Francúzsko plánuje zakázať ľuďom mäso z ďalšieho zvieraťa

07.09.2023

Návrh zákona, ktorý by mohol zakázať konské mäso a mať rovnaké práva ako spoločenské zvieratá, ako sú mačky a psy, získava vo Francúzsku podporu.

Poslanec Nicolas Dupont-Aignan z malej pravicovej strany Debout la France (Francúzsko, Stand Up) predstavil návrh zákona , ktorý požaduje "konečne skoncovať s hippofágiou (konzumáciou konského mäsa)" v krajine. 

"Nikoho by nenapadlo zjesť mačku alebo psa," uviedol politik vo vyhlásení. "A preto som zistil, že v našej krajine by nám bolo cťou zmeniť postavenie koňa."

Dupont-Aignan je jediným členom svojej strany v Národnom zhromaždení, takže návrh zákona bude potrebovať podporu viacerých strán, než bude predložený na hlasovanie. Už ho podporilo množstvo celebrít, ktoré podpísali otvorený list vyzývajúci ostatné strany, aby ho podporili. Medzi známe tváre, ktoré ju podpísali, patria speváčky Fabienne Thibeault a Chantal Goya.

Mnoho ľudí môže byť prekvapených, keď počujú, že konské mäso sa stále predáva vo Francúzsku, keďže je veľmi kontroverzné a nie je ľahko dostupné v mnohých krajinách sveta.

V krajine má konské mäso historický a kultúrny význam a používa sa ako prísada do jedál ako "tatársky biftek" (surové mleté ​​mäso) a "boudin noir" (krvná klobása). Predpokladalo sa, že v roku 2018 vo Francúzsku stále fungovalo približne 300 "boucherie chevalines" (špecializované mäsiarstva), ale tento počet klesol z 1 000 v roku 2005. V roku 2022 bolo na bitúnok poslaných okolo 5 088 koní , čo je menej ako 20 000 v roku 2013. 

Francúzsko nie je jedinou krajinou v Európe, kde je dostupné konské mäso. Jedáva sa aj v Belgicku, Švajčiarsku, Luxembursku a niektorých častiach Talianska. Konzumuje sa na mnohých ďalších kontinentoch a možno ho nájsť v Kazachstane, Mexiku, Mongolsku, Číne, Japonsku a Argentíne. Podľa štatistík z roku 2021 bolo konské mäso 1076. najobchodovanejším produktom na svete s celkovým objemom obchodu 383 miliónov USD.

Koľko koní sa ročne zabije na mäso?

Podľa britskej charitatívnej organizácie za práva zvierat Viva! , ročne sa na celom svete spotrebuje okolo 4,7 milióna koní.

Kone sú jedným z mnohých zvierat, ktoré sa stávajú obeťami živej dopravy . Len v Európe sa desaťtisíce prepravujú na veľké vzdialenosti (niekedy môže cesta trvať aj niekoľko dní) do iných krajín, aby ich zabili. Kone na týchto cestách často trpia zraneniami a chorobami a dostávajú minimálny čas na odpočinok. Zvieratá na týchto výletoch často stratia rovnováhu a spadnú. Mnohí sa nebudú môcť znova postaviť a môžu ich potom pošliapať iné zvieratá. Nie je nezvyčajné, že kone počas prepravy uhynú.

Podľa Viva! budú kone často "sťahované z kamiónu reťazami" alebo vystavené "násilnému zaobchádzaniu", aby sa prinútili postaviť sa. Môžu byť kopaní, bití ťažkými palicami alebo im môžu byť do konečníka vložené elektrické bodce pre dobytok.

Poľsko je jedným z najväčších producentov koní, pričom v roku 2019 sa z krajiny vyviezlo viac ako 10 000 koní. Väčšina z nich sa posiela do Talianska, no časť kupuje Francúzsko a Belgicko.

Mimo Európy je Kanada jedným z najväčších svetových dodávateľov konského mäsa. Zatiaľ čo Kanaďania jedia veľmi málo mäsa samotného (bar v niekoľkých oblastiach v Quebecu), krajina vyváža živé kone a konské mäso do EÚ a Ázie.

Strela do hlavy a podrezať hrdlo

Kone sa často zabíjajú na špecializovaných bitúnkoch. Napríklad v Spojenom kráľovstve sa predpokladá, že existuje len jeden bitúnok , ktorý je vybavený na zabíjanie koní. Konské mäso nie je v Spojenom kráľovstve nezákonné, ale konzumuje sa veľmi zriedkavo – konské mäso vyrobené tam sa takmer vždy posiela do iných krajín.

Štandardnou praxou zabíjania koní v Británii, ako aj v niektorých iných krajinách, je guľka. Vo všeobecnosti sú strieľaní z pušky na dostrel do mozgu. Kôň bude potom zavesený a bude mu podrezané hrdlo predtým, ako bude "spracovaný" na mäso.

V iných krajinách môžu byť omráčené pištoľou (podobne ako pri zabíjaní kráv). Omráčenie sa však často robí nesprávne, čo znamená, že mnohé zvieratá budú stále nažive, keď ich pripútajú zadnými nohami a podrežú im hrdlá. Aj keď je v mnohých krajinách údajne protizákonné zabíjať kone pred ich spoločníkmi, často sa to ignoruje. 

Konské mäso sa tajne mieša s inými druhmi

V roku 2013 sa téma konského mäsa dostala do celoštátnych titulkov v Spojenom kráľovstve a mnohých ďalších krajinách, keďže Európu zachvátil "škandál s konským mäsom".

Týkalo sa to škandálu v potravinárskom priemysle, kde mnohé produkty označené ako obsahujúce pikantné hovädzie mäso v skutočnosti obsahovali nedeklarované konské mäso. V niektorých prípadoch bolo 100 percent mäsa z koní, a nie z kráv. Vyšlo to najavo v januári 2013 po tom, čo testy DNA našli stopy koňa v mrazených hovädzích hamburgeroch a lasagne predávaných v britských a írskych supermarketoch. Škandál sa neskôr rozšíril do 13 európskych krajín, čo viedlo k veľkým obavám v súvislosti so zlyhaním sledovateľnosti potravinového dodávateľského reťazca.

Pohladkaj psa, podrež prasa, pohlaď koňa...

Mnoho ľudí by tvrdilo, že averzia ku konskému mäsu, na rozdiel od akceptovania jedenia zvierat, ako sú ošípané , kravy, sliepky a ovce, zvýrazňuje druhový vzťah medzi širokou verejnosťou. 

Speciesizmus (druhizmus) sa týka myšlienky, že niektoré zvieratá sú menejcenné ako iné, čo vedie ľudí k tomu, že považujú za prijateľné zabíjať niektoré druhy a nie iné.

V krajinách ako USA a Veľká Británia sú kone často vnímané ako spoločenské zvieratá a nie ako potrava, a to z iného dôvodu, ako je ich kultúra špecifická pre danú krajinu.

Tento myšlienkový smer sa v dôsledku nového návrhu zákona čoraz častejšie objavuje aj vo Francúzsku. "Som veľmi pripútaná k francúzskemu poľnohospodárstvu, vrátane produkcie kuracieho, bravčového alebo hovädzieho mäsa, a bránim ho," povedala Fabienne Thibeault, jedna z francúzskych speváčok, ktoré návrh zákona na zákaz konského mäsa podporujú. "Ale kôň nás sprevádza od úsvitu času a máme k dispozícii aj iné mäso."

Mnoho vegánov a aktivistov za práva zvierat by súhlasilo s názorom, že farmárčenie a zabíjanie koní pre jedlo je nesprávne. Tvrdili by však, že toto presvedčenie by sa malo rozšíriť aj na všetky ostatné zvieratá v našom poľnohospodárskom systéme.  

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky