Laboratórne mäso získava v USA certifikáciu - je bezpečné
Amerika práve urobila veľký krok vpred na svojej ceste k ponúkaniu mäsa na báze buniek spotrebiteľom.
Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) rozhodol, že kuracie mäso vyrobené kalifornským start- upom UPSIDE Foods je bezpečné na konzumáciu po tom, čo mu dal list "No Questions".
Bunkové mäso, tiež známe ako kultivované alebo kultivované mäso, sa vytvára pomocou živočíšnych buniek. Tieto bunky sa odoberajú zvieratám, údajne bezbolestne, a v bioreaktoroch sa z nich robí mäso. Výrobok preto nevyžaduje, aby bolo zviera chované a usmrtené pre jeho mäso.
Odborníci poukázali na to, že mäso z buniek by mohlo byť odpoveďou na obrovské etické a environmentálne náklady na chov zvierat. Hoci ho vytvára množstvo spoločností po celom svete, v súčasnosti je k dispozícii na nákup iba v Singapure. Regulačné schvaľovanie v USA a inde bolo pomalšie.
"Historický míľnik"
Hovorca UPSIDE Foods nazval jeho prvý krok schválenia FDA "historickým míľnikom" a povedal, že je to niečo, na čom spoločnosť pracuje od svojho založenia v roku 2015.
Zatiaľ čo kuracie mäso UPSIDE Foods sa považuje za bezpečné na konzumáciu, zatiaľ nebolo schválené na predaj. Spoločnosť bude teraz spolupracovať s USDA na získaní grantu na kontrolu svojej strojárskej výroby a inovačného centra (EPIC) a na schválení jej označenia. Po ich dokončení bude môcť spustiť komerčnú výrobu a predaj.
FDA vo vyhlásení uviedla: "Pokrok v technológii bunkových kultúr umožňuje vývojárom potravín používať živočíšne bunky získané z dobytka, hydiny a morských plodov pri výrobe potravín, pričom sa očakáva, že tieto produkty budú pripravené pre americký trh v blízkej budúcnosti. Cieľom FDA je podporovať inovácie v potravinárskych technológiách, pričom vždy bude našou prvou prioritou bezpečnosť potravín dostupných pre amerických spotrebiteľov."
Budúcnosť bunkového mäsa
Tradičné živočíšne poľnohospodárstvo je jedným z najničivejších odvetví priemyslu, aké existujú. Je zodpovedný za najmenej 14,5 percenta emisií skleníkových plynov a je tiež hlavnou príčinou odlesňovania a straty biodiverzity.
Mäso z buniek vyžaduje oveľa menej zdrojov ako tradičné mäso a produkuje až o 92 percent menej emisií. Z tohto dôvodu je v posledných rokoch o jedlo veľký záujem.
UPSIDE Foods je jednou z mnohých spoločností, ktoré vyrábajú mäso na celom svete. Spoločnosť Eat Just Inc so sídlom v San Franciscu je v súčasnosti jedinou značkou, ktorá ponúka tento produkt na trh a predáva svoje bunkové kurča v Singapure.
Prielom v tomto odvetví nastal aj v Izraeli a Holandsku. Vláda posledne menovaného začiatkom tohto roka legalizovala spotrebiteľské testy produktov na báze buniek. Odvetviu tiež vyčlenila 60 miliónov eur z verejných výdavkov.
zdroj: plantbasednews.org