Datle ako jedno z mála zdravých sladidiel na svete

04.04.2022

Datle, sladké malé klenoty, ktoré rastú na datľových palmách v mnohých púštnych a tropických oblastiach, sú plné dôležitých živín a tvoria skvelé prírodné sladidlo v receptoch.

Datle sa už dlho používajú v tradičnej a alternatívnej medicíne, ako aj v náboženských tradíciách a pre moslimov majú osobitný význam. Datľové palmy sa v Koráne spomínajú viac ako ktorákoľvek iná plodonosná rastlina a v islame sa verí, že ranné jedenie datlí poskytuje ochranu pred jedom a mágiou.

Datle sú tiež zdravým zdrojom živín, podľa najnovšieho výskumu, ktorý naznačuje, že poskytujú zdravú vlákninu a antioxidanty a môžu dokonca pomôcť chrániť pred určitými druhmi rakoviny. Zdravotné výhody datlí: 

1. Vysoký obsah vitamínov a minerálov

Datle majú vysoký obsah minerálov , ako je horčík (64,2 mg/100 g), zinok (0,5 mg/100 g), železo (0,3 - 6,03 mg/100 g), ktoré sú zodpovedné za množstvo telesných funkcií, ako je imunita, trávenie a metabolizmus. Majú tiež vysoký obsah vitamínov ako B1 a B6, a keď sú čerstvé, vysoký obsah vitamínu C.

 To všetko sú základné živiny, ktoré vaše telo denne potrebuje. "Toto je obzvlášť užitočné pre tých, ktorí sa postia, pretože pôst môže obmedziť potenciál konzumácie týchto životne dôležitých mikroživín, čiastočne kvôli skrátenému času jedenia a tiež kultúrne, zhovievavejším jedlám, ktoré si počas tohto obdobia vychutnávajú," hovorí Mariam Metwally, akreditovaná praktická dietológ ( APD).

2. Datle majú vysoký obsah vlákniny

Datle majú necelých 7 g vlákniny na 100 g , vďaka čomu sú skvelé pre trávenie a udržiavanie pravidelného vyprázdňovania, čo zabraňuje zápche. Metwally dodáva, že "toto je ďalší bonus pre mesiac ramadán, kde je zápcha bežným problémom". 

Konzumácia vlákniny tiež bráni zvýšeniu hladiny cukru v krvi tým, že spomaľuje trávenie, čím sa z nich stáva ovocie s nízkym glykemickým indexom. "To môže byť užitočné pre ľudí žijúcich s cukrovkou, keď konzumujú datle s mierou ako súčasť vyváženej stravy."

3. Datle sú protizápalové a bohaté na antioxidanty

Datle sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky , viac ako iné sušené ovocie. Tieto antioxidanty, ako sú karotenoidy, selén a flavonoidy, sú užitočné pri prevencii mnohých chorôb, rakoviny, chronických ochorení a môžu dokonca zlepšiť plodnosť. Napríklad kyselina fenolová je známa ako protizápalová zlúčenina. Predpokladá sa, že kyselina fenolová je užitočná pri prevencii rakoviny a srdcových chorôb.

4. Datle a tehotenstvo

Datle sa po stáročia jedia na uľahčenie pôrodu, ako už bolo spomenuté vyššie. Štúdia z roku 2017 zistila, že konzumácia datlí v neskorom tehotenstve napomohla dilatácii krčka maternice, čo znížilo potrebu vyvolaného pôrodu a skrátilo trvanie pôrodu. Sú tiež vhodným zdrojom energie pre ženy, ktoré ich môžu konzumovať počas pôrodu na doplnenie energetických zásob.

5. Datle pomáhajú vášmu mozgu

Zistilo sa , že pravidelné jedenie datlí znižuje zápalové zlúčeniny, ako je IL-6 (v štúdiách na hlodavcoch), ktorý spôsobuje degeneratívne funkcie v mozgu. To znamená, že konzumácia datlí má potenciál predchádzať veciam, ako je Alzheimerova choroba, hoci je potrebný ďalší výskum.

6. Nižšie riziko rakoviny prostaty

Konzumácia datlí sa v tradičnej egyptskej medicíne dlho považovala za užitočnú pri liečbe rakoviny. Zatiaľ čo sa výskum stále vyvíja, štúdia z roku 2019 s použitím datlí Ajwa vykonala testy na bunkách rakoviny prostaty. 

Boli ošetrené extraktom z datlí (etylacetátové frakcie) a bola monitorovaná bunková aktivita. Extrakt vykazoval silné inhibičné znaky na rakovinových bunkách, čo je sľubný výsledok pri liečbe rakoviny prostaty. Štúdia dospela k záveru, že etylacetátové frakcie z datlí Ajwa môžu mať terapeutické vlastnosti na rakovinu prostaty.

7. Datle sú všestranné ako zdravé sladidlo

Jednou z najlepších vecí na datliach je, na koľko spôsobov ich môžete použiť. Majú tú výhodu, že sú vhodné na konzumáciu celé a ľahko sa prenášajú a skladujú. Ich karamelová chuť je tiež kompatibilná s toľkými jedlami. Mnohí ich jedia plnené napríklad orechymi alebo orechovými maslami, čím zvyšujú ich zdravotné výhody, zatiaľ čo iní ich používajú v smoothies alebo ako alternatívu rafinovaného cukru v pečive, omáčkach a ovsených vločkách.

zdroj: thebeet.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky