Celý svet si pri COVID-19 uvedomil výhody rastlinnej stravy a zavádza ju do nemocníc

Keď sa svet prebúdza do zdravotných výhod, ktoré prináša viac rastlinných potravín do našej stravy, nemocničné jedlá vhodné pre vegánov sú na vzostupe.
Niektorí to vnímajú ako obrovskú oslavu, keďže bezmäsité a bez mliečne diéty sa vo vede už dlho ukazujú, že pomáhajú bojovať proti množstvu smrteľných chorôb. Prichádza to tiež v čase, keď sa očakáva, že obezita bude stáť NHS do roku 2050 približne 9,7 miliardy libier .
Takže, čo to trvalo tak dlho? A mali by nemocnice úplne odstrániť mäso a mliečne výrobky zo svojich priestorov?
Čo zatiaľ vieme o vegánskej nemocničnej strave
Nie úplne, ale v posledných rokoch došlo k veľkému pokroku v jedálnom lístku zdravotníckych zariadení. Stále viac organizácií si osvojuje plnohodnotné rastlinné potraviny pre ich obrovské nutričné výhody, a to fyzicky aj psychicky.
Pozoruhodným príkladom je nemocnica Hayek v Libanone. Aj keď ide o súkromnú prax, dáva jasný príklad tomu, že sa stala prvou na svete, ktorá ponúka úplne vegánske jedlá. Začiatkom tohto roka odhalila, ako chce, aby sa pacienti zotavili po operácii bez živočíšnych produktov.
V iných mestách, Kalifornia aj New York zaviedli zákony, ktoré zaručujú, že jedlá na rastlinnej báze budú pre pacientov dostupné. V poslednej dobe sa však rozpráva iný príbeh.
Online organizácia Vegan Food UK zdieľala na svojom Instagrame dva obrázky, ktoré poslali ľudia, ktorí boli nedávno v nemocnici. Obaja preukázali niekoľko pozitívnych ocenení v rastlinnom stravovaní, z celého vegánskeho menu doplneného o výživný šalát a raňajky plné ovocia.
Nemocnice v centre pozornosti
V roku 2020 bývalý minister zdravotníctva Spojeného kráľovstva Matt Hancock sľúbil, že prioritou bude "dobré" nemocničné jedlo. Ale mnohí argumentujú, že sa zmenilo len málo, čo má ďaleko od "dobrých" správ. A to preto, že osud toho, čo vám naservírujú na nemocničnom lôžku, stále závisí od individuálnych trustov a súkromných stravovacích spoločností.
Nezávislé preskúmanie NHS nemocniciach vedených Taunton a Somerset NHS Foundation Trust, kde bola poradcom renomovaná kuchárka a moderátorka Prue Leitha, načrtol problém.
"Na poskytovanie nemocničnej stravy sa NHS príliš často pozerá rovnakým spôsobom ako na poskytovanie prístrešia a tepla. Ide o uspokojovanie základných ľudských potrieb ľudí, keď náhodou podstupujú liečbu NHS," píše sa v správe.
A napriek tomu, že platy niektorých šéfov NHS dosahujú 300 000 libier, správy za posledné dva roky ukazujú, že priemernému pacientovi je v niektorých prípadoch pridelená menej ako 1 libra na hlavu na jedlo.
Finančné "stimuly" brzdia zmeny aj v USA, tvrdí Dr. Saray Stancic z Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu (PCRM). Tvrdí, že tu chýbajú práve tie znalosti, ktoré by vyzbrojili zdravotníkov, keďže lekárske fakulty často venujú výžive "nulový čas".
Dodáva: "Existuje málo podnetov na zmenu status quo. Správne orgány nekladú na skúškach otázky týkajúce sa výživy. Na druhej strane, lekárske fakulty to neučia - často tvrdia, že ich učebné osnovy sú už príliš nabité vzdelávacími cieľmi."
zdroj: plantbasednews.org