Mäso je kľúčové pre ľudské zdravie, hovoria vedci a varujú ľudstvo pred vegánskou stravou
Vedci vyzvali fanatikov, aby prestali tlačiť na ľudí vegetariánsku a vegánsku stravu, pričom varujú, že mäso je kľúčové pre zdravý životný štýl.
Takmer 1000 akademikov z popredných univerzít z celého sveta podpísalo iniciatívu, ktorá tvrdí, že chov dobytka je príliš dôležitý na to, aby sa "stal obeťou fanatizmu".
Pri publikovaní v akademickom časopise Animal Frontiers v rámci spolupráce medzi odbornými spoločnosťami pre vedu o zvieratách sa desiatky odborníkov zaoberali novými tvrdeniami, že konzumácia mäsa spôsobuje choroby a je škodlivá pre planétu.
Obranná reakcia karnizmu
Reakcia prichádza uprostred väčšieho tlaku zo strany aktivistov, aby ľudia prijali rastlinnú stravu, s iniciatívami ako Veganuary a Meatfree Mondays.
Okrem toho lekársky časopis The Lancet publikoval v roku 2020 dokument The Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factor Study, v ktorom sa uvádza, že strava s vysokým obsahom červeného mäsa je zodpovedná za 896 000 úmrtí na celom svete.
Výskumníci však zistili, že je ťažké napodobniť nutričný obsah mäsa. (nie, nie je - poz. red.) Dodal, že tí, ktorí žijú v chudobnejších komunitách a majú nízky príjem mäsa, často trpia množstvom chorôb s nedostatkom živín, ako je spomalený rast, chradnutie a anémia, uvádza The Telegraph .
Výskumníci z Animal Frontiers uviedli, že nespracované mäso je zodpovedné za poskytovanie vitamínov B12, omega-3 mastných kyselín a minerálov, ako je železo a zinok, ako aj za dodávanie retinolu.
Dokument naznačil, že spojenie medzi červeným mäsom a chorobami bolo takmer odstránené, keď sa spojilo so zdravou stravou, čo viedlo k názoru, že príčinou zdravotných problémov je zvyšok stravy.
Jedna z autoriek partnerského hodnotenia, Dr. Alice Stantonová z Royal College of Surgeons v Írsku, vysvetlila, že peer reviewed dôkazy ukázali, že tvrdenie štúdie Global Burden bolo "fatálne vedecky chybné".
Fanatizmus je presvedčenie o potrebe mäsa
Dodala: "Odstránenie čerstvého mäsa a mliečnych výrobkov z jedálnička by poškodilo ľudské zdravie. Zvlášť negatívne by to zasiahlo ženy, deti, starší ľudia a ľudia s nízkymi príjmami
"Potraviny pochádzajúce z hospodárskych zvierat poskytujú množstvo základných živín a iných zdraviu prospešných zlúčenín, z ktorých mnohé chýbajú v strave dokonca aj populáciám s vyššími príjmami," uvádza sa vo vyhlásení.
"Dobre zabezpečení jedinci môžu byť schopní dosiahnuť primeranú stravu a zároveň výrazne obmedziť mäso, mliečne výrobky a vajcia. Tento prístup by sa však nemal odporúčať pre všeobecnú populáciu."
Dr Wilhelm Windisch, autor ďalšej správy z Technickej univerzity v Mníchove, dodal: "Agendy jednej veľkosti pre všetkých, ako napríklad drastické zníženie počtu hospodárskych zvierat, by mohli mať rozsiahle environmentálne a nutričné dôsledky."
zdroj: dailymail.co.uk