Cukor nie je vždy vegánsky. Na čo si dať pozor

Na Slovensku by ste za bežných okolností nemali naraziť na cukor, ktorý nie je vegánsky. Pozor však na obchody so "zdravou výživou"
Nie všetky cukry sú vegánske. Aj keď cukor pochádza z cukrovej trstiny a neobsahuje živočíšne produkty, proces používaný na výrobu niektorých rafinovaných cukrov môže zahŕňať kostné uhlie - kravské kosti.
Prečo sa kostný uhlík používa na výrobu cukru?
Kostné uhlie, všeobecne známe ako "prírodný uhlík", je produkt vyrobený z kostí dobytka z Afganistanu, Argentíny, Indie a Pakistanu. Kravské kosti sa potom obchodujú a predávajú sa ako kostné uhlie do cukrovarov po celom svete na spracovanie cukru. Výrobcovia cukru používajú kostný uhlík pri spracovaní a rafinácii cukru, pretože pôsobí ako odfarbovací filter pre cukrovú trstinu, aby sa dosiahol požadovaný biely cukor.
To znamená, že mnohé produkty na trhu, ktoré obsahujú tento typ cukru - od kozmetiky až po potraviny, nemusia byť vhodné pre vegánov. Vezmite si napríklad Lush's Lip Scrub, ktorý nedávno odhalil, že cukor používaný na zásobovanie japonskej továrne bol rafinovaný pomocou kostného uhlia, takže nie je vhodný pre vegánov (produkt bol nakoniec stiahnutý z trhu).
Je ťažké zistiť, koľko kostného uhlia sa používa v cukrovarníckom priemysle, pretože vyžaduje, aby spoločnosti dobrovoľne zverejňovali informácie. Ale podľa neziskovej organizácie Vegetarian Resource Group so sídlom v Marylande, ktorá zhromaždila spätnú väzbu od predstaviteľov cukrovarníckeho priemyslu, je potrebných okolo 7 800 kráv na jeden komerčný cukrový filter.
Ktoré druhy cukru nie sú vegánske?
Pretože rafinované cukry vyrobené z cukrovej trstiny vyžadujú na dosiahnutie jasne bielej farby kostný uhlík, väčšina rafinovaných cukrov z cukrovej trstiny je pre vegánov nevhodná. Niektoré druhy hnedého cukru zahŕňajú aj použitie kostného uhlia, napríklad tie, ktoré sa vytvárajú pridaním melasy do rafinovaného trstinového cukru, aby sa dosiahla hnedá farba. Cukrársky cukor je ďalším nevegánskym produktom, pretože sa vyrába zmiešaním kukuričného škrobu s rafinovaným trstinovým cukrom.
Existuje rafinovaný cukor, ktorý je vegánsky?
Niektoré značky teraz vyrábajú biely rafinovaný trstinový cukor bez kostného uhlia a namiesto toho používajú granulovaný uhlík alebo systém iónovej výmeny. Väčšina z týchto značiek uvádza, že neobsahujú kostné uhlie alebo sú certifikované vegánske.
Ďalšou možnosťou je použiť rafinovaný repný cukor. Repný cukor nikdy nezahŕňa použitie kostného uhlia, pretože šťava z cukrovej repy sa v porovnaní s trstinovou šťavou oveľa ľahšie rafinuje a spracováva, čo z nej robí možnosť vhodnú pre vegánov.
A čo iné druhy cukru?
Surový cukor (nerafinovaný) je zvyčajne vhodný pre vegánov. Aj keď sa cukrová trstina zvyčajne používa v surovom cukre, pri výrobe sa vynechá filtrácia, aby bol "surový", takže do procesu nie je zahrnutý žiadny kostný uhlík. Podobne aj cukor demerara, cukor muscovado a nebiely zlatý kryštálový cukor tiež vynechávajú proces filtrácie kostného uhlia, vďaka čomu sú tiež vhodné pre vegánov.
Ďalšou možnosťou je vyhnúť sa všetkým rafinovaným cukrom. Nerafinované sú nielenže zvyčajne vegánske, ale často obsahujú viac nutričných hodnôt ako spracovaný cukor. Niektoré príklady nerafinovaného cukru sú kokosový cukor, ovocný cukor a datľový cukor.
Existujú aj nerafinované sladidlá, ktoré sú vhodné pre vegánov, ako napríklad javorový sirup, agávový nektár, nesírená melasa a sirup z hnedej ryže - ale všimnite si, že nie všetky prírodné nerafinované sladidlá sú vegánske, ako napríklad med, ktorý je z mnohých dôvodov nepovažuje sa za vhodný pre vegánov.
zdroj: greenqueen.com.hk