Daň z mäsa? Nie. Vziať inému život je každého osobná voľba

Koncom minulého roka dostal vysoký britský politik Alok Sharma, ktorý bol nedávno vymenovaný za prezidenta konferencie COP26 o zmene klímy, otázku, či vláda zavedie daň na mäso vzhľadom na jeho environmentálne náklady.
Bol rozhodne proti tejto myšlienke a vysvetlil : "Ja som jasne povedal, že na osobnej úrovni som niekto, kto veľmi verí skôr v mrkvu ako v mäso a snažím sa povzbudiť ľudí, aby sa vydali správnym smerom.
Na otázku, či by ľudia mali jesť menej mäsa, aby zachránili planétu, povedal, že je to každého "osobná voľba".
Mäso VS planéta
Živočíšne poľnohospodárstvo je pre životné prostredie katastrofálne, prispieva k degradácii pôdy, znečisteniu vody a ovzdušia, využívaniu zdrojov, strate biodiverzity a globálnemu otepľovaniu. Aj keď sa vo vedeckej komunite diskutuje o podiele emisií, za ktoré je zodpovedný, vo všeobecnosti sa to považuje za 14,5 až 18 percent ( hoci jeden nedávny odhad uvádzal až 87 percent ).
Aj keď poľnohospodárstvo samozrejme nie je jediným problémom, ktorý treba riešiť, malo by byť nevyhnutnou súčasťou každého environmentálneho plánu.
Veľká štúdia z roku 2018 zistila, že západné krajiny budú musieť znížiť spotrebu hovädzieho mäsa o 90 percent, aby sa vyhli nebezpečným klimatickým zmenám, a OSN nedávno schválila správu vyzývajúcu svetových lídrov, aby prešli od živočíšneho poľnohospodárstva a prešli na rastlinné potravinové systémy.
Napriek drvivým vedeckým dôkazom pretrváva neochota politikov a širokej verejnosti akceptovať, že naliehavo musíme zmeniť naše stravovanie.
Osobná voľba
Tu leží otázka ponechania na "osobnú voľbu". V správe IPCC zverejnenej v apríli 2022 sa uvádza, že obmedziť globálne otepľovanie je "teraz alebo nikdy", čo naznačuje, že sa kráti čas na to, aby sa verejnosť rozhodla, či má chuť obmedziť mäso.
Potrebujeme naliehavé opatrenia od vlád, ktoré pomôžu potravinovým systémom prejsť na rastlinné, ak máme splniť klimatické ciele a zachovať životne dôležité ekosystémy - ale je zdanenie mäsa tým správnym spôsobom?
Štúdia Oxfordskej univerzity zverejnená v januári 2022, ktorá sa zaoberala vplyvom zdanenia mäsa v krajinách ako USA, Veľká Británia a Austrália, dospela k záveru, že by to skutočne pomohlo životnému prostrediu.
Zistilo sa, že zvýšenie nákladov o 20 - 60 percent (v závislosti od druhu mäsa) by znížilo spotrebu najškodlivejších potravín.
Štúdia uviedla, že priemerná maloobchodná cena mäsa v krajinách s vysokými príjmami by sa musela zvýšiť o 35 až 56 percent v prípade hovädzieho mäsa, 25 percent v prípade hydiny a o 19 percent v prípade jahňaciny a bravčového mäsa, aby odrážali vplyvy ich výroby na životné prostredie.
Neúmerne by trpeli chudobní
Je však nepopierateľné, že takéto zvýšenia by na prvý pohľad vyzerali, že prispievajú k už aj tak raketovo rastúcim nákladom na potraviny, a kritici dane z mäsa tvrdili, že by to neúmerne ovplyvnilo chudobných.
Toto je mimoriadne dôležitý bod, ktorý zástancovia dane z mäsa nemôžu ignorovať.
Ak by sa takáto daň zaviedla, dá sa polemizovať, že pokles spotreby by bol do značnej miery spôsobený tým, že niektorí ľudia by si to už nemohli dovoliť, zatiaľ čo tí najbohatší by bez ujmy naďalej nakupovali mäso.
Vlády by však nemali zaviesť daň z mäsa a potom by nemali nechať verejnosť, aby pozbierala kúsky. Malo by to byť len jedno z mnohých opatrení, ktoré by mali prijať, aby sa posunuli smerom k rastlinnému potravinovému systému, ktorý vytvára dostupné potraviny pre všetkých.
Výskumníci v oxfordskej štúdii zistili, že okrem jej schopnosti znížiť spotrebu mäsa je jednou z "kľúčových výhod" dane z mäsa to, že môže vytvárať príjmy, ktoré pomôžu farmárom prejsť na alternatívne zdroje príjmov a poskytnúť podporu ľuďom s nízkou príjmové rodiny.
"Existujú spôsoby, ako zabezpečiť, aby dane z mäsa nevytvárali ďalší finančný tlak na ľudí s nízkym príjmom," povedala Franziska Funke, vedúca autorka a výskumníčka štúdie. "Preto navrhujeme, aby sa príjmy z dane z mäsa prerozdelili na podporu nízkopríjmových domácností alebo dotovanie ovocia a zeleniny."
Podľa tohto výskumu by väčšina ľudí s nízkymi príjmami mohla skončiť s väčšími peniazmi ako pred reformou dane z mäsa.
Výživa
Niektorí ľudia môžu namietať, že tento systém je nespravodlivý a spôsobil by, že by ľuďom chýbala životne dôležitá výživa.
Ale myšlienka, že mäso je nevyhnutnou súčasťou našej stravy, pochádza z desaťročí premysleného marketingu a ignoruje početné štúdie, ktoré dospeli k záveru, že rastlinná strava je pre ľudí optimálna, ako aj súvislosť medzi konzumáciou mäsa a chorobami.
Navyše, dlhodobým cieľom by nemalo byť, aby niektorí ľudia pokračovali v jedení mäsa, zatiaľ čo iní sa bez neho zaobišli. Daň z mäsa by mohla byť dôležitým krokom pri riešení problému spotreby mäsa, ale nie je úplným riešením.
Vlády by mali pracovať na tom, aby sa rastlinná strava stala normou tak, že ju sprístupní každému. Dôvodom, prečo sú mäsové výrobky v našej spoločnosti také rozšírené, je to, že vlády rozdávajú miliardové dotácie na živočíšnu výrobu.
Dotácie sú granty financované daňovými poplatníkmi, ktoré vlády poskytujú odvetviam na udržanie nízkych nákladov, čím sa ich produkty stávajú dostupnejšie pre spotrebiteľov.
Farmárske dotácie
Predpokladá sa, že daňový poplatník poskytuje viac ako 1 milión dolárov za minútu v rámci globálnych dotácií na farmy. V Spojenom kráľovstve pochádza približne 90 percent príjmov farmárov s pasúcimi sa dobytkami z dotácií.
V USA sa farmárom každoročne venujú desiatky miliárd dolárov. Trumpova administratíva vyplatila v roku 2019 okrem pravidelných dotácií aj podporný balík vo výške 16 miliárd dolárov, pričom zároveň ukrojila 5 miliárd dolárov z rozpočtu na potravinové lístky.
Táto úroveň podpory vytvorila systém, v ktorom sú nezdravé mäsové výrobky - ako napríklad lacné rýchle občerstvenie - dostupnejšie ako ovocie a zelenina.
Ak by pestovanie plodín dostalo tieto finančné prostriedky, má potenciál poskytnúť oveľa lacnejšie potraviny pre viac ľudí ako náš súčasný systém. Pestovanie plodín si vyžaduje podstatne menej pôdy a zdrojov ako chov zvierat a bolo by oveľa efektívnejšie pri kŕmení obyvateľstva, ak by bolo prioritou.
Míňame peniaze, ktoré by sa dali použiť na výrobu rozšírených lacnejších potravín pre chorľavé priemyselné odvetvia, ktoré nie sú schopné nakŕmiť obyvateľstvo a urýchliť svet smerom k ničeniu životného prostredia.
Nie je to rýchle riešenie
Vlády by mali prestať dotovať mäsový a mliečny priemysel a namiesto toho nasmerovať peniaze na pestovanie plodín a zároveň pomôcť existujúcim chovateľom zvierat posunúť sa k nemu.
Zatiaľ čo daň z mäsa má potenciál byť pozitívnym krokom v prechode k systému založenému na rastlinách, v žiadnom prípade by nemala byť samostatnou politikou. V našom potravinovom systéme je potrebné urýchlene prejsť od živočíšneho poľnohospodárstva a vlády by mali vyčleniť finančné prostriedky, aby to zohľadnili.
Po rokoch marketingových kampaní, ktoré verejnosti predali úplne nesprávny názor, že mäso a mliečne výrobky sú základnou zložkou vyváženej stravy, by mali tiež podniknúť kroky na edukáciu verejnosti o výhodách rastlinného stravovania.
zdroj: plantbasednews.org