čo z nej robí doteraz najkomplexnejšiu analýzu svojho druhu.
Zistilo sa, že vynechanie živočíšnych produktov v prospech rastlinných potravín by mohlo znížiť globálne využívanie pôdy o viac ako 75 percent, čím by sa uvoľnila plocha ekvivalentná Austrálii, Číne, Európskej únii a USA dohromady.
Mohlo by to tiež pomôcť ušetriť osem miliárd ton CO2 ročne a ochrániť životy 60 miliárd zvierat - s výnimkou rýb - zabitých ročne kvôli potrave.
"Vegánske stravovanie je pravdepodobne tým najväčším spôsobom, ako znížiť svoj vplyv na planétu Zem, a to nielen skleníkové plyny , ale aj globálne okysľovanie, eutrofizáciu, využívanie pôdy a vody," povedal vedúci výskumu Joseph Poore z Oxfordskej univerzity vo Veľkej Británii. komentoval v roku 2018. "Je to oveľa väčšie ako zníženie počtu letov alebo kúpa elektrického auta."
zdroj: plantbasednews.org