Impossible Foods má v EÚ obnovený patent na svoj hemový proteín. Je to dobrá alebo zlá správa?
Dva roky po tom, čo Európsky patentový úrad (EPO) zrušil kľúčový patent , ktorý udelil spoločnosti Impossible Foods, rozhodnutie odvolacej rady agentúry zrušila.
Vyvrcholením zdĺhavého procesu, ktorý čelil značnej opozícii, sa patent týkal použitia hémového proteínu a aromatických prekurzorov vo svojej vlajkovej lodi burgerov, ktoré mu umožňujú "krvácať", voňať a chutiť ako konvenčné hovädzie mäso.
Zložka hemu – vyrobená zo sóje a geneticky upravených kvasiniek – bola v centre súdneho sporu vo svojej domovskej krajine, kde kalifornská firma triumfovala v dlhotrvajúcom právnom spore s Motif Foodworks a prevzala jej biznis s hemom. Tá prestala fungovať krátko po skončení prípadu.
Spoločnosť Impossible Foods tiež oznámila, ako hemový proteín a molekuly arómy dodávajú svojim rastlinným analógom chuť a vôňu mäsa počas procesu varenia, poznamenal odvolací senát EÚ.
Spoločnosť Impossible Foods poznamenala, že schválenie GMO bolo "dôležitým krokom k uvedeniu produktov Impossible do Európy" a dodali: "Sme nadšení, že môžeme pokračovať v našej práci s tvorcami rozhodnutí EÚ s cieľom priniesť produkty Impossible Foods európskym spotrebiteľom."
Patentové víťazstvo spoločnosti Impossible Foods prichádza v kritickom čase pre rastlinné mäso v Európe, kde čelila opakovaným útokom na používanie výrazov súvisiacich s mäsom na etiketách výrobkov. Pozitívnym znamením pre toto odvetvie je však to, že najvyšší súd EÚ zamietol pokus francúzskej vlády zaviesť zákaz označovania , rozhodnutie, ktoré má byť dokončené francúzskym najvyšším súdom.
zdroj: greenqueen.com.hk