Červené mäso výrazne zvyšuje riziko cukrovky druhého typu

17.10.2023

Nová veľká štúdia zistila, že konzumácia červeného mäsa len dvakrát týždenne zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Po sledovaní 216 695 účastníkov prostredníctvom dotazníkov o stravovaní počas viac ako troch desaťročí výskumníci z Harvardskej univerzity zaznamenali približne 22 761 prípadov cukrovky 2. typu. Tí, ktorí konzumovali najviac červeného mäsa, mali o 62 percent vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu ako tí, ktorí ich konzumovali najmenej.

Rozhodujúce je, že výmena len jednej porcie červeného mäsa denne za orechy alebo strukoviny viedla k o 30 percent nižšiemu riziku cukrovky 2. typu.

Problém s červeným mäsom

Niekoľko štúdií už preukázalo súvislosť medzi červeným mäsom a cukrovkou 2. typu. Vzhľadom na rozsah a veľkú vzorku nového výskumu ide v poskytovaní väčšej štatistickej istoty ešte ďalej. Prvý autor Xiao Gu poznamenal : "Naše zistenia silne podporujú diétne usmernenia, ktoré odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa, a to platí pre spracované aj nespracované červené mäso.

Čo je cukrovka 2. typu?

Diabetes je chronické, metabolické ochorenie charakterizované zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Diabetes typu 2 sa vyskytuje, keď sa telo stane odolným voči inzulínu alebo nevytvára dostatok inzulínu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie počet prípadov a prevalencia diabetu 2. typu za posledných niekoľko desaťročí neustále rástli . Vďaka tomu je jeho riešenie kľúčovým bojom o verejné zdravie na celom svete.

Okrem toho, že choroba spôsobuje vážne škody svojim pacientom a zdravotným systémom, je cukrovka 2. typu tiež hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych a obličkových chorôb, rakoviny a demencie.

Rastlinná strava je lepšia pre zdravie a planétu

Výsledky sú jasným príkladom pozitívnych účinkov prechodu na rastlinnú stravu. Výskumníci tiež poukazujú na to, že vegánsky proteín prichádza s nižšími emisiami skleníkových plynov a ďalšími výhodami pre životné prostredie .

V rámci narastajúceho množstva výskumov vychvaľujúcich prednosti rastlinnej stravy by sa silné dôkazy nižšieho rizika cukrovky 2. typu mohli považovať za ďalší dôvod, prečo vlády podporujú prechod na rastlinné potravinové systémy.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky