Americký senátor ochutnal "mäso" prvý krát po tridsiatich rokoch
'To chutí fenomenálne': Americký senátor Cory Booker vyskúšal mäso na báze buniek.
Politik z New Jersey, ktorý sa stravuje "väčšinou rastlinnou" stravou, navštívil začiatkom tohto mesiaca centrálu spoločnosti Eat Just, Inc. v San Franciscu. Start-up vyrába mäso z buniek na predaj v Singapure, ktorý je jedinou krajinou, ktorá ho schválila. Podľa Andrewa Noyesa, viceprezidenta East Just, to bolo prvýkrát, čo Booker jedol mäso od 90. rokov.
"S nadšením sme privítali senátora Coryho Bookera v sídle Eat Just na prehliadku, ochutnávku a diskusiu za okrúhlym stolom o kľúčových problémoch, ktorým čelí budúcnosť nášho potravinového systému," povedal Noyes pre Plant Based News ( PBN ) . "Jeho nadšenie pre našu misiu bolo zjavné počas jeho návštevy. Tešíme sa na spoluprácu s ním a ďalšími zainteresovanými stranami na iniciatívach na urýchlenie amerických inovácií v oblasti potravín, zdravia a výživy.
Booker sa objavil na podcaste Pod Save America deň po jeho návšteve. Prezradil, že ho "uchvátila" chuť kultivovaného mäsa. Senátor tiež otvoril svoje názory na prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.
Booker povedal: "Empatia je najdôležitejšou zložkou zmeny. Najprv musíte dať ľuďom vedieť, aby ste sa postavili morálnym naliehavostiam."
Nárast bunkového mäsa
Bunkové alebo "kultivované" mäso sa vzťahuje na pravé mäso vyrobené pestovaním buniek zo zvierat v kultivátore. Nejde teda o produkt porážky zvierat.
Aby sa vytvorilo mäso na báze buniek, bunky sa odoberajú zo zvierat (údajne bezbolestne) a v bioreaktoroch sa z nich vyrába mäso. Často sa považuje za oveľa etickejšie ako mäso z farmových a zabitých zvierat. Kultivované mäso sa však nepovažuje za vegánske, pretože jeho výroba si vyžaduje použitie zvieraťa.
Odborníci však tvrdia, že mäso z buniek by mohlo poskytnúť odpoveď na etické a environmentálne náklady živočíšneho mäsa. Preto veľa ľudí vo vegánskych a rastlinných komunitách výrazne podporuje jeho výrobu.
Kultivované mäso v USA
V novembri minulého roka bolo oznámené, že mäso z buniek od kalifornského start-upu UPSIDE Foods bolo schválené ako bezpečné na konzumáciu americkým Úradom pre potraviny a liečivá (FDA). Aj keď ešte nebol udelený súhlas na predaj, spoločnosť teraz spolupracuje s USDA na procese komerčnej výroby a predaja.
zdroj: plantbasednews.org