Briti v priebehu desaťročia znížili spotrebu mäsa o 17%

Podľa nových údajov spotreba mäsa a rýb v Británii za posledné desaťročie klesla o 17%. Plán vlády je v nasledujúcich desiatich rokoch znížiť spotrebu o ďalších 30%.
Znížená spotreba mäsa
Toto bolo publikované v časopise The Lancet Planetary Health, ktorý sa zameral na skúmanie trendov v konzumácii mäsa vo Veľkej Británii. "Produkcia mäsa je jedným z najväčších prispievateľov ku globálnemu otepľovaniu a zhoršovaniu životného prostredia," píše sa v ňom.
A to núti Britov jesť menej červeného, bieleho a spracovaného mäsa. V údajoch zozbieraných z národného prieskumu stravovania a výživy boli zaznamenané zmeny v príjme mäsa ako dôsledok environmentálnych faktorov. Autori navyše nenašli "žiadny rozdiel" v pohlaví alebo príjme domácnosti, pokiaľ ide o ľudí, ktorí jedia menej mäsa.
Je to dosť?
Napriek zníženiu spotreby mäsa je tento pokles ďaleko od národných cieľov. To si vyžaduje "podstatné zrýchlenie", pokračuje štúdia.
Vláda v Národnej potravinovej stratégii v súčasnosti odporúča Britom, aby v priebehu nasledujúcich desiatich rokov znížili množstvo mäsa, ktoré jedia, o 30 percent.
Spomínaná štúdia Lancet však hovorí, že je potrebné ďalšie zníženie o najmenej 50 percent. Vedecké skupiny navyše naznačujú, že samotná spotreba hovädzieho mäsa musí klesnúť o 89 percent. Cieľom je zostať v medziach udržateľnosti našej planéty, uvádza sa v štúdii.
zdroj: plantbasednews.org