Laboratórne ľudské mlieko je na dohľad
Kalifornská spoločnosť Checkerspot , biotechnologická firma, ktorá vyrába obnoviteľné oleje fermentáciou mikrorias , oznamuje vývoj a rozsiahlu výrobu analógu tuku, o ktorom spoločnosť tvrdí, že napodobňuje ľudský mliečny tuk známy ako OPO (olejovo-palmitový-olejový alebo sn -2 palmitát). .
Podľa spoločnosti tento "prelomový" úspech spôsobí revolúciu vo výžive dojčiat so základnými lipidmi, ktoré prispievajú k lepšiemu tráveniu a vstrebávaniu živín a potenciálne ponúkajú dlhodobé zdravotné výhody pre dojčatá.
Výroba triglyceridu ľudského mlieka
Checkerspot vyvinul technológiu, ktorá dokáže presne modifikovať špecifické mastné kyseliny v živom organizme tak, aby sa vytvorili triglyceridové štruktúry s presnou distribúciou na molekulárnej úrovni. Táto schopnosť umožňuje výrobu analógu OPO.
Biotechnológiou sa tiež podarilo rozšíriť svoju fermentačnú platformu, čo umožňuje výrobu tukov v komerčnom meradle, čím sa zabezpečili dodávateľské reťazce. Okrem toho spoločnosť vysvetľuje, že výroba štruktúrovaných triglyceridov prostredníctvom fermentácie umožňuje presnú kontrolu a vysokokvalitné výsledky, čo umožňuje vysledovateľnosť zložiek. Checkerspot plánuje vykonať ďalšie hodnotenia bezpečnosti, aby splnil regulačné požiadavky trhu.
"Mikroriasy fungujú veľmi podobne ako vyššie rastliny, pokiaľ ide o metabolizmus lipidov. Úspešná výroba triglyceridu ľudského mlieka v našom systéme predstavovala obrovskú výzvu, pretože je úplne v rozpore s jeho normálnym metabolizmom lipidov," povedal Scott Franklin, CSO v Checkerspot.
Ľudské laboratórne mlieko = koniec zabíjania kráv
Checkerspot vysvetľuje, že je neuveriteľne náročné replikovať zloženie triglyceridov ľudského mlieka, ktoré sa vyznačujú vysokými hladinami OPO.
Mnoho spoločností vyrába náhrady ľudského mliečneho tuku, ako je palmitát sn-2, ale množstvo triglyceridov v týchto náhradách je nižšie ako v ľudskom mlieku. Okrem toho na úpravu obsahu lipidov používajú spoločnosti na dojčenskú výživu palmový, kokosový, repkový a slnečnicový olej na vytvorenie prípravkov s profilom mastných kyselín podobným ľudskému mlieku. Tieto oleje však nenapodobňujú OPO.
Prelomový vedecký úspech firmy bol uverejnený v časopise Frontiers In Nutrition: " Vývoj a produkcia analógu ľudského mliečneho tuku vo veľkom meradle fermentáciou mikrorias. "
"Naša publikovaná práca podrobne popisuje inovatívny prístup, ktorý sme prijali, aby sme sa vyrovnali s touto výzvou. Získali sme unikátny analóg ľudského mliečneho tuku s obsahom kyseliny palmitovej v polohe sn -2 v rozsahu 73 % celkovej kyseliny palmitovej. Tento úspech predstavuje významný krok v napredovaní v tejto oblasti, ako je podrobne uvedené v našom prelomovom článku," dodáva Franklin.
zdroj: vegconomist.com