India otvára dvere pre laboratórne výrobky

11.03.2024

Ako uvádza Good Food Institute, Úrad pre bezpečnosť a štandardy potravín v Indii ( FSSAI ) stanovuje regulačný rámec pre schvaľovanie potravín na báze buniek, vrátane pestovaného mäsa a morských plodov.

Vypracovanie nariadení zo strany FSSAI predstavuje významný krok k posunu vpred pestované mäso a zároveň sa pripojí k snahám iných krajín regulovať jeho bezpečnosť predvídateľnou a jasnou regulačnou cestou na trh.

V Indii spustil Central Marine Fisheries Research Institute projekt pestovaných rýb a Katedra biotechnológie a Centrum pre bunkovú a molekulárnu biológiu podporujú výskum pestovaného mäsa. Priemysel pestovania mäsa a morských plodov v Indii je stále v počiatočnom štádiu, ale má potenciál ťažiť z prosperujúceho farmaceutického sektora v krajine. 

Pestované mäso

Podľa Sneha Singha , výkonného riaditeľa Good Food Institute India (GFI India), je krajina pripravená stať sa dodávateľom zložiek bunkových kultivačných médií, ako sú rastové faktory, rekombinantné proteíny, tuky a jedlé skelety na pestovanie mäsa. Startupy ako MyoWorks , Matt Biotech, Fermbox a Laurus Bio poskytujú prísady a riešenia pre bunkový ag a farmaceutický sektor.

GFI India podporila startupy, medzi ktoré patria už spomínané Myoworks, NeatMeatt (pracuje vo vládnom projekte pestovaných rýb), Klevermeat (kultivované morské plody), Clear Meat a Mealtech.

Spolupracuje aj s rôznymi vládnymi inštitúciami, vrátane ICAR-Central Institute of Fisheries Education (Bombaj), na vývoji bunkových línií rýb pre kultivované produkty z morských plodov a na zriadení prvého indického centra Smart Protein Innovation Hub pre kultivované morské plody.

Okrem toho jej Regulatory Advisory Council poskytuje regulačné poradenstvo zamerané na priemysel a zdieľa vstupy s regulátorom FSSAI. 

Predpisy iných krajín

Singapur a USA už schválili pestované kuracie mäso a Izrael nedávno schválil pestované hovädzie mäso spoločnosti Aleph Farms.

Medzitým Food Standards Australia Nový Zéland (FSANZ) je blízko schválenia pestovaného mäsového výrobku a Južná Kórea zaviedla reguláciu pestovania potravín a rámec, ktorý spoločnostiam poskytuje usmernenia na prijímanie žiadostí .

Brazílsky regulačný orgán, Anvisa, vydal rezolúciu (839), aby usmernil spoločnosti pri predkladaní produktov a prísad na overenie bezpečnosti a autorizáciu. V Japonsku vláda oznámila plány na návrh regulačnej cesty pre pestované mäso . Nedávno ministerstvo zdravotníctva, práce a sociálnych vecí zverejnilo priebežnú správu o výskume nových potravín vrátane pestovaného mäsa.

Spotreba mäsa v Indii

Podľa údajov z Národného prieskumu zdravia rodiny indického ministerstva zdravotníctva a starostlivosti o rodinu väčšina obyvateľov Indie konzumuje ryby, kuracie mäso a iné druhy mäsa, pričom 83 % mužov a 71 % žien sú nevegetariáni.

Rovnako ako vo zvyšku sveta, spotreba mäsa v Indii vedie k nárastu emisií skleníkových plynov, najmä oxidu uhličitého, metánu a oxidu dusného. Indický dobytok údajne vypúšťa viac ako 200 miliónov ton CO2 ročne.

Pestované mäso a morské plody majú potenciál diverzifikovať produkciu bielkovín udržateľnejšími metódami ako priemyselné poľnohospodárstvo a rybolov. Produkcia kultivovaného mäsa môže výrazne znížiť vplyv na životné prostredie vrátane zníženia globálneho otepľovania a využívania pôdy a vody.

V roku 2020 správa zistila, že takmer polovica (48,7 %) indických spotrebiteľov by bola ochotná kupovať pestované mäso , čo je výrazne viac ako na Západe.

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky