Petícia za štandardizované označovanie vegánskych a vegetariánskych produktov
NZ Vegetarian Society (NZVS) a Vegan Society of Aotearoa sa spojili, aby spustili petíciu za jasné a štandardizované označovanie vegánskych a vegetariánskych potravín na Novom Zélande.
Organizácie vyzývajú vládu, aby implementovala legislatívu, ktorá zabráni zmätku spotrebiteľov, po tom, ako sa v súvislosti s výrobkami, ktoré môžu obsahovať živočíšne zložky, čoraz častejšie používajú výrazy ako "rastlinné" alebo "menej mliečnych výrobkov". Tvrdia, že nejednoznačné označovanie má dopad nielen na vegánov a vegetariánov, ale aj na alergikov a ľudí, ktorí sa vyhýbajú niektorým potravinám z náboženských dôvodov.
Pri vegetariánstve zabíjanie nevadí, ale s animal welfare
V petícii sa uvádza, že produkty označené ako "vegan" musia byť úplne bez zložiek živočíšneho pôvodu, zatiaľ čo vegetariánske produkty by nemali obsahovať mäso, morské plody ani iné zložky pochádzajúce zo zabíjania zvierat (ako je želatína alebo syridlo). Okrem toho, ak sa vajcia používajú vo vegetariánskych potravinách, musia byť vo voľnom výbehu. Vegetariánske aj vegánske produkty by nemali obsahovať GMO a nemali by byť testované na zvieratách; mali by sa zaviesť aj opatrenia na zabránenie krížovej kontaminácii živočíšnymi produktmi.
Petícia tiež tvrdí, že výraz "rastlinný" by mal byť vyhradený pre produkty, ktoré sú 100 % odvodené z rastlín, zatiaľ čo vágne a potenciálne zavádzajúce výrazy ako "menej mliečnych výrobkov" by mali byť zakázané.
"Jasné a čestné označovanie nie je len otázkou práv spotrebiteľov, ale krokom k transparentnejšiemu a etickejšiemu potravinárskemu priemyslu," povedala hovorkyňa NZVS Ina Babic. "NZVS ponúka aj vegánsku certifikáciu a vegetariánske schválenie pre produkty, na ktoré by si spotrebitelia mali dávať pozor. Pri súčasnej nedostatočnej legislatíve tieto ochranné známky poskytujú veľmi potrebnú istotu, že produkty spĺňajú prísne kritériá, a pomáhajú tak chrániť spotrebiteľov pred zavádzajúcimi označeniami."
Zvieratá sú základ stravy
Analýza údajov z prieskumu zdravia Nového Zélandu z minulého roka zistila, že len 2,04 % Novozélanďanov bolo úplne vegetariánskych, zatiaľ čo 0,74 % vegánov. Ďalších 2,89 % nekonzumovalo červené mäso. Ženy, mladí ľudia, Ázijci a vzdelanejší ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou znížili spotrebu mäsa alebo mäso úplne vylúčili.
"Naše výsledky naznačujú, že prevalencia ľudí, ktorí vylučujú červené mäso, pescatariáni, vegetariáni a vegáni, bola nízka a približne 93 % Novozélanďanov jedáva červené mäso," uviedli autori štúdie. "Národný prieskum výživy umožní kvantifikáciu množstva živočíšnych a rastlinných potravín skonzumovaných populáciou Nového Zélandu a zosúladenie stravovania Nového Zélandu s národnými a globálnymi stravovacími smernicami, ktoré odporúčajú prevažne rastlinnú stravu s malým množstvom potraviny živočíšneho pôvodu pre ľudské a planetárne zdravie.
zdroj: vegconomist.com