Mäsový priemysel nesúhlasí s výsledkami štúdií, že mäso spôsobuje zmenu klímy
Vegánska strava sa podieľa menej ako tretinou na emisiách CO2 generovaných stravou s vysokým obsahom mäsa, vypočítal výskum Oxfordskej univerzity.
Projekt Livestock Environment And People (LEAP) Oxfordskej univerzity zistil, že vegánska strava má za následok menej ako 30 % emisií uhlíka spôsobených diétami s vysokým obsahom mäsa.
Projekt vedený profesorom Petrom Scarboroughom odhadol emisie oxidu uhličitého v kilogramoch pri výrobe piatich rôznych druhov stravy. Každá diéta bola založená na jedle s hodnotou 2 000 kalórií, čo je dostatočné množstvo pre jednu osobu na jeden deň.
Päť analyzovaných diét bolo s vysokým obsahom mäsa (100 g mäsa denne), s nízkym obsahom mäsa (menej ako 50 g mäsa denne), pescatariánske, vegetariánske a vegánske. Výskum zahŕňal 55 000 l'udí, ktorí boli zaradení do piatich rôznych kategórií stravovania.
Diéta s vysokým obsahom mäsa za deň viedla k 10,24 kg emisií CO2, pričom diéta s nízkym obsahom mäsa o niečo viac ako polovicu z toho 5,37 kg. Pescatariánska strava prišla na 4,74 kg, vegetariánska na 4,16 kg a vegánska na 2,47 kg.
Projekt tiež rozdelil množstvo pôdy a vody potrebné na výrobu každej stravy, pričom diéta s vysokým obsahom mäsa spotrebovala viac zdrojov v každom príklade.
Rastlinne je nie len bez krutosti, ale aj udržateľne
Joanna Trewernová, vedúca oddelenia politiky (spotreby) WWF, povedala Food Manufacture, že je zodpovednosťou vlády a potravinárskych podnikov zlepšiť udržateľnosť v rámci odvetvia. " Zásadným krokom je zvýšenie dostupnosti potravín bohatých na rastliny, zabezpečenie ich dostupnosti a dostupnosti v supermarketoch, reštauráciách a jedálňach ," povedala.
" Potravinárske podnŕky musia zároveň zamerať vývoj a inovácie na poskytovanie zdravých, cenovo dostupných, chutných a žiadaných jedál bohatých na rastliny vo veľkom rozsahu . " Podnikateľské a vládne kroky smerujúce k prechodu na stravu bohatú na rastliny musia byt' spojené s podporou zrýchleného prechodu na poľhohospodárstvo šetrné k prírode, posilňovaním odolnosti nášho potravinového systému a pomocou pri záchrane našich divokých ostrovov.Good Food Institute (GFI) Europe zopakoval tento názor a vyzval na investície do " rastlinných potravín, pestovaného mäsa a fermentácie". " Vedci opäť poukázali na naliehavú potrebu odkloniť sa od konvenčných živočíšnych produktov ," dodala Carlotte Lucas, senior manažérka pre firemné vzťahy v GFI Europe.
" Väčšina ľudí si každodenne vyberá jedlo na základe toho, čo chutí dobre, čo je pohodlné a čo je cenovo dostupné - nie čo je dobré pre planétu - musíme ich obľúbené jedlá vyrábať udržateľnejším spôsobom, a nie očakávať; že sa zmenia. ich diéty .
Mäsový priemysel nesúhlasí, zabíjanie nespôsobuje zmenu klímy
Medzitým Britská asociácia spracovateľov mäsa (BMPA) spochybnila zistenia LEAP a uviedla, že bude konzultovať s nezávislými vedeckými poradcami, ktorí vykonajú revíziu projektu. " Vieme, že všetka ľudská činnosť a spotreba by sa mali nakoniec preskúmať a zmerať, aby spotrebitelia mohli získať presný obraz o svojej ,environmentálnej bilancii," povedal hovorca BMPA.
" Toto opatrenie však musí byť presné a musí zohľadňovať negatíva aj pozitíva, napríklad emisie metánu verzus sekvestrácia uhlíka vo výrobných systémoch kŕmených trávou, ako je to v Spojenom Kráľovstve.
zdroj: foodmanufacture.co.uk