Čokoláda je bohatý zdroj ťažkých kovov. Je bezpečné ju jesť?
Pre väčšinu ľudí je čokoláda celoročnou pochúťkou. Consumer Reports (CR) – americká nezisková organizácia, ktorá sa venuje nezávislému testovaniu produktov – vyzýva ľudí, aby si dávali pozor na typ čokolád, ktoré kupujú.
Podľa novej štúdie organizácie má tretina čokoládových výrobkov vysoký obsah ťažkých kovov, ako je olovo a kadmium. Tu je viac o správe CR , plus prečo, žiaľ, vegánska čokoláda nie je vyňatá z varovaní, práve naopak.
Prečo sú v čokoláde ťažké kovy?
Nová správa z ČR testovala 48 populárnych čokoládových produktov na trhu, vrátane čokoládových lupienkov, tyčiniek a zmesí sušienok, a zistila, že 16 obsahovalo "týkajúce sa" úrovne olova, kadmia alebo oboch.
Dôvod, prečo sú tieto ťažké kovy prítomné v čokoláde, je ten, že sú často prítomné v pôde kakaových plantáží. Z tohto dôvodu je pre výrobcov čokolády veľmi ťažké zabezpečiť, aby ich výrobky boli úplne bez ťažkých kovov. To isté platí pre mnoho iných potravín, vrátane koreňovej zeleniny, ako je napríklad mrkva a sladké zemiaky.
"Všetky tieto zdroje sa môžu sčítavať, preto je dôležité uvedomiť si rôzne cesty, ktoré prispievajú k vášmu celkovému príjmu ťažkých kovov," hovorí CR predtým, než poznamená, že vystavenie ťažkým kovom môže byť obzvlášť škodlivé pre tehotné osoby a deti, pretože môže spôsobiť poškodenie mozgu a nervového systému. To môže potenciálne viesť k vývojovým oneskoreniam a problémom s učením. Častá expozícia olova u dospelých môže tiež viesť k poškodeniu obličiek, reprodukčným problémom, hypertenzii a potlačeniu imunitného systému, poznamenáva CR.
Nezisková organizácia testovala niekoľko produktov od veľkých výrobcov čokolády, vrátane Hershey's, Nestlé , Trader Joe's a Walmart , aby zistila, či prekračujú maximálne prípustné úrovne dávok olova a kadmia v Kalifornii. U prvého je to 0,5 mikrogramu denne a u druhého je to 4,1 mikrogramu denne. Neexistujú žiadne federálne limity pre olovo a kadmium.
Prečo je vegánska čokoláda problém
Žiaľ, horká čokoláda, ktorá je štandardne často vegánska, bola jedným z najhorších pre ťažké kovy. A to preto, že tieto produkty majú v zmesi oveľa vyššie percento kakaa. "Keď sme minulý rok testovali tyčinky tmavej čokolády, našli sme hladiny olova alebo kadmia nad prahovými hodnotami CR v 23 z 28 tyčiniek alebo 82 percent z nich," uviedla CR. "Tentoraz boli naše výsledky podobné. Zo siedmich tyčiniek, ktoré sme testovali, päť, čiže 71 percent, bolo nad našimi hladinami olova, kadmia alebo oboch."
Jednou zo značiek testovaných v správe bola Evolved, ktorá tvrdí, že je značkou čistej čokolády a je certifikovaná USDA Organic. Avšak podľa CR, jeden unca jeho Signature Dark 72% Cacao Chocolate Bar by vás prekročil limitom pre kadmium aj olovo. Na stránke s často kladenými otázkami značka deklaruje: "Dôsledne testujeme naše kakao na olovo, kadmium, arzén a ortuť, rovnako ako naši dodávatelia, a výrazne sa pohybujeme pod limitmi čokolády stanovenými organizáciou As You Sow a FDA."
Organizácia As You Sow je akcionárska skupina, ktorá sa zaviazala zvyšovať povedomie o prítomnosti ťažkých kovov v čokoláde. V roku 2018, po podaní právnych oznámení s viac ako 20 veľkými čokoládovými spoločnosťami – vrátane Hershey's, Lindt, Chocolove a Mars – dosiahla prvé urovnanie svojho druhu s 31 spoločnosťami, z ktorých každá sa zaviazala financovať nezávislú odbornú komisiu. preskúmať zdroje ťažkých kovov v čokoláde a nájsť riešenia na zníženie týchto hladín.
Ako však ukazuje správa CR, v tejto oblasti je ešte potrebné vykonať veľa práce.
Je bezpečné jesť vegánsku čokoládu?
Hoci tieto správy znepokojujú, neukazujú, že je čas úplne prestať jesť čokoládu. Mnohé tyčinky horkej čokolády sú v súlade s povolenou dávkou v Kalifornii, na webovej stránke As You Sow nájdete úplný zoznam, ktoré čokoládové tyčinky sa registrujú pod štátnymi limitmi.
Napríklad organická Panama Extra Dark 80% Cacao od Equal Exchange v teste prejde, rovnako ako tyčinka Extreme Dark Chocolate od Chocolove. Toto však nie je automatické povolenie pre všetky produkty tejto značky, pretože niektoré stále registrujú vyššie hladiny ťažkých kovov, než je povolená dávka v Kalifornii.
Zatiaľ čo CR potvrdila, že mliečna čokoláda má vo všeobecnosti nižšie dávky ťažkých kovov ako horká čokoláda, netestovala žiadnu z možností vegánskej mliečnej čokolády na trhu. Je však logické, že čím menej kakaa čokoládová tyčinka obsahuje, tým nižšie je riziko obsahu ťažkých kovov. Ale ak máte obavy, môžete sa tiež obrátiť na značky, aby ste potvrdili, že spĺňajú povolené úrovne dávok v Kalifornii, a niektoré značky ponúkajú tieto informácie aj na svojich stránkach s často kladenými otázkami.
Minulý rok Melissa Melough, odborná asistentka behaviorálneho zdravia a výživy na University of Delaware, pre The New York Times povedala , že hoci je dôležité byť opatrný v súvislosti s konzumáciou čokolády, nie je potrebné sa jej úplne vzdať.
Pre publikáciu povedala, že pre tých, ktorí často jedia čokoládu , "možno stojí za to vybrať si produkty s nižšími koncentráciami ťažkých kovov". Dodala, že pre väčšinu dospelých je "všeobecným pravidlom konzumovať nie viac ako raz denne", zatiaľ čo tehotné osoby a deti by mali "zvážiť konzumáciu tmavej čokolády iba raz alebo dvakrát týždenne".
zdroj: vegnews.com