Dopad rastlinnej stravy na životné prostredie

Nemecký start-up v oblasti potravinárskych technológií, GREENFORCE , zverejnil nové údaje, ktoré odhaľujú pozitívny vplyv rastlinných jedál na skleníkové plyny v Spojenom kráľovstve.
Ich analýza zistila, že dospelá populácia Spojeného kráľovstva by mohla ušetriť až 291 miliónov metrických ton emisií skleníkových plynov ročne, ak by ľudia nahradili len dve mäsité jedlá týždenne rastlinnými alternatívami.
Úspora 291 miliónov metrických ton GHG (emisie skleníkových plynov) ročne by sa rovnala dopadu zachytávania uhlíka 13,88 miliardy stromov každý rok (na základe 21 kg zachyteného uhlíka na dospelý strom za rok).
Na jedle záleží
Veľvyslanec GREENFORCE a svetový rekordný vegánsky silák Patrik Baboumian povedal:
"Vplyv modernej, mäsitej stravy na životné prostredie je obrovský. To znamená, že máme skvelú príležitosť dosiahnuť veľké úspory na našej uhlíkovej stope, ako aj na pôde a vodnej stope zmenou nášho výberu potravín. Len prechodom niekoľkých jedál týždenne na rastlinné jedlá môžeme mať neuveriteľne pozitívny vplyv na našu klímu a pomôcť chrániť našu pôdu, pôdu a vodné systémy.
"Keď sa pozrieme na výsledky tejto analýzy, výsledky nemožno ignorovať. Priemerný dospelý v Spojenom kráľovstve by mohol ušetriť 291 miliónov metrických ton skleníkových plynov výmenou len dvoch jedál týždenne za rok. A to sú len dve jedlá týždenne! Viete si predstaviť, že by sme jedného dňa mohli dostať toto číslo až na štyri alebo päť za týždeň?
"Samozrejme, pre ľudí bude jednoduchšie prejsť, ak sú dostupné rastlinné jedlá chutné, ľahko pripraviteľné a zdravé. Takže presne to je dôvod, prečo sme my, GREENFORCE, vložili takmer desaťročie výskumu do vytvárania jedál, ktoré sú nielen udržateľné, ale aj chutné, praktické a vysoko výživné. "Všetci môžeme urobiť veľkú zmenu!
Je čas prejsť na rastlinnú stravu
Toto je jedna z mnohých štúdií, ktorá ukazuje, aké obrovské potenciálne zmeny v stravovaní môžu spôsobiť klimatickú krízu. Ďalšia štúdia zverejnená začiatkom tohto roka odhalila potenciálne environmentálne výhody výmeny živočíšnych produktov za potraviny rastlinného pôvodu.
Výskumníci zistili, že krajiny s vysokými príjmami by mohli drasticky znížiť svoje poľnohospodárske emisie skleníkových plynov - takmer o dve tretiny - ak by znížili spotrebu mäsa a mliečnych výrobkov. Štúdia publikovaná v Nature Food sa zamerala na 54 krajín s vysokými príjmami vrátane Austrálie, Francúzska, Nemecka, Spojeného kráľovstva a USA.
Veda je už v tomto nejaký čas jasná - najúčinnejšou zmenou, ktorú by ste mohli urobiť pre klimatickú krízu, je prejsť na rastlinnú výrobu.
zdroj: plantbasednews.org