Laboratórne mäso bez obmedzení: Chcete reálne mäso z mamuta? Žiaden problém
Austrálsky start-up predstavuje mamutie mäsové guľky vyrobené z DNA vyhynutého mamuta srstnatého.
Minulý utorok predstavil austrálsky startup Vow vo vedeckom múzeu NEMO v Amsterdame obrovskú mäsovú guľu vyrobenú po prvýkrát z DNA vyhynutého mamuta srstnatého a doplnenú o fragmenty DNA slona afrického. Podľa tlačovej agentúry Reuters nebolo na vytvorenie prvej masovej guľky na svete použité žiadne fetálne teľacie sérum.
"Mamut je obrovským symbolom straty druhov. Dúfame, že naša fašírka oživí rozhovor o mäse a klimatických zmenách," píše spoločnosť na svojej stránke. Nikto predtým nepriviedol späť k životu vyhynutý proteín, ako je tento. Podľa Vowa bolo jednou z výziev vyplniť chýbajúce oblasti génu mamutieho myoglobínu, čo tím dosiahol vyplnením medzier v sekvencii najbližšieho žijúceho príbuzného mamuta, slona afrického.
Okrem toho bolo na každú fašírku potrebných viac ako 20 miliárd buniek. Keďže tieto bunky bolo potrebné pestovať na povrchu, použila sa plocha takmer 100 m2 (asi ako malá reštaurácia). Samotná mamutia fašírka nie je určená na ľudskú spotrebu. Keďže ide o vyhynutý proteín, bude nejaký čas trvať, kým bude možné zaručiť, že mäso z mamuta bude bezpečné a zdravé.
"To, čo je na tomto projekte skutočne vzrušujúce, je možnosť vytvorenia proteínu, ktorý neexistuje už tisíce rokov. S kultivovaným mäsom môžeme posunúť hranice kulinárskych inovácií a vytvoriť úplne nové kulinárske zážitky. Namiesto jednoduchého kopírovania existujúcich produktov nám táto technológia dáva príležitosť vytvoriť niečo skutočne jedinečné a lepšie.
Jedzte akékoľvek mäso sveta, na ktoré si spomeniete
Bola by to premárnená príležitosť nevyužiť potenciál kultivovaného mäsa na revolúciu v spôsobe, akým uvažujeme o jedle. Kultivované mäso potrebuje podporu politických systémov, aby vytvorilo dostatok impulzov a peňazí na propagáciu tejto úplne novej technológie," vysvetľuje James Ryall, vedecký riaditeľ spoločnosti Vow.
Ako prvá austrálska spoločnosť vyrábajúca mäso z buniek, Vow, na rozdiel od väčšiny iných startupov v tomto odvetví, skúma nové chute, textúry a nutričné výhody, aké tu ešte neboli. Aby to dosiahol, Vow kombinuje bunky z nekonvenčných živočíšnych druhov a vytvára nové druhy mäsa.
Spoločnosť už študovala potenciál viac ako 50 druhov vrátane alpaky, byvola, krokodíla, kengury, páva a rôznych druhov rýb. Prvým mäsom vyrobeným z buniek, ktoré sa bude predávať hosťom, budú japonské prepelice, ktorých uvedenie do singapurských reštaurácií spoločnosť očakáva koncom tohto roka.
zdroj: vegan-news.de