Francúzsko navrhuje zákaz výroby a predaja laboratórneho mäsa
Strana republikánov (Les Républicains) vo Francúzsku predložila v Národnom zhromaždení návrh zákona o zákaze výroby a marketingu pestovaného mäsa v krajine, uvádza Európska biotechnológia
"V záujme ľudského zdravia, zdravia zvierat a životného prostredia je zakázané vyrábať, spracovávať a uvádzať na trh syntetické mäso kdekoľvek vo Francúzsku," uvádza sa v navrhovanom zákone.
Navrhovatelia zákona tvrdia, že spoločnosti vyrábajúce pestovateľské mäso sľubujú nahradiť nekvalitné dovážané mäso vysoko spracovanou alternatívou plnou "sporných prísad" vyrobených v nejasných podmienkach.
Ohrozenie zabíjania zvierat
Na nedávnom francúzskom Národnom zhromaždení signatári zákona povedali, že pestované mäso je "nezdravé jedlo" a že nahradenie nezdravého jedla iným nezdravým jedlom je absurdné. Napriek týmto tvrdeniam tiež odsúdili, že kultivovaná produkcia mäsa predstavuje "skutočnú hrozbu pre chov dobytka," uvádza Reussir.
Tento krok odzrkadľuje najnovšie útoky Talianska na biotechnológiu, ktorá nedávno zakázala (bez kontroly EÚ) pestovala mäso na zachovanie gastronomického dedičstva krajiny. Pokiaľ ide o iné alternatívy mäsa, Francúzsko nedávno odhalilo nové návrhy na zákaz výrazov súvisiacich s mäsom, ako sú "steak" a "šunka" v mäsových výrobkoch vyrobených na rastlinnej báze a predáva sa v krajine.
Základná motivácia
Na podporu svojich argumentov pre zákaz "antropogénnych" produktov kultivovaných na bunkách použila liberálno-konzervatívna parlamentná skupina argumenty zo správy Výboru pre hospodárske a menové veci z roku 2023, ktorá zdôraznila kultúrne a etické obavy týkajúce sa potravín na báze buniek.
Francúzsky minister poľnohospodárstva Julien Denormandie tiež vyjadril skepsu o výhodách bunkového mäsa, spochybňoval jeho úlohu v spoločnosti a odmietal ho ako pomýlené vedecké úsilie.
Zdá sa však, že základnou motiváciou tohto zákona je ochrana tradičného mäsového priemyslu.
Francúzsko je držiteľom titulu najväčšieho európskeho vývozcu hovädzieho mäsa a navrhovaný zákaz sa považuje za spôsob ochrany tohto odvetvia.
Fédération Nationale Bovine (Národná federácia hovädzieho dobytka) privítala politickú iniciatívu, ktorá vyvolala obavy zo zdravotných a environmentálnych vplyvov pestovaného mäsa a jeho potenciálnych nepriaznivých účinkov na preslávenú tradičnú, vysokokvalitnú gastronómiu krajiny.
Confédération Paysanne and Coordination Rurale rozhodne odmieta produkciu mäsa z bunkovej kultúry. Zároveň Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles, zastrešujúca organizácia poverená národným zastúpením 20 000 miestnych poľnohospodárskych zväzov a 22 regionálnych federácií, tvrdí, že nevidí žiadne výhody pre farmárov, pričom objasňuje, že ďalšie dôkazy o výhodách pestovaného mäsa.
Pestované mäso vo Francúzsku
V Národnom zhromaždení okrem predloženia návrhu zákona odsúdila parlamentná skupina aj financovanie dvoch francúzskych biotechnológií spoločnosťou Bpifrance s tým, že iniciatíva dokazuje "váhavosť" súčasných orgánov verejnej moci. Spomínané spoločnosti sú Vital Meat, vyvíjajúce pestované kuracie mäso s nízkymi nákladmi a Gourmey, ktorá v minulom roku zabezpečila 48 miliónov EUR na ďalší rozvoj pestovanej husej pečene.
"Pri výrobe kultivovaného mäsa sa spotrebuje oveľa menej zdrojov vody a energie. Znižuje tiež potrebu poľnohospodárskej pôdy. Kultivované mäso pomôže uspokojiť rastúci svetový dopyt po bielkovinách živočíšneho pôvodu a zároveň zníži dopad na životné prostredie," uvádza Vital Meat.
"Jedlo je jediná najsilnejšia páka, ktorú môžeme ako jednotlivci zasiahnuť, aby sme spomalili zmenu klímy," uviedol spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Gourmey Nicolas Morin-Forest vo svojom minuloročnom vyhlásení.
zdroj: vegconomist.com