Európsky parlament uznáva, že laboratórne výrobky sú kľúčové pre konkurencieschopnosť Európy
Zatiaľ čo sa niektoré štáty EÚ snažia zakázať laboratórne výrobky ešte pred ich vstupom na trh, tak Európsky parlament včera hlasoval o správe o budúcnosti odvetví biotechnológií a biovýroby v EÚ.
Správa uznáva dôležitosť týchto sektorov v rámci rôznych politických priorít EÚ vrátane udržateľnosti, hospodárskej bezpečnosti, potravinovej bezpečnosti a verejného zdravia. Vyzýva na cielené investície do strategických biotechnologických aplikácií vrátane potravinárskej biotechnológie spolu s politickým rámcom na podporu inovácií, investícií a udržateľného rastu.
Podľa správy by biotechnológia a biovýroba mohli byť kľúčové pre konkurencieschopnosť Európy, pretože by umožnili vysokú produktivitu a inovatívne riešenia pre udržateľnú výrobu a zdravotnú starostlivosť. To by následne mohlo posilniť európske hospodárstvo.
V pripravovanom akte EÚ o biotechnológiách poslanci Európskeho parlamentu požadujú zjednodušenie legislatívy a procesov schvaľovania, ktoré by pomohli komercializácii produktov vyrobených s využitím biotechnológie. Zároveň však poukazujú na potrebu záruk biologickej bezpečnosti, aby sa zabezpečilo zodpovedné používanie nástrojov syntetickej biológie.
EÚ chce byť v laboratórnych výrobkoch svetovým lídrom
Technológie ako fermentácia biomasy, presná fermentácia a kultivácia buniek patria do sektora biotechnológií. Len minulý týždeň Európska komisia spustila stratégiu zameranú na to, aby sa EÚ do roku 2030 stala svetovým lídrom v oblasti biologických vied. Táto stratégia zahŕňa vyčlenenie 350 miliónov eur na podporu inovácií v oblasti potravín a poľnohospodárstva, najmä v oblasti fermentačných technológií.
Okrem toho bola nedávno spustená Aliancia EÚ pre biotechnológie a biologické vedy, ktorá vytvára záujmovú skupinu pre poslancov Európskeho parlamentu, ktorí sa snažia posilniť vedúce postavenie EÚ v oblasti biotechnológií.
"Európsky parlament zaujal silný postoj k uznaniu biotechnológie ako strategickej priority a jasne uviedol, že potravinárska biotechnológia musí byť ústredným prvkom tejto vízie," povedala Pauline Grimmerová, manažérka politiky v neziskovej organizácii a think-tanku Good Food Institute Europe. "To vytvára príležitosti pre EÚ na podporu inovácií v rastlinných potravinách a fermentácii ako súčasti diverzifikovaného proteínového systému, čo môže posilniť konkurencieschopnosť, udržateľnosť a potravinovú bezpečnosť Európy."
"Ďalším krokom je, aby Komisia prijala zákon o biotechnológiách, ktorý zabezpečí financovanie, regulačnú jasnosť a ambície, ktoré tento sektor potrebuje na prosperitu."
zdroj: vegconomist.com