Jedzte mäso, nie zvieratá

11.08.2023

V nenápadnom priemyselnom parku na okraji Šanghaja prebiehal nezvyčajný test chuti.

V rámci stredajšej akcie pre vládu, investorov a médiá kultivovaná mäsová spoločnosť CellX naservírovala mäso vyvinuté v laboratóriu zo živočíšnych buniek. Ponuka zahŕňala mäsové kebaby vypestované v laboratóriu a tofu s mletým mäsom z laboratória. CellX uviedol, že výroba každého jedla stojí menej ako 100 juanov (13,87 USD). 

Pilotný závod predstavuje krok bližšie k uvedeniu pestovaného mäsa na jedálenské stoly pred veľkovýrobou, povedal v rozhovore spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Ziliang Yang. Závod v Šanghaji má 2000-litrový bioreaktor s kapacitou produkovať "jednociferné tony" pestovaného mäsa ročne, povedal Yang, pričom ďalšie bioreaktory budú pridané čoskoro.

"Postrehy z tohto pilotného zariadenia sa použijú pre náš komerčný výrobný závod, ktorý plánujeme dokončiť do roku 2025, ktorý bude schopný produkovať stovky ton produktov ročne," povedal Yang. Zabezpečenie potravinovej bezpečnosti pre 1,4 miliardy ľudí, približne pätinu svetovej populácie, sa stalo jednou z hlavných priorít Číny v rámci jej stratégie na zníženie závislosti od dovozu.

V máji 2022 vyjadril Peking svoju podporu vývoju syntetických bielkovín ako zdroja potravy s cieľom znížiť tlaky na environmentálne zdroje, ktoré prináša tradičný chov dobytka, ako súčasť svojho 14. päťročného plánu rozvoja biohospodárstva. Predchádzalo tomu zahrnutie laboratórne vypestovaného mäsa a iných alternatívnych bielkovín v januári, aby sa zabezpečilo udržateľné zásobovanie potravinami.

Základom úspechu je cena

Yang povedal, že pilotné zariadenie pomôže znížiť výrobné náklady CellX pod 100 USD za 0,45kg, čím sa stane konkurencieschopným voči prémiovému mäsu, povedal a dodal, že spustenie komerčného výrobného zariadenia CellX v roku 2025 ešte viac zníži náklady a to desaťnásobne.

Na porovnanie, 0,45kg japonského hovädzieho mäsa Wagyu Kobe triedy A5 sa na Amazone predáva za približne 189 USD.

"Skutočnosť, že sme schopní vykonať pilotné projekty a znížiť náklady pod 100 USD za libru, je skutočne významným míľnikom, ktorý znamená prechod od výskumu a vývoja k výrobe," povedal Yang. "Industrializácia a komercializácia je niečo, na čo sa zameriame ďalej."

Neskôr v tomto roku plánuje CellX osloviť potravinové regulačné orgány v USA a Singapure, aby schválili predaj svojich produktov, po ktorom budú nasledovať ďalšie medzinárodné trhy v roku 2025.

V júni sa USA stali po Singapure druhou krajinou, ktorá umožnila predaj pestovaného mäsa po tom, čo spoločnosť Upside Foods and Good Meat dostala súhlas od ministerstva poľnohospodárstva USA na predaj mäsa vypestovaného v laboratóriu.
Kultivované mäso sa vyrába priamou kultiváciou živočíšnych buniek, čím sa eliminuje potreba chovať zvieratá na jedlo.
Singapur povolil predaj kultivovaného mäsa v decembri 2020, keď start-up Eat Just dostal súhlas na predaj svojho laboratórne vyrobeného kurčaťa v mestskom štáte . CellX, ktorý v septembri 2021 debutoval so vzorkami svojich produktov z bravčového mäsa na báze buniek, využíva pre svoje pestované mäsové produkty viacdruhový prístup.


CellX podpísal strategické partnerstvo s berlínskym Bluu Seafood v apríli 2022 s cieľom pomôcť obom spoločnostiam dosiahnuť súlad s predpismi a rozšíriť akceptáciu laboratórnych proteínových produktov zo strany spotrebiteľov na čínskom a európskom trhu. 

zdroj: scmp.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky