Hellmanns už nechce slovo "vegan" a mení zloženie majonézy
Zmena názvu a horšie zloženie z hľadiska zdravia - toto je nový smer majonézy Hellmans zameraný na karnistov.
Hellmann's premenoval svoju vegánsku majonézu na "rastlinnú", aby bola pre flexitariánov "inkluzívnejšia". Produkt prešiel aj zmenou zloženia, aj keď zostáva plne vegánsky. Teraz obsahuje menej repkového oleja a pridaný slnečnicový olej a xantámovú gumu.
Spoločnosť vo vyhlásení uviedla , že spotrebiteľský prieskum odhalil, že používanie slova "vegan" na obaloch môže byť pre nevegánov znepokojujúce. Flexitariáni sú vo všeobecnosti chápaní tak, že jedia znížené množstvo mäsa a iných živočíšnych potravín.
Mohlo by sa ukázať ako dobrá taktika na podporu predaja vegánskej majonézy značky, ktorá bola uvedená na trh v roku 2018. Dopyt po rastlinných produktoch podnecujú skôr flexitariáni ako vegáni a vegetariáni. V skutočnosti tvoria takmer polovicu konzumentov rastlinného pôvodu v mnohých krajinách. Podľa prieskumu z roku 2021 je 13 percent ľudí v Spojenom kráľovstve flexitariánov, zatiaľ čo dve percentá sú vegáni.
Produkt pre ľudí, ktorí nechcú byť vegánmi
Hellmann's povedal, že pre vegánsku majonézu existuje "značný priestor pre rast". Toto je "najmä od spotrebiteľov, ktorí chcú obmedziť živočíšne produkty bez toho, aby sa stali úplne vegánmi".
Štúdie a prieskumy spotrebiteľských preferencií ukázali zmiešané výsledky, pokiaľ ide o to, ako ľudia vnímajú "vegánske" označenia na potravinách.
Výskum spotrebiteľov v USA z roku 2023 zistil, že ľudia, ktorí jedia mäso, si dvakrát častejšie vyberú rastlinné jedlo, ak nemá diétne označenie, v porovnaní s tým, keď bolo označené ako vegánske. Podľa inej nedávnej štúdie potraviny predávané ako "zdravé" a "udržateľné" si ľudia vyberú s väčšou pravdepodobnosťou , ako keby boli predávané ako vegánske alebo rastlinné.
Zmena marketingu však nie je spoľahlivý spôsob, ako predávať viac produktov bez zvierat. Jedna štúdia z roku 2022 zistila, že potraviny označené ako vegetariánske alebo vegánske mali o 24 percent vyššiu pravdepodobnosť predaja ako tie, ktoré sú označené ako rastlinné.
zdroj: plantbasednews.org