Laboratórne mäso sa začína predávať v mäsiarstve
Bunkové mäso - tiež známe ako kultivované, pestované alebo niekedy mäso bez porážky - bude čoskoro po prvýkrát možné kúpiť v mäsiarstve.
Prelomové uvedenie na trh sa koná v Singapure. Tam sa Huber's Butchery spojilo s potravinárskou technologickou spoločnosťou Eat Just. Urobila tak preto, aby predala svoje kuracie mäso so značkou GOOD Meat.
Podľa spoločnosti GOOD Meat, ktorú spoločnosť Eat Just uviedla na trh v roku 2016, sú jej kultivované produkty "skutočné mäso, vyrobené bez toho, aby sme vyrúbali les alebo si vzali život".
Singapur zostáva jedinou krajinou na svete, ktorá schválila predaj a servírovanie mäsa z buniek. Predtým to však uľahčovali len obmedzené miesta na stravovanie, vrátane kvalitných reštaurácií a kramárskych centier. Eat Just sa tiež spojila s jednou z najväčších ázijských platforiem na doručovanie jedla, foodpanda .
Teraz sa mäsiarstvo javí ako otvorené myšlienke zaradiť do vitrín okrem tradične vyrábaného mäsa aj dopestované produkty.
Huber's vyvinul špeciálne jedlá na báze buniek, ktoré sa majú podávať v jeho bistre na mieste. Zúčastnené strany to považujú za významný krok vpred k normalizácii koncepcie živočíšnych bielkovín, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a bez porážky.
"Ponúknutie tohto nového prístupu k výrobe mäsa v mäsiarstve je ďalším historickým momentom na dlhej ceste k tomu, aby bol náš potravinový systém chutnejší a udržateľnejší," uviedol vo vyhlásení Josh Tetrick, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Eat Just .
"Som veľmi hrdý na to, že môžem spolupracovať s tímom Huber a poskytnúť ľuďom úplne nový spôsob, ako v novom roku zažiť naše pestované kura."
Bunkové mäso
Špeciálne pozvaní hostia už teraz zažívajú jedlá, ktoré bude Huber's predávať verejnosti v januári. Degustačné podujatia boli usporiadané tak, aby sa zhodovali s výročím udelenia regulačného povolenia GOOD Meat v decembri 2020.
Pre zvyšných zvedavých hostí v Singapure si už teraz môžu rezervovať vzorky mäsa z buniek na budúci mesiac. Jedlá zahŕňajú kultivované kuracie kebaby, dusené mäso a vyprážanú kuraciu kožu . Rezervácie budú prijaté do vypredania zásob DOBRÉHO mäsa.
Huber's spolupracuje s priekopníkom pestovaného mäsa kvôli ich spoločným obavám o kvalitu a bezpečnosť potravín, hovorí mäsiarstvo. Rodina Huberovcov si však stále uvedomuje, že potravinový systém vystavuje planétu obrovskému tlaku. A že alternatívy k tradičným zdrojom bielkovín sú nevyhnutné.
"Pestované mäso by mohlo byť jedným z riešení nadmerného chovu v dôsledku zvýšenej veľkosti a hustoty populácie a zvýšenej spotreby živočíšnych bielkovín v mnohých častiach sveta," uviedol výkonný riaditeľ Huber Andre Huber vo vyhlásení.
USA vs laboratórne mäso
Pokrok v bunkovom mäsovom sektore dosahujú aj USA.
Prichádza po tom, čo Úrad pre potraviny a liečivá uznal vypestované kuracie mäso UPSIDE Foods za bezpečné na konzumáciu . Rozhodnutie prišlo po mesiacoch vyšetrovania. Zatiaľ však nie je schválený na predaj spotrebiteľom.
UPSIDE dúfala, že získa regulačné schválenie do konca roku 2021 a v príprave postavila veľké výrobné zariadenie s názvom EPIC.
zdroj: plantbasednews.org