Ďalšia štúdia potvrdzuje zníženie rizika rakoviny prostaty pri rastlinnej strave

Nová štúdia publikovaná v časopise Journal of Urology uvádza , že väčšia konzumácia rastlinných potravín znižuje riziko rakoviny prostaty u mužov mladších ako 65 rokov.
Konzumácia rastlinných potravín je spojená s nižším rizikom rakoviny prostaty u mužov mladších ako 65 rokov, podľa novej štúdie publikovanej vo vedeckej, recenzovanej publikácii Journal of Urology . Prospektívna štúdia sledovala 47 243 mužov až 28 rokov. Rastlinné diétne vzorce boli vypočítané pomocou údajov z dotazníkov o frekvencii potravín zbieraných každé štyri roky, aby sa zistila súvislosť medzi rastlinnou stravou a rizikom rakoviny prostaty.
Počas štúdie bolo u 6 660 mužov diagnostikovaných rakovina prostaty, z toho 516 s pokročilým štádiom diagnostiky, 958 so smrteľným ochorením a 807 úmrtí na rakovinu prostaty. Vedci zistili, že väčšia konzumácia potravín rastlinného pôvodu je spojená s nižším rizikom rakoviny prostaty.
U mužov mladších ako 65 rokov pri diagnostikovaní bola väčšia celková spotreba rastlinných potravín spojená s nižším rizikom pokročilého rakoviny prostaty. U mladších mužov bola väčšia konzumácia zdravej rastlinnej stravy spojená s nižším rizikom celkového rakoviny prostaty. U mužov starších ako 65 rokov neexistovali žiadne súvislosti s indexmi celkovej alebo zdravej rastlinnej stravy s rakovinou prostaty.
Vedci poukázali na to, že obmedzením štúdie bolo, že menej ako jedno percento účastníkov dodržiavalo prísnu vegetariánsku alebo vegánsku diétu, takže neboli schopní zmerať riziko u mužov, ktorí jedia rastlinné potraviny a žiadne živočíšne produkty.
Znižujú rastlinné diéty riziko rakoviny prostaty?
Celkovo vedci zistili, že štúdia poskytuje podporné dôkazy o tom, že väčšia konzumácia zdravých rastlinných potravín môže byť spojená s nižším rizikom celkovej a smrteľnej rakoviny prostaty u mladších mužov. Záver je podobný záveru z predchádzajúcich štúdií, ktoré naznačujú prospešnú úlohu špecifických rastlinných potravín, ako sú paradajky bohaté na lykopén, a potenciálne škodlivú úlohu mäsa, mliečnych a iných živočíšnych produktov.
Jedna taká štúdia bola predložená konferencii Amerického inštitútu pre výskum rakoviny z roku 2016 vo Washingtone, DC. Vedci z Komplexného onkologického centra The Ohio State University rozdelili 32 mužov podstupujúcich liečbu rakoviny prostaty do dvoch skupín. Jednej skupine bola priradená rastlinná strava a cvičebný režim, zatiaľ čo druhej bola poskytnutá štandardná starostlivosť.
Okrem hlásenia celkového zlepšenia kvality života, po trojmesačnom študijnom období, muži na rastlinnej strave dokázali prejsť štvrť míle až štyrikrát rýchlejšie ako kontrolná skupina. Pacienti na rastlinnej báze tiež schudli v priemere o štyri kilá, zatiaľ čo kontrolná skupina pribrala jedno percento telesného tuku.
Živočíšne výrobky zvyšujú riziko
Na druhej strane, štúdie zistili, že potraviny živočíšneho pôvodu môžu u mužov zvýšiť riziko ochorenia. Metaanalýza z roku 2014, ktorá sa zamerala na 32 súvisiacich štúdií, zistila, že vysoký príjem mliečnych výrobkov vrátane plnotučného a nízkotučného mlieka a syra zvyšuje riziko rakoviny prostaty a úmrtia na rakovinu prostaty.
Jedna štúdia publikovaná v International Journal of Cancer zistila, že muži, ktorí denne skonzumujú tri alebo viac porcií mliečnych výrobkov, majú o 141 percent vyššie riziko úmrtia na rakovinu prostaty v porovnaní s tými, ktorí skonzumovali menej ako jednu porciu.
V reakcii na tieto zistenia nezisková lekárska skupina Lekársky výbor pre zodpovednú medicínu nedávno umiestnila reklamy do autobusových prístreškov vo Washingtone, DC, ktoré vyzývajú obyvateľov, aby "Vyradenie mlieka chráni vašu prostatu". Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb vo Washingtone má najvyššiu úmrtnosť na rakovinu prostaty v krajine.
V rámci kampane v oblasti zdravia poslala Maggie Neola, RD, LD, dietetička z PCRM a Barnard Medical Center, list na ministerstvo zdravotníctva, v ktorom naliehavo žiada centrum, aby aktualizovalo tieto informácie o rakovine. "Aby som pomohla v boji proti rakovine prostaty vo Washingtone, DC, ktorý má najvyššiu úmrtnosť na rakovinu prostaty v krajine, vyzývam ministerstvo zdravotníctva okresu Columbia, aby aktualizovalo svoje informácie o rakovine prostaty s cieľom varovať, že mliečne výrobky zvyšujú riziko rakoviny prostaty a odporučiť rastlinnú stravu, ktorá môže chrániť pred rakovinou prostaty, "napísala Neola.
zdroj: vegnews.com