Karnizmus pridáva ďalší termín - Ultraflexitarián

Ako ubližovať a jesť živočíšne produkty, ale zároveň nemať zlé svedomie? Karnizmus ponúka viacero možností. Najnovšia sa volá Ultraflexitariánstvo.
Je ultraflexitariánska strava riešením, ktoré planéta potrebuje? Jedlo, ktoré konzumujeme, má obrovský vplyv na našu planétu. Poľnohospodárstvo zaberá polovicu obývateľnej pôdy na Zemi, ničí lesy a iné ekosystémy a produkuje štvrtinu svetových emisií skleníkových plynov. Mäso a mliečne výrobky konkrétne tvoria približne 14,5 % celosvetových emisií skleníkových plynov.
Takže zmena toho, čo jeme, môže pomôcť znížiť emisie uhlíka a podporiť udržateľné poľnohospodárstvo. Existuje však niekoľko diét, z ktorých si môžete vybrať. Najznámejšie sú úplne rastlinná vegánska strava, vegetariánska strava, ktorá povoľuje aj vajcia a mliečne výrobky, a pescetariánska strava, ktorá povoľuje aj morské plody.
Existujú aj " flexitariánske " diéty, kde sú tri štvrtiny mäsa a mliečnych výrobkov nahradené rastlinnou stravou, alebo stredomorská strava , ktorá umožňuje mierne množstvo hydiny, bravčového, jahňacieho a hovädzieho mäsa. Rozhodovanie o tom, akú diétu si vybrať, nie je také jednoduché, ako by ste čakali.
Začnime s novým výstrelkom: klimatickou stravou. Jedna verzia bola vytvorená neziskovou organizáciou Climates Network , ktorá tvrdí, že táto strava je zdravá, šetrná ku klíme a prírode. Podľa publicity "jednoduchou zmenou stravovania môžete ušetriť tonu ekvivalentov CO₂ na osobu a rok" ("ekvivalenty" len znamenajú, že spolu s oxidom uhličitým sa započítavajú aj metán a iné skleníkové plyny).
Znie to skvele, ale diéta vám stále umožňuje jesť mäso a iné potraviny s vysokými emisiami, ako je bravčové mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky a vajcia. Takže toto je len novšia verzia diéty "klimatické mäsožravce" okrem toho, že prívrženci sú povzbudzovaní, aby prešli čo najviac červeného mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, teľacie a zverina) na iné mäso a ryby.
Diéta vás však povzbudzuje, aby ste celkovo obmedzili mäso a vyberali si kvalitné a miestne mäso tam, kde je to možné, a zároveň sa vyhýbali plytvaniu potravinami a vyberali si sezónne miestne potraviny.
Takže úspora tony oxidu uhličitého je skvelá, ale prechod na vegetariánstvo alebo vegánstvo môže ušetriť ešte viac. Západná štandardná strava založená na mäse produkuje približne 7,2 kilogramov ekvivalentu CO₂ denne , zatiaľ čo vegetariánska strava produkuje 3,8 kg a vegánska strava 2,9 kg . Ak by sa celý svet stal vegánom, ušetrilo by sa takmer 8 miliárd ton CO₂e , pričom aj prechod na stredomorskú stravu by ušetril 3 miliardy ton. Ide o úsporu 60 až 20 % všetkých emisií potravín, ktoré v súčasnosti predstavujú 13,7 miliárd ton CO₂e ročne.
Ultraflexitarián - zabíjajme len niektoré zvieratá
Aká je teda ideálna globálna strava na zníženie emisií skleníkových plynov, zníženie ničenia biotopov a na predĺženie života? "Ultraflexitariánska strava" - strava prevažne rastlinných potravín, ktorá však povoľuje mäso a mliečne výrobky v extrémnej miere, ale červené a spracované mäso je úplne zakázané. To by ušetrilo najmenej 5,5 miliardy ton ekvivalentu CO₂ ročne (40 % všetkých emisií potravín), znížilo by sa celosvetová úmrtnosť o 10 % a zabránilo by sa zabíjaniu miliárd nevinných zvierat.
zdroj: greenqueen.com.hk