Holandský supermarket Jumbo nahrádza želatínu rastlinnými alternatívami v pečive
Holandský supermarket Jumbo vo svojom najnovšom kroku, aby sa stal udržateľnejším, nahradil želatínu vo svojom čerstvom pečive rastlinnými alternatívami.
Predajca strávil 18 mesiacov zmenou receptúr. Jumbo hovorí, že zákazníci majú pozitívnu spätnú väzbu o chuti a kvalite nových produktov, z ktorých mnohé stále obsahujú vajcia alebo mliečne výrobky. Zmena na pečivo Jumbo zníži množstvo želatíny, ktorú spoločnosť používa, o 13 000 kilogramov ročne.
V roku 2023 Jumbo znížilo ceny svojho sortimentu rastlinného mäsa, aby boli rovnaké ako podobné živočíšne produkty. Začiatkom tohto roka prestala ponúkať propagačné akcie na čerstvé mäsové výrobky v snahe vyrobiť 60 percent bielkovín na svojich regáloch rastlinných do roku 2030.
Jumbo hovorí, že je to prvý holandský supermarket, ktorý vyňal želatínu zo svojho sortimentu pečiva. V roku 2019 britský maloobchodný predajca Marks & Spencer odstránil želatínu zo všetkých svojich sladkostí Percy Pig po odstránení želatíny zo svojho sortimentu Colin the Caterpillar v roku 2014.
Čo je to želatína?
Želatína je proteín získaný varením kostí, kože, väzov a šliach alebo zvierat, ako sú kravy a ošípané. Želatína sa často získava zo zvierat zabitých na mäso. Je to však samotné odvetvie v hodnote 6 miliárd USD a zvieratá môžu byť zabíjané výslovne kvôli nemu.
V pečive funguje želatína ako želírovacie činidlo a zahusťovadlo. Jumbo teraz namiesto toho používa prísady ako alginát a gumu gellan. Alginát, tiež nazývaný algin alebo kyselina algínová, je prírodný polysacharid získaný z hnedých rias. Guma Gellan môže byť v zoznamoch zložiek uvedená ako E418 a je produkovaná baktériami prostredníctvom fermentácie.
Obavy zo zdravotných dopadov ultraspracovaných potravín spôsobujú, že ľudia sú obozretnejší voči potravinovým prísadám. Ale želatína je sama o sebe prídavná látka v potravinách a nie každá z nich predstavuje zdravotné riziká . Napríklad guma gellan a alginát sa považujú za úplne bezpečné.
zdroj: plantbasednews.org