Klimatická kríza postupuje oveľa rýchlejšie ako predpokladali vedci

Nová správa IPCC uvádza, že za klimatickú krízu je "jednoznačne" zodpovedná ľudská činnosť a svetoví lídri musia teraz konať, aby sa vyhli katastrofe.
Podľa medzivládneho panelu OSN o zmene klímy (IPCC), ktorý bol dnes zverejnený, je ľudská činnosť "jednoznačne" zodpovedná za zmenu klímy a ľudstvu zostáva len niekoľko rokov, aby sa planéta neohriala o 1,5 ° C po postindustriálnej úrovni.
IPCC vo svojej šiestej správe zhromaždil všetky dostupné informácie o stave zmeny klímy, aby s istotou zistil, že ľudská činnosť je zodpovedná za nárast teploty o 1,1 ° C, ktorý viedol k zvýšeným záplavám a suchu, zvýšeniu hladiny morí, horúčav , topenie ľadovcov a ďalšie. Niektoré škody, ktoré ľudia napáchali, sú nevratné.
"Táto správa je červenou kontrolkou pre ľudstvo," povedal generálny tajomník OSN António Guterres. "Alarmy sú ohlušujúce a dôkazy sú nezvratné: emisie skleníkových plynov zo spaľovania fosílnych palív a odlesňovania dusia našu planétu a bezprostredne ohrozujú miliardy ľudí."
IPCC vo svojej správe načrtáva naliehavosť, s akou ľudstvo potrebuje znížiť svoje emisie skleníkových plynov, aby obmedzilo otepľovanie planéty. "Naozaj to vyžaduje bezprecedentné transformačné zmeny, rýchle a okamžité zníženie emisií skleníkových plynov na čistú nulu do roku 2050," povedal pre CNN Ko Barrett, bývalý podpredseda IPCC. "Myšlienka, že stále existuje cesta, je bod, ktorý by nám mal dať nádej."
Prečo záleží na zvýšení teploty o 1,5 ° C?
V prípade, že dosiahneme globálne zvýšenie teploty o 1,5 ° C, budú dôsledky klimatickej núdze stále častejšie a závažnejšie.
Pri 1,5 ° C môžu byť niektoré symptómy klimatickej krízy , ako napríklad nárast globálnej hladiny morí, "nevratné po stáročia až tisícročia", uvádza sa v správe. Arktické oblasti by videli svoje teplotné extrémy o 5,5 ° C (9,9 ° F).
Extrémne horúčavy, dostupnosť vody, potravinová bezpečnosť, strata druhov, požiare, mŕtve zóny oceánov, suchá, záplavy a ekonomický rast by sa pri oteplení o 1,5 ° C zhoršili.
V súčasnej dobe sme na približne 1,2 ° C nad predindustriálnou úrovňou. Je však potrebné poznamenať, že k otepľovaniu dochádza po celom svete rôznymi rýchlosťami. V skutočnosti viac ako jedna pätina ľudí žije v oblastiach s otepľovaním vyšším ako 1,5 ° C najmenej počas jednej sezóny, upozorňuje NASA . Klimatické riziká spravidla najviac postihujú znevýhodnených ľudí.
Chov hospodárskych zvierat a klimatická kríza
Takmer 4 000-stranová správa IPCC bola vydaná pred konferenciou OSN o zmene klímy v roku 2021 (COP26) v škótskom Glasgowe, kde sa stretnú vedúci predstavitelia 197 osôb, aby prediskutovali stratégie boja proti globálnej klimatickej kríze. Správa IPCC z tohto týždňa bude doplnená dvoma ďalšími správami, ktoré budú zverejnené budúci rok, z ktorých jedna bude zameraná na riešenia.
Podľa vegánskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej správa IPCC ukazuje, že svetoví lídri už nemôžu ignorovať klimatickú krízu a musia konať teraz, aby dosiahli značný pokrok.
"Podľa novej správy IPCC sa rozpočet na uhlík, ktorý nám dáva najlepšie šance udržať sa pod 1,5 ° C, vyčerpá pri našej súčasnej miere emisií za menej ako päť a pol roka," uviedla Thunberg na twitteri. "Možno by sa mal niekto opýtať ľudí pri moci, ako to plánujú" vyriešiť "."
Aby Thunberg poukázala na to, ako sa počas klimatických rozhovorov často ignoruje chov hospodárskych zvierat, nedávno vydala film For Nature , film, ktorý vytvorila v spolupráci s organizáciou za práva zvierat Mercy for Animals. Thunberg vo filme diskutuje o tom, ako sú fosílne palivá často vnímané ako "darebáci" klimatickej krízy, ale živočíšne poľnohospodárstvo, ktoré predstavuje jednu štvrtinu celkových emisií skleníkových plynov, sa väčšinou ignoruje.

Približne 30 percent svetovej pevniny bez ľadu sa používa na živočíšne poľnohospodárstvo a 33 percent celej plodiny sa používa na pestovanie potravy pre tieto zvieratá. Thunberg vysvetľuje, že keby si každý osvojil rastlinnú stravu, ušetrili by sme až 8 miliárd ton oxidu uhličitého ročne a využili by sme o 76 percent menej pôdy.
Thunberg- ktorá kritizovala svetových lídrov za to, že na nedávnej konferencii G7 v anglickom Cornwalle jedli honosné jedlá na báze zvierat-nie je jediným klimatickým aktivistom, ktorý považuje veľkochovy za hnaciu silu klimatickej krízy. V minulom roku legendárna primatologička Jane Goodallová tiež vyjadrila svoje znepokojenie nad úlohou živočíšneho poľnohospodárstva, najmä výroby mäsa, v klimatickej kríze.
"Ak by sme prestali jesť všetko toto mäso, rozdiel by bol obrovský, pretože všetky tieto miliardy hospodárskych zvierat ... držaných v koncentračných táboroch, aby nás kŕmili by nebolo potrebné chovať. A viete, celé prostredie je zničené, aby sa pestovalo jedlo na kŕmenie." "povedala Goodallová.
"Na získanie obilia pre zvieratá, zvierat na bitúnok a mäsa na stôl sa používa množstvo fosílnych palív." Na získanie bielkovín rastlinného a živočíšneho pôvodu sa používa množstvo vody, ktorej je v niektorých oblastiach nedostatok. A nakoniec, všetci produkujú plyn vo svojom trávení a to je metán, a to je veľmi virulentný skleníkový plyn. "
Nahradenie živočíšneho poľnohospodárstva rastlinnými potravinami
Nie je žiadnym tajomstvom, že živočíšne poľnohospodárstvo významne prispieva k zmene klímy a výskum na podporu tejto skutočnosti narastá. V roku 2018 vedci z Oxfordskej univerzity zverejnili jednu z najkomplexnejších štúdií svojho druhu po tom, čo strávili päť rokov zostavovaním údajov z takmer 40 000 fariem v 119 krajinách a skúmali vplyv 40 potravín na životné prostredie, čo predstavuje 90 percent všetkých potravín, ktoré sa konzumujú. zeme.
Vedci zistili, že globálny mäsový a mliekarenský priemysel je zodpovedný za 60 percent emisií skleníkových plynov a že ak by jednotlivci odstránili zo stravy živočíšne produkty, znížili by svoju uhlíkovú stopu o 73 percent. Vedci tiež zistili, že ak by sa výroba mäsa a mliečnych výrobkov zastavila, globálne využitie poľnohospodárskej pôdy by sa znížilo o 75 percent.
"Vegánska strava je pravdepodobne jediným najväčším spôsobom, ako znížiť váš vplyv na planétu Zem, nielen skleníkové plyny, ale aj globálne okysľovanie, eutrofizáciu, využívanie pôdy a vody," hovorí vedúci autor štúdie Joseph Poore - ktorý za jeden rok prešiel na vegánstvo vďaka štúdii - povedal.
zdroj: vegnews.com plantbasednews.org