Carnivore diéta - Ľudia ktorí sa rozhodli zničiť seba, zvieratá a celú planétu

01.05.2023

Takzvaná "mäsožravá diéta", niekedy známa ako "levia diéta", rozdeľuje internet už roky. 

Niektorí prisahajú na životný štýl s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov a tvrdia, že poskytuje rôzne zdravotné výhody. Medzitým rastúca banka výskumu varuje pred "výstrelkom" a zdôrazňuje, že konzumácia iba mäsa a iných živočíšnych produktov môže telu spôsobiť viac škody ako úžitku.

Čo je to mäsožravá strava?

Vodítko je v názve, čo obnáša mäsožravá strava. Tí, ktorí dodržiavajú diétu mäsožravcov, jedia iba mäso, vrátane hydiny a rýb, a niektorí môžu jesť vajcia a mliečne výrobky. Povolené je aj mäso z orgánov, kostná dreň a masť.

Všetky potraviny rastlinného pôvodu – vrátane ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a semien – sú vylúčené zo stravy mäsožravcov. Obilniny vrátane chleba a cestovín a alkohol nie sú povolené.

Ako sa líši od keto diéty?

Ketogénna alebo "keto" diéta zaznamenala v posledných rokoch podobný nárast popularity. Keto-friendly potraviny sú tie, ktoré majú nízky obsah sacharidov a vysoký obsah tuku. Pokles príjmu sacharidov uvádza telo do metabolického stavu ketózy. Počas tohto stavu sa telo stáva efektívnejším pri spaľovaní tukov na energiu, čo môže viesť k strate hmotnosti.

Ľudia, ktorí dodržiavajú keto diétu, zvyčajne konzumujú veľa živočíšnych produktov vrátane tučného mäsa, vajec, syra a masla. Nejedia ovocie, fazuľu ani strukoviny, obilniny a niektoré druhy zeleniny. Môžu však jesť "nízkosacharidovú" zeleninu, ako sú paradajky, ako aj avokádo, orechy a semená.

Ako sa líši od paleo diéty? 

Paleo alebo "jaskynná strava" na druhej strane umožňuje čerstvé ovocie a zeleninu, ale podporuje mäso "kŕmené trávou" a "divoké morské plody". Ďalej nepovoľuje pridané cukry, mliečne výrobky, obilniny alebo strukoviny.

Prečo je carnivore taká populárna?

Veľký nárast popularity mäsožravej stravy možno pripísať Michaile Petersonovej.

Reťazec chronických zdravotných komplikácií viedol Petersonovú v decembri 2017 k tomu, čo nazýva "Lion Diéta". Tvrdí, že jedenie iba mäsa zvrátilo okrem mnohých iných stavov aj reumatoidnú artritídu, psoriázu, depresiu a úzkosť. Práve tieto hlásené vylepšenia inšpirovali Petersonovej otca Jordana, kontroverzného kanadského psychológa s viac ako šiestimi miliónmi sledovateľov na Instagrame, aby tiež vyskúšal iba mäsitú diétu.

"Videl na mne hlboké zmeny, a aj keď nechápal, ako je to možné, skúšal to na depresiu, GERD, únavu a ochorenie ďasien," píše Peterson na webovej stránke Lion Diet . založená na podporu životného štýlu . Môj otec to všetko vyriešil a schudol 60 libier."

V roku 2018 sa Jordan objavil na Joe Rogan Experience Podcast , ktorý v tom čase dosahoval v priemere okolo 100 miliónov stiahnutí mesačne. Jordan držal "čistú mäsožravú diétu" dva mesiace (pre neho to bolo hovädzie mäso, soľ a voda) a "upravenú" diétu mäsožravcov (so "zelenou", ako je uhorka a šalát) asi rok.

Jordan moderátorovi Roganovi vysvetlil, že dodržiavanie prísnej diéty s vysokým obsahom mäsa vyliečilo jeho psoriázu a pomohlo zastaviť chrápanie. Odkedy vysadil uhorku a šalát, hlásil denné zlepšenie svojej úzkosti.

Joe Rogan a carnivore

Jordan nie je jediným zástancom diéty zameranej na mäso, ktorá dostáva vysielací čas na Roganovom podcaste. Rogan tiež robil rozhovor s bývalým ortopedickým chirurgom Shawnom Bakerom, ktorý napísal knihu z roku 2019 s názvom The Carnivore Diet

Zahŕňa "premeny v reálnom svete", rady, ako sa zbaviť rastlín, a podľa popisu knihy "porušuje takmer všetky pravidlá". V roku 2017 Lekárska rada v Novom Mexiku zrušila Bakerovi lekársku licenciu. Stalo sa tak v dôsledku "neoznámenia nežiaduceho opatrenia prijatého zdravotníckym subjektom a nespôsobilosti vykonávať prax ako držiteľ licencie," uvádza sa v správe.

Podcaster Rogan, ktorý má na svojich stránkach sociálnych médií kolektívnych 50 miliónov sledovateľov, sa od týchto rozhovorov viackrát vrátil k strave mäsožravcov. V januári 2020 kontroverzný hostiteľ oznámil, že na 30 dní prijíma výlučne mäsovú diétu. V priebehu nasledujúceho mesiaca Google vystrelil výraz "mäsožravá strava" na historické maximum.

Po skončení 30-dňového procesu – počas ktorého Rogan jedol mäso z losa, kravy, losa, medveďa, jeleňa, lososa a bravčového mäsa – Rogan na Instagrame napísal, že "veľa bolesti zmizlo". Uviedol tiež "zlepšenie vitiliga", ako aj zmeny jeho hmotnosti.

Prezradil tiež, že približne dva týždne zažil "výbušnú" hnačku. Odvtedy sa Rogan vrátil ku konvenčnejšej strave, ktorá zahŕňa rastlinnú stravu, ale zdá sa, že sa občas vracia len k mäsu.

Diétu vyskúšal aj hudobník James Blunt. Tvrdil, že to bola snaha dokázať svoju " mužnosť " a zaútočiť na vegánov a vegetariánov. Plán však nevyšiel, pretože krátko nato dostal skorbut. Okrem záujmu celebrít niektorí predpovedajú , že popularita stravy mäsožravcov spočíva v jej jednoduchosti.

Chudnutie

Chudnutie je jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia prejavili záujem o kontroverzný stravovací plán. Proteín je vysoko sýtiaci, čo znamená, že ľudia sa rýchlejšie cítia sýtejší. Navyše, vzhľadom na obmedzené a často sa opakujúce možnosti stravovania, je menej pravdepodobné, že tí, ktorí ju dodržiavajú, prekročia odporúčaný príjem kalórií. Niektorí ľudia preto uvádzajú úbytok hmotnosti na mäsožravej strave.

Je tiež možné vstúpiť do stavu ketózy na celomäsitej diéte, hovorí registrovaná dietológ Kelly Schmidt pre Everyday Health . Môže sa však stať aj opak. "V nadbytku môže proteín viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu a môže vás vykopnúť z ketózy," dodáva.

Zdravotné prínosy carnivore

Neexistuje veľké množstvo výskumov o vplyve stravy výlučne na mäso. Pre takýto výskum sú zavedené prísne etické usmernenia a je nepravdepodobné, že by začlenenie účastníkov do takýchto obmedzených stravovacích plánov splnilo požiadavky. Preto je väčšina dôkazov spájajúcich čistomäsitú stravu so zlepšením zdravia neoficiálnych. Máme tu však Harvardskú štúdiu. 

Jedna štúdia z roku 2021 sa tak stala obľúbenou komunitou zaoberajúcou sa stravou mäsožravcov . Výskumníci napojení na Harvard v ňom prostredníctvom prieskumu sociálnych médií oslovili 2 029 "mäsožravcov". Je zvláštne, že respondenti väčšinou uvádzali vysokú spokojnosť s ich čisto mäsovou stravou.

"Na rozdiel od bežných očakávaní dospelí konzumujúci mäsožravú stravu zaznamenali len málo nepriaznivých účinkov a namiesto toho hlásili zdravotné prínosy a vysokú spokojnosť," uviedli vedci.

Varovali, že zistenia by sa mali "interpretovať opatrne" kvôli "niekoľkým veľkým konštrukčným obmedzeniam". Štúdia sa opiera najmä o údaje z vlastnej správy a "objektívne nehodnotí stravu, stav živín, výsledky súvisiace so zdravím alebo mätúce správanie súvisiace so zdravím; a neboli získané žiadne fyziologické ani biochemické merania. 

Autori štúdie ďalej poznamenali, že jednotlivci, "ktorí pociťovali nepriaznivé účinky alebo nedostatok zdravotných výhod, pravdepodobne opustili diétu, a preto by neboli zachytení v tomto prieskume".

Okrem toho článok odhaľuje určitú účasť Bakera (bývalého chirurga a autora knihy The Carnivore Diet ). V potvrdeniach výskumníci "ďakujú [Bakerovi] za príspevok pri vývoji nástrojov prieskumu, online distribúciu prieskumu a kritickú kontrolu rukopisu.

Registrovaný dietológ a odborník na výživu (RDN) Krutika Nanavati tvrdí, že akékoľvek vnímané zlepšenie zdravia mäsožravej stravy nie je spôsobené samotným jedením mäsa.

"Jediným dôvodom, prečo si ľudia môžu všimnúť zmeny, ako je strata hmotnosti alebo akékoľvek zlepšenie pri dodržiavaní tejto diéty, je skutočnosť, že by prestali jesť rafinované sacharidy, cukor a spracované potraviny, ktoré by inak jedli," hovorí. Plant Based News ( PBN ), pričom dodali, že to samo o sebe by "prirodzene znížilo ich zápal a zvýšilo energetickú hladinu".

Zdravotné riziká

Pri diéte výlučne s mäsom musí telo získavať všetky živiny z potravín živočíšneho pôvodu. To sa však ľahšie povie, ako urobí. "Bez konzumácie ovocia a zeleniny bude mať telo vysoký nedostatok základných vitamínov a minerálov," vysvetľuje Nanavati. "Existuje vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení, zvýšeného krvného tlaku, zápchy a iných chronických ochorení, ktoré sú spojené s nedostatkom vitamínov."

1. Vláknina

Jedným z príkladov je vláknina. Diétna vláknina zvyčajne označuje časti rastlín, ktoré sa nedajú stráviť v hornej časti tráviaceho systému. Dá sa získať len z rastlinnej stravy a bez nej ľudské telo nemôže fungovať najlepšie, ako vie.

Existuje viacero druhov vlákniny, ktoré ponúkajú rôzne zdravotné výhody, z ktorých žiadny sa nenachádza v živočíšnych produktoch. Napríklad beta-glukán je prebiotikum, ktoré stimuluje rast prospešných bifidobaktérií, čo vedie k zlepšeniu zdravia hrubého čreva. Nachádza sa v ovse a jačmeni, ako aj v celozrnnej pšenici a ryži. Pektíny – nachádzajúce sa v ovocí, ako sú pomaranče, jablká, banány a bobule – tiež podporujú rast prospešných baktérií v hrubom čreve a môžu pomôcť predchádzať rakovine hrubého čreva .

Okrem toho sa inulín nachádza v cesnaku, cibuli, banánoch a špargli a pomáha zmierniť zápchu a pomáha telu absorbovať horčík a vápnik. Semená ako ľanové semienka a obilné zrná sú bohaté na lignany (ktoré môžu pomôcť v boji proti srdcovým chorobám a rakovine prsníka ), hoci väčšina rastlinných potravín ich obsahuje.

Všeobecne povedané, vysoký príjem vlákniny je spojený s nižším cholesterolom . Strava bohatá na vlákninu môže tiež znížiť riziko zápchy, srdcových chorôb a rakoviny hrubého čreva.

2. Vitamín C 

Navyše, vitamín C je mimoriadne ťažké získať bez konzumácie rastlín. Vo varenom mäse nie je takmer žiadny vitamín C, takže ľudia na mäsožravej strave by museli konzumovať "čerstvé" mäso alebo mäso z orgánov, ako je surová pečeň a obličky, aby ho dostali v dostatočnom množstve.

Bez vitamínu C je človek náchylný na skorbut, zlé hojenie rán, vypadávanie zubov a problémy s náladou, hovorí výskum okrem iných zdravotných prekážok. Vitamín C tiež pomáha telu absorbovať železo – odborníci na výživu odporúčajú kombinovať potraviny bohaté na železo s vitamínom C, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

3. Vitamín E

Väčšina mäsových výrobkov má nízky obsah vitamínu E. Niektoré ho však obsahujú, napríklad husacie a slimačie mäso. Tieto ponúkajú 16 percent a deväť percent DV vitamínu E na porciu. Naproti tomu mnohé rastlinné potraviny ponúkajú vysoké množstvo vitamínu. Slnečnicové semená (66 percent DV na porciu), mandle (48 percent), lieskový olej (43 percent) a slnečnicový olej (37 percent).

Vitamín E je spojený so zlepšením zraku, ako aj s dobrým reprodukčným zdravím a zdravím mozgu. Je to silný antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém. Navyše, bez vitamínu E telo nedokáže efektívne využiť vitamín K, ktorý pomáha pri zrážaní krvi, zdraví kostí a hladine vápnika v krvi.

4. Choroby spájané s mäsom

Odhliadnuc od možných nedostatkov, konzumácia veľkého množstva živočíšnych bielkovín by tiež mohla zvýšiť riziko ochorenia. V skutočnosti vedci zistili, že aj malé množstvo mäsa môže viesť k negatívnym zdravotným následkom .

"Mäsožravá strava má vysoký obsah nasýtených tukov, sodíka a cholesterolu – takmer všetko, čo je škodlivé pre srdce. Sodík a nasýtené tuky vyvíjajú veľký tlak na srdce tým, že zužujú jeho tepny," hovorí pre PBN registrovaná dietologička Wendy Lordová . "Nejesť ovocie, zeleninu, orechy a fazuľu výrazne zvyšuje riziko hypertenzie, srdcového infarktu a iných kardiovaskulárnych chorôb."

Lord dodáva, že vysoký príjem mäsa môže viesť k tráviacim problémom, prostatitíde a infekciám močových ciest (UTI). Kelsey Kunik, RDN a výživový poradca pre Zenmaster Wellness , zopakoval tento názor. "Nikdy by som neodporúčal mäsožravú diétu," povedal nám Kunik. Dodala, že "úplné odstránenie rastlín zo stravy je receptom na katastrofu".

Kunik poukazuje na štúdiu z roku 2019 o konzumácii mäsa a chorobách. Výskumníci zozbierali údaje o viac ako 50 000 ženách a 27 000 mužoch počas osemročného obdobia. Zistili, že zvýšenie príjmu červeného mäsa len o polovicu porcie denne zvýšilo úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia a rakovinu o 10 percent.

"Nielenže jedenie príliš veľkého množstva mäsa zvyšuje riziko srdcových chorôb a rakoviny, ale tiež výrazne zvyšuje riziko podvýživy a žalúdočných chorôb, pretože vám chýbajú základné živiny, ktoré poskytuje rastlinná strava," dodáva.

RDN Katie Tomaschko Tout zdieľala podobné myšlienky. "Táto diéta je hrozná pre vaše zdravie a treba sa jej vyhnúť – podľa môjho profesionálneho názoru," poznamenali a dodali, že vláknina nachádzajúca sa v rastlinných potravinách ponúka "kardioprotektívne a cholesterol znižujúce výhody, o ktoré prichádzate na mäsožravej diéte. "

Príliš veľa bielkovín môže byť pre telo škodlivé. RD Lord vysvetľuje, že vysoký príjem bielkovín kladie dodatočný tlak na obličky a pečeň a môže viesť k obličkovým kameňom a stukovateniu pečene. Konzumácia príliš veľkého množstva bielkovín môže byť tiež spojená so zvýšeným rizikom rakoviny a celkovou úmrtnosťou, ukazuje výskum .

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky