Živočíšne bielkoviny poškodzujú zdravie
![](https://f3b65dbc2a.cbaul-cdnwnd.com/fb7c1d4d38536bc7ba6c02fbab0d55d4/200001102-4cf0c4cf0f/1-7914.jpg?ph=f3b65dbc2a)
V tejto reakcii by sme sa pozreli na video od vegánskeho výživového poradcu Radka Látala. Pozrieme sa na video:
"6. spôsobov ako živočíšne zdroje bielkovín poškodzujú naše zdravie"
Na začiatok musím povedať, že reakcia nebude absolútne kritická. Toto video je asi najlepšie aké Radek Látal natočil, či už po stránke obsahovej, alebo aj po stránke samotného spracovania. Z akého dôvodu teda táto reakcia? Aby som nebol len pozitívny, tak dôvodom je názov videa, ktorý je silne zavádzajúci. Jasne totiž hovorí o škodlivosti živočíšnej bielkoviny na naše zdravie.
Toto je silne zavádzajúce pomenovanie, pretože bielkoviny sa v tráviacej sústave pomocou tráviacich enzýmov rozložia na jednotlivé amynokyseliny, ktoré z tenkého čreva vstupujú do organizmu a potom tvoria nové telové bielkoviny, prípadne sa zúčastňujú na rôznych fyziologických funkciách.
V tomto prípade môžme povedať, bielkovina ako bielkovina - rastlinná alebo živočíšna. Pri rastlinných bielkovinách sú jednotlivé množstvá esenciálnych aminokyselín zastúpené rôzne a preto je potrebná vo väčšine prípadov kombinácia rôznych druhov rastlinnej bielkoviny počas dňa aby telo dostalo vyvážené aminokyselinové spektrum. Táto moja kritika však končí len pri nadpise videa. Radek Látal už v samotnom videu vysvetľuje a veľmi dobre popisuje čo sa deje pokiaľ človek prijíma živočíšne zdroje bielkovín a čo sa deje pri rastlinných zdrojoch bielkovín
My totiž neprijímame len izolovanú formu bielkovín, ale s nimi aj iné látky ktoré môžu byť pre naše zdravie škodlivé (resp. môžu zvyšovať šancu vzniku rôznych tipov ochorení), alebo môžu byť naopak zdraviu prospešné (resp. môžu znižovať ale nikdy nie eliminovať šancu na vznik rôznych druhov ochorení) A tu je práve problém pri živočíšnych bielkovinách, pretože spolu s nimi prichádzajú do tela nežiadúce látky ktoré sú vo veľkej časti škodlivé pre ľudské zdravie.
Naopak, pri rastlinných zdrojoch bielkovín prichádzajú do tela látky ktoré sú zdraviu prospešné (a samozrejme že by sme mohli začať polemizovať, že všetko je o množstve, ale snáď málokto bude hovoriť že mäso sa je len 1x za týždeň tak ako tomu bolo v minulosti). Ale jedlo je len z jedným mnohých faktorov ktoré vplývajú na naše zdravie, okrem toho zohráva veľkú úlohu genetika, prostredie, životný štýl a aj psychika človeka.
Konzumáciou živočíšnych bielkovín ktoré obsahujú nežiadúce sprievodné látky sa ale zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rôznych tipov ochorení a prečo je tomu tak a o aké látky sa jedná o tom práve hovorí Radek Látal podrobne vo videu. Pokiaľ si niekto povie dobre je to len názor nejakého človeka ktorý je zaujatý (zaujatý a neobjektívny samozrejme je, pretože je vegán a skôr je naklonený informáciám podporujúcim vegánstvo) tak je dobré podotknúť, že každé jedno tvrdenie a každé číslo má tvrdo podložené štúdiami a odbornými publikáciami. Pre ilustráciu za vytvorením tohoto videa je množstvo stráveného času a množstvo zdrojov z ktorých čerpal pri tvorbe a o ktoré opiera svoje tvrdenia.
Srdcovo-cievne ochorenia
Lipotoxicity: Why do saturated fatty acids cause and monounsaturates protect against it?
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1440-1746.2009.05823.x
Consumption of Saturated Fat Impairs the Anti-Inflammatory Properties of High-Density Lipoproteins and Endothelial Function
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109706013386
American Heart Association: Saturated Fat
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats
Circulating trimethylamine N‐oxide and the risk of cardiovascular diseases: a systematic review and meta‐analysis of 11 prospective cohort studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5742728/
Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2125600/
Rakovina
Heme iron from meat and risk of colorectal cancer: a meta-analysis and a review of the mechanisms involved
https://hal.archives-ouvertes.fr/file/index/docid/543808/filename/Bastide-Corpet-CAPR-2010-0113R1-Authors-V.pdf
Anticarcinogenic Effects of Dietary Phytoestrogens and Their Chemopreventive Mechanisms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25996655
Cancer reversal through diet
https://nutritionfacts.org/video/cancer-reversal-through-diet/
Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16094059
Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430265/
Starving cancer with methionine restriction
https://nutritionfacts.org/video/starving-cancer-with-methionine-restriction/
A review of methionine dependency and the role of methionine restriction in cancer growth control and life-span extension
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342103
Methionine Restriction and Cancer Biology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32138282
Expression of the biochemical defect of methionine dependence in fresh patient tumors in primary histoculture
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8495409
Cukrovka 2. typu a nadváha/obezita
A Comprehensive Review of the Literature Supporting Recommendations From the Canadian Diabetes Association for the Use of a Plant-Based Diet for Management of Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27476051
What causes insulin resistance
https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-what-causes-insulin-resistance-diabetes/
Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18460913
Role of insulin in the pathogenesis of free fatty acid-induced insulin resistance in skeletal muscle.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17346204
Diet and body mass index in 38000 EPIC-Oxford meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12833118
Ďalšie zdroje
Investigation of the medicinal significance of phytic acid as an indispensable anti-nutrient in diseases
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352939319301216
Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23988511