Nemusíte zabíjať miliardy zvierat, aby to vaše mohlo žiť
Nový výskum zistil, že pestované krmivo pre domáce zvieratá produkuje výrazne menej emisií CO2 ako tradičné možnosti na báze mäsa.
Analýza, ktorú si objednala spoločnosť BioCraft Pet Nutrition, zistila, že výroba kultivovaného mäsa pre zvieratá vypúšťa iba 8,3 percenta CO2 emitovaného pri výrobe hovädzích derivátov. Kultivované mäso – známe aj ako "mäso pestované v laboratóriu" alebo " kultivované mäso " – je forma bunkového poľnohospodárstva, kde sa bunky pestujú in vitro.
Rakúska biotechnologická spoločnosť je jednou z prvých svojho druhu, ktorá vyvíja "zložky kultivované zo živočíšnych buniek" špeciálne pre trh s krmivom pre domáce zvieratá. Analýzu ekologickej stopy BioCraftu vykonala spoločnosť ClimatePartner s použitím štandardných, medzinárodne uznávaných metodík a meraného vplyvu "od kolísky až po zákazníka" vrátane balenia, distribúcie a likvidácie.
Podľa analýzy hypotetické vedľajšie produkty z hovädzieho mäsa, ako sú droby, kosti, koža a tuk – ktoré sa všetky pravidelne používajú v konvenčnom krmive pre domáce zvieratá – emitujú približne 21,28 kg CO2 na kilogram mäsa v porovnaní s 1,73 kg CO2 na kilogram pri BioCrafted Meat.
"Rozdiel v emisiách CO2 medzi mäsom z bioreaktorov a konvenčným hovädzím mäsom používaným ako krmivo pre domáce zvieratá je spôsobený naším jedinečným výrobným procesom, pri ktorom sa zberá celý obsah bioreaktora, čo ho tiež dosť odlišuje od produkcie mäsa z pestovaných chovov," povedala zakladateľka a generálna riaditeľka spoločnosti BioCraft Dr. Shannon Falconer. "Dopady chovu dobytka na životné prostredie sú spôsobené celým zvieraťom, nielen porciami používanými v ľudskej potrave."
Vysoká úroveň efektívneho využívania zdrojov
Používanie "vedľajších produktov" mäsového priemyslu sa niekedy vníma ako niečo s nízkym dopadom alebo ako spôsob, ako efektívne znižovať odpad. Nový výskum však potvrdzuje, že aj živočíšne produkty nevhodné na ľudskú spotrebu prispievajú k negatívnemu vplyvu mäsového priemyslu.
Naproti tomu produkt BioCraft používa jednu vzorku buniek odobratú z jednej živej myši, čo bude stačiť na produkciu mäsa "navždy". V porovnaní s konvenčnou mäsovou kašou používanou inými značkami, testovanie tretími stranami zistilo, že produkt BioCraft je porovnateľný alebo lepší.
V apríli spoločnosť BioCraft úspešne zaregistrovala svoje zložky krmiva pre domáce zvieratá kultivované z buniek u príslušných rakúskych úradov, čo spoločnosť Falconer v tom čase označila za "významný míľnik". Odvtedy je spoločnosť schopná zásobovať výrobcov v celej EÚ.
"Prístup spoločnosti BioCraft demonštruje vysokú úroveň efektívnosti využívania zdrojov maximalizáciou výťažnosti produktu na objem počiatočných živín, čo priamo prispieva k výrazne nižšej uhlíkovej stope zložky," povedal Jakob Sterlich, generálny riaditeľ spoločnosti ClimatePartner Austria GmbH. "Takéto inovácie sú dôležitými krokmi k zníženiu vplyvu zložiek krmív pre domáce zvieratá na životné prostredie, ako je krmivo, spotreba vody, emisie metánu a využívanie pôdy."
zdroj: plantbasednews.org