Daň z mäsa by vyriešila množstvo problémov

Kritici tvrdia, že takáto daň z mäsa by zvýšila životné náklady a spôsobila by zbytočné zasahovanie vlády.
Nová vegánska reštaurácia s rýchlym občerstvením vo Worcesteri podporila navrhovanú "daň z mäsa".
Ethan Brown, zakladateľ najväčšej svetovej spoločnosti zaoberajúcej sa rastlinným mäsom, Beyond Meat, uviedol, že daň z mäsa by mohla znížiť konzumáciu živočíšnych produktov.
Frickin Chicken, vegánska reštaurácia založená Patrickom Kellym, ktorý sa čoskoro otvára vo Worcesteri, vyjadrila svoju podporu tejto iniciatíve.
Marketingová manažérka Hana Hughes uviedla: "Zvýšením ceny mäsa touto daňou to môže povzbudiť spotrebiteľov k výberu rastlinných produktov, a preto by to mohlo pomôcť novším rastlinným spoločnostiam (ako sme my) rásť!
Znižovanie cien rastlinného mäsa
Výrobky Beyond Meat sú vyrobené z prísad, ako sú hrach a fazuľa mungo, farbené látkami, ako sú šťava z červenej repy a jablkový extrakt.
Náklady, ako aj chuť a textúra sú podľa pána Browna tri prvky, ktoré musí jeho spoločnosť správne uviesť, pretože mäso z rastlín môže byť drahšie ako mäso zo zvierat. Myslí si však, že časom ceny klesnú.
Odvoláva sa na trojročnú globálnu zmluvu Beyond Meat podpísanú vo februári s McDonalds a podobnú zmluvu s Yum! Značky, materská spoločnosť spoločností KFC, Pizza Hut a Taco Bell.
"Keď budeme rozširovať ponuku, začneme byť schopní cenou podhodnocovať živočíšne bielkoviny-ak sa pozriete na naše zariadenia a pozriete sa na zariadenia, povedzme, niektorých našich rastlinných alebo živočíšnych konkurentov, stále sme veľmi malá spoločnosť, ale to sa zmení.
"Jeden z dôvodov, prečo som sa tak sústredil na tieto obchody s McDonald's a s Yum, je ten, že som presvedčený, že to je cesta k zníženiu nákladov a k škálovaniu a k možnosti sprístupniť tieto výrobky každému spotrebiteľovi, ktorý ich chce."
Ceny živočíšneho mäsa rastú
Daň zo spotreby mäsa by bola určite prospešná pre spoločnosti ako Beyond Meat, pretože v porovnaní s nimi by boli ich výrobky lacnejšie, hovorí Rebecca Scheuneman, analytička akcií americkej spoločnosti pre finančné služby Morningstar.
Aká veľká výhoda by to priniesla, "závisí od toho, aká dôležitá bude daň", povedala pre BBC.

Pani Scheunemanová poukazuje na to, že cenový rozdiel sa už uzatvára: "Ceny mäsa sa v posledných rokoch výrazne zvýšili, pretože narušenie spôsobené pandémiou malo následky na produkciu mäsa, ktorá spôsobila vyššie ceny.
"A myslím si, že vzhľadom na obmedzené zdroje Zeme a rastúci dopyt po mäse, keďže rozvíjajúce sa trhy sú stále bohatšie, je pravdepodobné, že ceny za tradičné živočíšne bielkoviny sa časom zvýšia."
Pre spotrebiteľov je cena dôležitým faktorom. Nedávny prieskum 3 000 amerických spotrebiteľov Citi Bank zistil, že 32% ľudí bolo z nákladov na rastlinné mäso odradených a tvrdilo, že sú príliš drahé.
Je to zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom Citi v auguste 2020, keď 38% respondentov uviedlo, že rastlinné mäso považuje za príliš nákladné - čo je odrazom skutočnosti, že výrobcovia sa pokúšajú znížiť ceny.
Impossible Foods znížili ceny o 20% na začiatku tohto roka. Wendy Nicholsonová z Citi uviedla, že jedným z dôvodov, prečo sa spotrebitelia nevracajú k pravidelným nákupcom mäsa z rastlín, je vyššia cena, takže "toto sa zdá byť skutočnou témou, ktorou by sa spoločnosti mali zaoberať".
Zamerajte sa na zmenu klímy
Pani Scheunemanová hovorí, že dopyt po rastlinnom mäse jednoznačne rastie: "Naozaj to bolo najobľúbenejšie u mladších generácií a skutočne sú to mladšie generácie, ktoré majú najrozsiahlejšie obavy o naše životné prostredie."
Poradný orgán vlády Spojeného kráľovstva pre zmenu klímy tvrdí, že ministri by mali v záujme ochrany klímy naliehať na ľudí, aby jedli menej mäsa .
Predseda vlády Boris Johnson však vylúčil, že by to bolo možné ako daň z konzumácie mäsa. Nedávna štúdia z University of Bristol zistila, že náklady prevážia nad prínosom pre klímu.

Podľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo tvorí živočíšny priemysel asi 14,5% celosvetových emisií skleníkových plynov. Ich zníženie by pomohlo bojovať proti zmene klímy a pán Brown tvrdí, že rastlinné mäso je významným prínosom.
Cituje štúdiu z University of Michigan, podľa ktorej sa zistilo, že hamburger Beyond používa o 99% menej vody ako hamburger so živočíšnymi bielkovinami, vydáva o 90% menej misií vo výrobnom procese ako hamburger so živočíšnymi bielkovinami, využíva o 93% menej pôdy a približne polovica energie.
Pán Brown si myslí, že tieto environmentálne prínosy sú dôležité "obzvlášť pre túto mladšiu generáciu, tých, ktorí sa hanbia za lety a pochodujú za klímou, pretože v tomto prostredí budú musieť žiť".
"Za pár dolárov v strede taniera môžete oznámiť, o čo vám ide, nemusíte si hneď kupovať Teslu alebo iné elektrické vozidlo, môžete začať tým, že urobíte niečo skutočne jednoduché, čo mení proteín v strede vášho taniera, "dodal.
zdroj: bbc.com worcesternews.co.uk